loader
2023 pentru ASAP Romania: 1,600 de scoli partenere si aproape 1,000 de profesori la cursurile de instruire despre colectare separata, in crestere semnificativa

2023 pentru ASAP Romania: 1,600 de scoli partenere si aproape 1,000 de profesori la cursurile de instruire despre colectare separata, in crestere semnificativa

911 profesori si personal auxiliar au fost instruiti de catre partenerii de la Asociatia Ecoteca despre obligatiile legale ale unitatilor de invatamant

Pentru ASAP Romania, programul de responsabilitate sociala al Fundatiei The Institute, anul 2023 a fost unul al consolidarii parteneriatelor regionale, atat cu administratiile locale, cat cu institutiile de invatamant, prin reprezentantii lor: cursurile de instruire in managementul deseurilor au inregistrat o crestere semnificativa a interesului participantilor comparativ cu anul 2022. Nu mai putin de 911 profesori si personal auxiliar au fost instruiti de catre partenerii de la Asociatia Ecoteca despre obligatiile legale ale unitatilor de invatamant cu privire la managementul si gestionarea deseurilor, economie circulara si solutii de eficientizare a procesului de administrare a deseurilor in scoli.

Activitati desfasurate in 2023 de ASAP Romania

Echipa ASAP a reusit in 2023 sa imbine subiectul colectarii separate si componenta ludica si sa ii faca pe adolescentii din intreaga tara curiosi, activi, mai informati si mai responsabili fata de mediu. Jocul „Adevar sau Reciclare” cu intrebari si provocari despre plastic, creat de Alex Zamfir, a fost jocul vedeta cu care ASAP a desfasurat ateliere si workshopuri pentru elevii din intreaga tara, incluzand capitala. Jocul a ajuns si in scoli, pentru a putea fi folosit in clasa, ca material didactic. Doua astfel de resurse extrem de utile, de data aceasta pentru profesori, a dezvoltat ASAP in 2023: un kit digital pentru Saptamana Verde, cu activitati si informatii despre reciclare, si un ghid de bune practici despre colectare separata.

Programul ASAP are ca scop crearea celei mai mari infrastructuri unitare pentru colectarea separata a deseurilor in scolile din Romania, asa incat, in 2023, a desfasurat actiuni pentru elevii din intreaga tara. Atelierele cu Alex Zamfir, concursul BANDA ASAP, pe tema reciclarii, cu premii pentru elevii din Bucuresti, Brasov, Iasi, judetele Ilfov si Constanta, sau Scoala ASAP+, in care 6 licee vor deveni scoli model, sustenabile, sunt actiunile care certifica obiectivul programului ASAP.

In plus, pentru ca reciclarea e cool, echipa ASAP a cautat si in 2023 cele mai interesante evenimente unde sa le povesteasca adolescentilor despre plastic si colectare separata; asa s-au continuat parteneriatele cu Electric Castle, cu Gala Societatii Civile, cu Forumul Oraselor Verzi din Brasov sau cu alte organizatii de mediu in cadrul „River Cleanup Collective @Dunare”.

Peste 1,600 de scoli partenere; 10% au digitalizat complet raportarea deseurilor

Pana in prezent, programul ASAP include peste 1,600 de scoli partenere din 36 de localitati si municipii resedinta de judet din Romania si 4 sectoare ale capitalei, cu 7 orase mai mult fata de anul 2022, si peste jumatate de milion de elevi din ciclurile preuniversitare care au acces la informatii, ateliere sau workshopuri desfasurate in scolile din care fac parte. 

114 institutii de invatamant au digitalizat complet raportarea deseurilor in 2023, ghidate de ASAP, si urca cifrele direct in platforma expert-deseuri.ro.

Cantitati de deseuri colectate si amprenta de carbon

Scolile parte din programul ASAP au raportat date despre deseurile colectate in 2023. Vorbim despre 721 de tone colectate in total, dintre care 82 de tone reciclabile si 639 de tone menajere, cu o cantitate medie / cap de elev de 15.74 kg, in crestere fata de anul 2022 - 14,31 kg.

Conform datelor furnizate de partenerii de la Asociatia Ecoteca, scolile care s-au implicat in 2023 in programul ASAP au contribuit la reducerea amprentei de carbon cu echivalentul a 22,41 tone.

2023 a fost cu siguranta un an al consolidarii parteneriatelor create in toata perioada de activitate a programului si credem ca e necesar, atunci cand ai ca obiectiv principal dezvoltarea unei retele nationale de infrastructura pentru colectarea separata in scoli, sa te asiguri, periodic, de buna colaborare a tuturor celor implicati. Am organizat astfel, in 2023, 10 intalniri virtuale cu peste 400 de reprezentanti ai scolilor, pentru a se familiariza cu programul, a afla noutati si a primi indrumari, si 5 mese rotunde la Brasov, Iasi, Calarasi, Constanta si Bucuresti, cu aproximativ 100 de participanti - reprezentanti ai scolilor, ai administratiilor locale, salubristi, autoritati de mediu etc. - pentru a pune pe foaie idei, a clarifica situatii, a dezbate pasii urmatori si a trage concluzii. Ne bucuram ca subiectul colectarii separate nu mai e privit cu reticenta si ca exista din ce in ce mai multa deschidere din partea tuturor celor implicati”, a mentionat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP.

Planuri si obiective, in 2024, pentru ASAP Romania

Ca obiectiv general al anului 2024, ASAP Romania vizeaza cresterea nivelului de interactiune cu comunitatea activa a programului si dezvoltarea de instrumente utile de educare pe teme de responsabilitate sociala, cu precadere pe cea a protectiei mediului.

Mai mult, ASAP isi propune sa continue demersurile incepute in 2023 - promovarea metodelor alternative de educare in scoli si nu numai, cu privire la colectarea separata, si instruirea profesorilor si a personalului administrativ pe teme de sustenabilitate si protectia mediului. Activitatile prin care ASAP va interactiona cu elevii, atat in scoli, cat si in mediul digital, continua si in 2024.

Toate informatiile despre programul ASAP sunt disponibile pe site-ul oficial ASAP Romania si pe conturile de social media, Facebook, Instagram si TikTok.

 

                                                                                                                ***

Parteneri media: Ambasada Sustenabilitatii in Romania, Hotnews, Rock FM.

 

                                                                                                                ***

Despre ASAP Romania

ASAP (Armata Selectarii Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate sociala initiat de Fundatia The Institute, care urmareste sa genereze schimbare in comportamentul adolescentilor fata de plastic, de la utilizare la colectare separata si reciclare. Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educatiei pentru mediu in randul publicului tinta si de a crea cea mai mare infrastructura unitara pentru colectarea separata a deseurilor in vederea reciclarii in toate scolile din Romania. In prezent, programul e activ in peste 1.600 de scoli din 36 de localitati si municipii resedinta de judet din Romania, informatiile despre colectare separata si reciclare ajungand la peste jumatate de milion de elevi din ciclurile preuniversitare.

ASAP este un program sustinut de Lidl Romania, care contribuie la obiectivele strategiei REset Plastic a Grupului Schwarz, din care retailerul face parte. Strategia REset Plastic cuprinde cinci zone de actiune – de la evitarea folosirii plasticului in ambalaje si regandirea designului acestora, la reciclare si actiuni de ecologizare, pana la inovare si educare in domeniu.

Autori