loader

Energie si utilitati: cel mai ridicat volum al tranzactiilor din ultimii doi ani la nivel global

Tranzactiile de pe piata globala de energie si utilitati au redemarat in T3 2013, inregistrandu-se o crestere de 25% a volumului de tranzactii pe fondul consolidarii increderii in economia globala, se arata in raportul trimestrial EY - Power transactions and trends

Valoarea tranzactiilor a scazut usor in cel de-al treilea trimestru, de la 33 miliarde de USD la 31,7 miliarde de USD, insa a marcat o crestere de 67% comparativ cu T3 2012 prin realizarea a noua tranzactii de peste 1 miliard de USD.

 

Matthew Rennie, EY Global Transactions Power & Utilities Leader, spune: “Cresterea volumului de tranzactii reflecta increderea in randul executivilor din sectorul de energie si utilitati, subliniat de cel mai recent studiu EY Capital Confidence Barometer. Conform acestuia, increderea este la cel mai inalt nivel din ultimiidoi ani: 67% dintre respondenti cred ca starea economiei globale se imbunatateste, comparativ cu doar 47% in urma cu sase luni. Acest sentiment pozitiv se evidentiaza atat prin numarul tot mai mare de tranzactii de peste 1 miliard de USD, cat si prin consolidarea volumului tranzactiilor”.

 

Sectorul de utilitati cauta noi cai de crestere

Unul dintre principalii factori care au determinat cresterea volumului de tranzactii in acest trimestru a fost continuarea reformelor din domeniu, inregistrandu-se privatizari si masuri de dereglementare si liberalizare in pietele din Rusia, Australia, Japonia, Nigeria, Noua Zeelanda, Turcia si Grecia.

 

Interventiile de natura politica, volatilitatea preturilor la materii prime, costurile tot mai ridicate impuse prin reglementare si accesul nesigur la capital au determinat sectorul de utilitati sa exploreze noi oportunitati pe zonele upstream si downstream din lantul de aprovizionare si gestiune pentru a-si consolida si securiza veniturile.

 

Pe durata celui de-al treilea trimestru, o serie de companii europene de utilitati au achizitionat companii de eficientizare energetica si de servicii - cea mai mare dintre acestea fiind achizitia prin care compania franceza Schneider a preluat Invensys Plc. pentru 4,6 miliarde de USD.

 

Matthew Rennie mentioneaza: "Asistam la o schimbare a regulilor intr-o serie de piete din intreaga lume, ceea ce determina sectorul de utilitati sa-si reevalueze modelele traditionale, sa se concentrezepe operatiunile de baza si sa-si optimizeze portofoliile prin vanzari de active care nu sunt centrale activitatii lor si prin achizitii de servicii suport atat pentru operatiunile pe verticala, cat si pentru cele pe orizontala. În timp ce, in 2012, mai multe companii de utilitati s-au dezvoltat integrand operatiuni upstream, prin achizitionarea, de exemplu, de mine de carbune si active de productie de gaz natural pentru a-si asigura alimentarea cu combustibil, acum observam ca noua orientare se concentreaza mai mult pe integrarea operatiunilor downstream.  

 

Conditii favorabile pentru tranzactii pe generare in S.U.A., in timp ce pietele en-gros sunt blocate in Europa

Dupaun trimestru cu rezultate solide ca urmare a ratelor scazute ale dobanzilor si a apetitului pentru active valoroase, este probabil ca piata din S.U.A. sa se confrunte cu presiuni in crestere, pe masura ce ratele dobanzilor cresc, autoritatile de reglementare insista sareduca rata de rentabilitate a activelor iar afacerile nereglementate se confrunta cu o cerere in scadere si preturi en-gros tot mai mici.

 

În pofida unei usoare reveniri a pretului gazului natural si a inchiderii unor centrale pe baza de carbune, dinamica de pe piata en-gros a cererii si a ofertei continua sa indice preturi forward scazute ale electricitatii.

 

În Europa, piata en-gros a energiei continua sa se confrunte cu o cerere moderata si cu preturi mici, factori care genereaza in sectorul de utilitati reducerea capacitatii de productie si necesitatea adoptarii unor noi strategii de crestere.

 

Cu toate acestea, privind in perspectiva, Europa va continua sa aiba o contributie majora in activitatea de tranzactionare de la nivel global deoarece se anticipeaza ca, in 2014, vor avea loc o serie de vanzari de mari dimensiuni.

 

Pietele emergente raman o destinatie predilecta pentru investitii si crestere

Investitiile in pietele emergente continua sa reprezinte una dintre strategiile de baza pentru acest sector. Brazilia, India, Canada, Africa de Sud si Chile sunt primele cinci destinatii din lume pentru investitii in energie, pe masura ce tot mai multe companii de utilitati incep sa constientizeze faptul ca ariile lor geografice traditionale nu mai pot fi pentru mult timp principala lor sursa de profit.

 

Privind in perspectiva oportunitatile si provocarile din sector, Matthew Rennie conchide: "Prevedem ca trei teme vor domina pe termen mediu activitatea de tranzactionare: continuarea tendintei de reechilbrare a portofoliilor pentru obtinerea unor venituri sigure, initiativele de reformare a pietelor si continuarea eforturilor de electrificare in pietele emergente. În pofida incertitudinii din piata, cresterea ramane obiectivul principal pentru executivii din energie si utilitati la nivel global, 50% dintre ei indicand faptul ca principalul lor obiectiv este cresterea.În contextul in care cresterea ramane puternica pe pieteleemergente, ne asteptam la o indepartare a companiilor de utilitati de pietele lor interne in 2014”.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL