Cu finantare totala de peste 1,5 milioane de lei, runda a cincea a Platformei de mediu pentru Bucuresti, initiata de Fundatia Comunitara Bucuresti si sustinuta de ENGIE Romania, dezvolta si sprijina initiative care contribuie la rezolvarea unor provocari importante de mediu, de la scoli si spatii de lucru eficiente energetic si hub-uri de economie circulara, pana la gradini educative si spatii dedicate biodiversitatii urbane. Transformarile din scoli, Gradina Botanica si Centrul de Economie Circulara ofera bucurestenilor oportunitati directe de invatare practica si implicare activa in comunitate.
Desfasurate de asociatii nonguvernamentale cu implicarea autoritatilor si comunitatilor locale, proiectele vizeaza, mai exact, transformarea unei scoli intr-un model de eficienta energetica, educatia in eficienta energetica a cladirilor, reducerea deseurilor si sprijin pentru comunitatile vulnerabile, crearea unui hub ecologic si amenajarea de mini-paduri in curtile scolilor. Fiecare initiativa beneficiaza de finantare cuprinsa intre 230.000 si aproape 270.000 de lei, proiectele fiind planificate sa fie finalizate pe parcursul anului 2025. In prezent, acestea se afla in diverse stadii de dezvoltare si implementare.
Proiectul „Gradinile cunoasterii”, implementat de Asociatia Gradinilor Botanice din Romania si finantat cu 250.000 de lei, reda vitalitatea Gradinii Botanice „D. Brandza” din Bucuresti, transformand-o intr-un hub educational si ecologic de biodiversitate deschis publicului larg. Prin acest proiect, Asociatia amenajeaza trei spatii distincte, ce acopera o suprafata de 2.900 de metri patrati: Gradina Istorica, Gradina Copiilor si bazinul Gradinii Italiene. Initiativa include si opt ateliere dedicate adultilor si copiilor, precum si activitati de voluntariat. Gradina Istorica este conceputa pentru activitati educative, destinat elevilor si studentilor, punand la dispozitia vizitatorilor mese, banci si o biblioteca, iar Gradina Copiilor propune un traseu pedagogic care exploreaza structura plantelor, atat la suprafata, cat si in subteran. Amenajarea include patru spatii cu plante melifere pentru atragerea polenizatorilor, o colectie de plante acvatice si palustre in bazin, precum si o zona de compostare de 70 de metri patrati.
Prin proiectul „O mana de ajutor pentru mediu si Bucuresti”, Asociatia Eco-Durabil contribuie la reducerea deseurilor textile si electronice din Capitala, o sursa importanta de poluare pe termen lung, prin reutilizare si redistribuire catre comunitati vulnerabile, promovand economia circulara si consumul sustenabil. Cu finantarea de 250.000 de lei acordata de ENGIE Romania prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, asociatia a extins capacitatea primului Centru Integrat de Economie Circulara, un spatiu dedicat colectarii si reparatiei obiectelor donate, si a deschis si un magazin caritabil (charity shop), la aceeasi locatie din Calea Plevnei, unde isi desfasoara activitatea. Datorita finantarii primite, Centrul de Economie Circulara a evoluat de la un spatiu bazat pe voluntariat la o structura activa si sustenabila, prin angajarea a trei oameni dedicati: doi pentru centrul de primiri donatii si unul pentru charity shop. In plus, centrul beneficiaza acum conditii de lucru confortabile pe tot parcursul anului, indiferent de sezon. In doar sase luni, centrul a colectat 2.180 de metri cubi de donatii de la 2.600 de persoane, iar charity shop-ul a generat venituri de peste 24.000 de lei, fonduri care sunt directionate catre cazurile sociale.
Proiectul „EcoScoala 206” abordeaza problema consumului ridicat de energie in scoli si subliniaza necesitatea educatiei in domeniul energiei regenerabile. Cu finantare de 268.000 de lei prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, Asociatia CSR Nest transforma Scoala Gimnaziala nr. 206 din Bucuresti intr-un model de eficienta energetica si educatie experientiala/practica. Au fost instalate panouri fotovoltaice prin care scoala produce energie verde, reducand astfel consumul din retea cu 12.000 - 14.000 kWh anual, ceea ce reprezinta o scadere de aproximativ 12% a energie utilizate. In plus, a fost creat un laborator de eficienta energetica unde elevii, profesorii si comunitatea scolara pot invata practic despre energia solara, eoliana si hidroelectrica, promovand in acelasi timp obiceiuri ecologice si un consum responsabil. Laboratorul va fi accesibil si pentru alti elevi din Bucuresti in cadrul programelor Saptamana Verde, Scoala Altfel sau in alte ocazii educationale. In total, proiectul isi propune sa atraga anual 690 de elevi din cadrul Scolii Gimnaziale nr. 206, 2.000 de elevi din alte scoli bucurestene si 260 de profesori si personal auxiliar.
Proiectul „Educatie si practica in eficienta energetica a cladirilor”, desfasurat de Asociatia Viitor Plus cu o finantare de 232.000 lei, abordeaza problema ineficientei energetice a cladirilor printr-un mix de educatie si actiune practica. Proiectul a inceput cu reabilitarea termica a halei de productie „Atelierul de panza” si „Recicleta” (600 mp) unde lucreaza 70 de angajati si a devenit acum un model de eficienta energetica pentru comunitate. Aceasta reabilitare va fi integrata in tururi educationale axate pe sustenabilitate, iar asociatia va promova eficienta energetica in randul profesorilor, printr-un plan si sesiuni de training/formare pentru lectii despre schimbarile climatice. In plus, va mobiliza autoritati si experti care sa imbunatateasca eficienta cladirilor scolare din Bucuresti si Ilfov. Pana la finalul anului scolar 2024-2025, asociatia vizeaza sa ajunga la 30.000 de elevi cu lectii despre eficienta energetica si sa discute solutii practice cu 20 de directori de scoli si 10 reprezentanti ai autoritatilor.
Pe langa cele patru initiative de mediu din Bucuresti, ENGIE Romania sprijina si proiectul „Mini-padurea din curtea scolii”, initiat in Galati de Asociatia Parteneriatul Global al Apei Romania, cu o finantare de 250.000 lei. Scopul proiectului este de a creste biodiversitatea prin amenajarea de mini-paduri cu specii locale in curtile scolilor din Galati. Incepand cu noiembrie 2024, 90 de elevi de la Colegiul Tehnologic Radu Negru si alte scoli vor participa la ateliere educationale pentru a crea mini-paduri cu suprafete intre 800 si 1.500 de metri patrati, dotate cu sisteme de irigare si monitorizare a mediului. De asemenea, Asociatia va distribui un ghid de intretinere a mini-padurilor in cel putin 30 de institutii, intr-un demers menit sa promoveze bunele practici in cresterea si conservarea biodiversitatii.
„Ne bucuram sa vedem cum prind viata proiectele din runda a cincea a Platformei de mediu pentru Bucuresti, oferind nu doar beneficii ecologice, ci si experiente de invatare si implicare pentru bucuresteni. Elevii din oras au acum acces la noi lectii experientiale, fie in scoli, fie in inima orasului, la Gradina Botanica. Transformarea Centrului de Economie Circulara si conditiile de lucru imbunatatite in unitatile protejate creeaza noi modalitati prin care locuitorii pot contribui activ la reducerea deseurilor si sprijinirea comunitatilor vulnerabile”, spune Alina Kasprovschi, director executiv Fundatia Comunitara Bucuresti.
„Sustinerea acestor proiecte reflecta angajamentul nostru ferm fata de protectia mediului si a comunitatilor in care activam. Impreuna cu parteneri dedicati, ne unim fortele pentru a construi un viitor mai curat si mai prietenos pentru generatiile viitoare, prin actiuni concrete si sustenabile. Sprijinim initiative de eficienta energetica, care contribuie la reducerea consumului de resurse, si promovam, totodata, economia circulara, precum si biodiversitatea urbana. Implicarea ENGIE in proiecte care genereaza schimbari pe termen mediu si lung este esentiala pentru viziunea noastra strategica de a atinge Net Zero Carbon pana in 2045, un obiectiv care ne defineste directia si reafirma angajamentul fata de un viitor durabil”, a declarat Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania.
Platforma de mediu pentru Bucuresti este un program strategic initiat de Fundatia Comunitara Bucuresti impreuna cu ING Bank Romania care sprijina colaborarea intre organizatii non-profit, autoritati publice, societate civila, companii si cetateni pentru crearea unei viziuni comune de mediu pentru oras. Lansata in 2021, Platforma a urmarit sa adreseze problemele de mediu ale orasului prin trei directii esentiale: cercetare, finantare si colaborare. A colectat date si exemple concrete pentru a intelege provocarile de mediu si solutiile propuse de societatea civila, a mobilizat resurse financiare pentru implementarea si scalarea acestora si a creat un cadru de colaborare intre ONG-uri, companii private si administratia publica. In primii trei ani, Platforma a finantat 36 de proiecte cu peste zece milioane de lei.
------
Despre Fundatia Comunitara Bucuresti
Fundatia Comunitara Bucuresti pune impreuna donatori, ONG-uri sau grupuri de initiativa pentru a dezvolta comunitati in care sa ne simtim ca acasa. Construieste mecanisme de donatie, fonduri de finantare sau incubatoare de idei pentru oras. In 13 ani, a finantat peste 900 de proiecte si burse din Bucuresti si Ilfov, cu 6 milioane de euro. Fundatia Comunitara Bucuresti este parte dintr-o miscare nationala, alaturi de alte 17 fundatii comunitare din tara. Pentru mai multe detalii, vizitati www.fundatiacomunitarabucuresti.ro.
Despre ENGIE Romania
Grupul de companii ENGIE Romania activeaza in urmatoarele domenii de activitate: distributie si furnizare de gaze naturale, productie din surse regenerabile si furnizare de energie electrica, precum si solutii verzi si servicii tehnice pentru instalatii de gaze naturale si centrale termice. ENGIE Romania are 3 axe principale de actiune in domeniul responsabilitatii sociale: protectia mediului inconjurator, educatia si sanatatea. In domeniul protectiei mediului inconjurator, prioritatile companiei sunt facilitarea accesului la energie verde pentru consumatorii aflati in precaritate energetica, imbunatatirea eficientei energetice a unor cladiri unde se desfasoara activitati sociale precum si incurajarea solutiilor energetice inovatoare pentru a diminua emisiile de carbon. ENGIE Romania a investit, din 2005 pana in prezent, 1.938.000 euro in proiecte ce promoveaza solutii sustenabile, derulate in parteneriat cu mai multe ONG-uri, iar angajatii sai au dedicat aproximativ 10.400 de ore de voluntariat pentru cauze sociale din domeniul mediului inconjurator.