loader
Evolutia pietei romanesti de fuziuni si achizitii in 2023

Evolutia pietei romanesti de fuziuni si achizitii in 2023

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat 241 de tranzactii in 2023, cu o valoare totala estimata de 7,1 miliarde USD2

• Valoarea totala a tranzactiilor a fost estimata la 7,1 miliarde USD in 2023

• Sectoarele de imobiliare, ospitalitate si constructii au fost cele mai active ca numar de tranzactii, declasand tehnologia de pe prima pozitie

• SUA au continuat sa fie prima tara in functie de originea investitorului pentru tranzactiile inbound

Piata romaneasca de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat 241 de tranzactii(1) in 2023, cu o valoare totala estimata de 7,1 miliarde USD2. Aceasta reprezinta o crestere de 6,1% fata de valoarea estimata in 2022 (6,6 miliarde USD) si o reducere de 6,2% ca numar de tranzactii fata de 2022 (257).

La nivel global, in 2023, activitatea de fuziuni si achizitii si-a continuat traiectoria descendenta, prelungind declinul observat in 2022 si marcand un minim al ultimilor 10 ani in ceea ce priveste valoarea totala a tranzactiilor. Aceasta tendinta a fost cauzata de factori precum cresterea costurilor de finantare, intensificarea tensiunilor geopolitice, incetinirea generala a activitatii economice si accentuarea restrictiilor de reglementare. Multiplele perturbari au dus la scaderea valorii pietei globale de fuziuni si achizitii cu 13% de la an la an, in timp ce activitatea de fuziuni si achizitii din Europa a scazut cu 19%. In acest context, activitatea de fuziuni si achizitii din Romania in 2023, asemenea anului 2022, a continuat sa sfideze atat tendintele globale, cat si pe cele regionale, remarcandu-se inca o data prin performantele sale.

Investitorii strategici si-au mentinut rolul predominant in piata locala de fuziuni si achizitii, reprezentand 88% din volumul tranzactiilor in 2023. Tranzactiile domestice au inregistrat o crestere marginala ca numar, pana la 119 (comparativ cu 116 in 2022), in timp ce volumul tranzactiilor realizate de investitorii straini (inbound) a scazut cu 13,9% de la an la an, pana la un total de 105. Cu toate ca numarul de tranzactii outbound a scazut la 11, fata de 14 in 2022, acesta ramane puternic din perspectiva istorica si reflecta apetitul sporit al investitorilor romani de a realiza tranzactii transfrontaliere.

Intr-un mediu de piata dificil la nivel regional, activitatea M&A din Romania si-a continuat dinamica pozitiva si a depasit performanta pietelor dezvoltate si in 2023. Numarul de tranzactii domestice a ramas ridicat, reprezentand aproape jumatate din volumul total si reflectand fundamentele solide ale pietei locale. Increderea investitorilor in piata romaneasca este evidentiata si de anuntul a doua mega-tranzactii - Profi Rom Food si Enel Romania, care au contribuit semnificativ la valoarea totala a tranzactiilor din 2023. Avand in vedere ca atat vanzatorii, cat si cumparatorii au acum o intelegere mai clara asupra viitorului, in special in ceea ce priveste evolutia inflatiei si normalizarea politicii monetare, anticipam ca anul 2024 va aduce din nou o dinamica pozitiva pentru piata romaneasca de M&A. Aceasta va fi sustinuta de o revenire a cererii din partea investitorilor care au asteptat sa vada evolutia pietei si de nivelurile record de capital de investit de care dispun fondurile de private equity", a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY Romania.

Sectoarele cele mai active in ceea ce priveste volumul tranzactiilor au fost cele de imobiliare, ospitalitate si constructii (17% din numarul de tranzactii) si produsele de consum si retail (15,4%), urmate de tehnologie (12,4%) si energie & utilitati (12,0%). In comparatie cu 2022, numarul de tranzactii din sectoarele de imobiliare, ospitalitate si constructii a scazut cu 16,3% in 2023, din cauza cresterii sustinute a costurilor de finantare, dar a depasit totusi tehnologia ca sector principal, indicand astfel rezilienta segmentului. Tehnologia a ocupat pozitia a treia ca volum de tranzactii, subliniind importanta tot mai mare a abordarii nevoilor de transformare digitala intr-o noua economie, accelerata de aparitia tehnologiilor noi, precum inteligenta artificiala. Produsele de consum si retail au ocupat locul al doilea, stimulate de puterea de cumparare a consumatorilor locali si increderea investitorilor in piata romaneasca. De asemenea, companiile din domeniul energiei si al utilitatilor au continuat sa beneficieze de tranzitia catre energia verde la nivel european.

Cele mai mari tranzactii ale anului

• Achizitia Profi Rom Food de catre Ahold Delhaize, un jucator semnificativ in piata globala de retail alimentar, de la fondul de private equity Mid Europa Partners, pentru suma de 1,4 miliarde USD

• Achizitia Enel Romania de catre grupul energetic grecesc Public Power Corporation, pentru suma de 1,3 miliarde USD

• Achizitia Alpha Bank Romania de catre Unicredit, cu sediul in Italia, pentru suma de 319 milioane USD

• Mitiska REIM a vandut 25 de parcuri comerciale catre M Core Property HQ, pentru suma de 236 de milioane de USD, una dintre cele mai mari tranzactii inregistrate vreodata in sectorul local al imobiliarelor comerciale

• Grupo Bimbo, companie de produse alimentare din Mexic, a achizitionat Vel Pitar pentru suma de 210 milioane USD.

In 2023, dimensiunea medie a tranzactiilor a scazut usor, la 40 de milioane USD, continuand tendinta descendenta post 2020. Acest efect este amplificat si de tendinta constanta a neraportarii valorilor pentru tranzactiile mai mari. In cele din urma, cei mai activi investitori dupa tara de origine au provenit din SUA (9,5% din tranzactiile inbound), Olanda (8,6%) si Franta, Elvetia si Polonia (7,6% fiecare).

Nota: (1) Baza de date de fuziuni si achizitii a EY pentru Romania exclude tranzactiile cu participatii mai mici de 15%, precum si valoarea pentru tranzactiile cu mai multe tari, in cazul in care valoarea activelor specifice fiecarei tari nu este dezvaluita. (2) include o estimare a valorii tranzactiilor, in cazul in care nu au fost divulgate anterior date de catre parti sau nu sunt disponibile in bazele de date ale unor terti si/sau raportate de surse media. (3) se refera la tranzactii cu valori divulgate intre 5 si 500 milioane USD.

 

                                                                                                               ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 395.442 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 49,4 miliarde de dolari in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2023. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL