Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator Directorii generali sunt optimisti in privinta perspectivelor de crestere in 2025 | DoingBusiness.ro
loader
Directorii generali sunt optimisti in privinta perspectivelor de crestere in 2025

Directorii generali sunt optimisti in privinta perspectivelor de crestere in 2025

Directorii generali (CEO) din lume se declara optimisti in privinta cresterii in 2025, in pofida complexelor provocari geopolitice si macroeconomice, a rezultat din studiul EY-Parthenon CEO Outlook Survey: Global Confidence Index

  • Creste optimismul in randul directorilor generali, desi 43% au declarat ca nu isi vor indeplini integral obiectivele de transformare
  • 56% dintre directorii generali din lume anticipeaza ca vor realiza fuziuni si achizitii in urmatoarele 12 luni, fata de 37% in septembrie 2024
  • Cei mai optimisti directori generali abordeaza transformarea pe termen lung, atenti la clienti si angajati, in pofida cresterii turbulentelor

Directorii generali (CEO) din lume se declara optimisti in privinta cresterii in 2025, in pofida complexelor provocari geopolitice si macroeconomice, a rezultat din studiul EY-Parthenon CEO Outlook Survey: Global Confidence Index, care a sondat 1.200 de lideri de companii din toata lumea, pe baza a 15 indicatori care formeaza „Indicele de incredere”. Cele mai recente date ale cercetarii au fost inregistrate ulterior alegerilor din 2024 din SUA si ofera informatii referitoare la asteptarile liderilor in privinta cresterii si a crearii de valoare pe termen lung in cadrul multora dintre cele mai importante companii din lume.

Progresele tehnologice rapide, evolutiile agendelor de durabilitate si tensiunile geopolitice, despre care 49% dintre CEO cred ca se vor amplifica si mai mult in 2025, cresc gradul de complexitate al deciziilor in cadrul companiilor. Cu toate acestea, studiul a constatat ca optimismul general a crescut constant in randul directorilor generali, pana la 73,5% (de la 70,5% in septembrie 2024), transformarea reprezentand punctul central al ambitiilor acestora. In acelasi timp, mai bine de jumatate dintre respondenti (57%) sunt foarte convinsi ca isi pot reformula cu succes modelul de afaceri din viitor prin transformare, ceea ce, potrivit raportului, va face deosebirea dintre liderii de maine si cei care vor ramane in urma.

Janet Truncale, presedinte si CEO global al EY, a declarat: „Adaptabilitatea reprezinta avantajul suprem in peisajul zilelor noastre. Organizatiile care adopta transformarea pot face din perturbari oportunitati, invatand continuu, reorientandu-se si crescand, pentru a isi modela viitorul cu incredere. Studiul releva ca cei mai optimisti directori generali adopta o abordare pe termen lung cu privire la transformare, punand accent pe cresterea implicarii clientilor si angajatilor in contextul unor schimbari macroeconomice si tehnologice majore si plasand mereu factorul uman in centrul atentiei, aceasta fiind cea mai buna cale pentru crearea de valoare durabila”.

Studiul evidentiaza ca viziunea strategica si investitiile in oameni, inclusiv perfectionarea abilitatilor angajatilor pentru a tine pasul cu inovatiile tehnologice, sunt considerate parghii esentiale pentru crestere. 85% dintre CEO din lume sunt de parere ca solutionarea deficitului de abilitati si gasirea echilibrului corect intre competentele umane si noile tehnologii vor reprezenta vectori de succes esential in anul in curs. Cu toate acestea, se mentine o atitudine prudenta in ceea ce priveste piata muncii, 42% dintre respondenti indicand ca declinul profitabilitatii ar putea provoca reducerea numarului de angajati.

Este demn de remarcat faptul ca cei mai optimisti directori generali prezinta o probabilitate mai mare sa vizeze imbunatatirea experientei angajatilor si clientilor prin intermediul transformarii (60%, fata de 30% dintre cei mai pesimisti), in timp ce directorii generali pesimisti pun accent pe cresterea veniturilor si a marjei de profit (40%, fata de 20% dintre optimisti).

2025 se prefigureaza un an tampon pentru tranzactii

Apetitul general pentru fuziuni si achizitii (M&A) in 2025 in randul respondentilor directori generali din lume a crescut semnificativ, la 56% de la 37% in septembrie 2024, reprezentand cel mai ridicat nivel inregistrat de acest studiu in ultimii doi ani. Acesta este un semnal ca se prefigureaza o revenire puternica a tranzactiilor in 2025, in continuarea tendintei ascendente a solidei activitati M&A inregistrate in 2024. In mod remarcabil, cei mai optimisti respondenti au intentii semnificativ mai accentuate sa incerce sa realizeze fuziuni si achizitii in urmatoarele 12 luni decat cei mai pesimisti (70%, fata de 17%). Per total, 96% dintre respondenti intentioneaza sa incerce sa puna in practica initiative tranzactionale in urmatoarele 12 luni (M&A, cedari de active, divizari sau IPO-uri, precum si asocieri sau aliante strategice).

De asemenea, exista indicii ca, in 2025, este posibil sa se inregistreze o crestere a megatranzactiilor, 60% dintre CEO anticipand ca va avea loc o majorare a tranzactiilor de peste 10 miliarde de USD. Aproape jumatate dintre respondenti intentioneaza sa vanda active, 48% planuind o cedare de active sau crearea de noi entitati prin separare, in crestere de la 44% in septembrie 2024, ceea ce va da un imbold suplimentar tranzactiilor in acest an.

Andrea Guerzoni, vicepresedinte EY Global – Strategy and Transactions, a declarat: „Exista o motivatie solida pentru activitatea M&A. Transformarea digitala ramane un vector esential al strategiilor in materie de tranzactii, iar capacitatile de inteligenta artificiala stimuleaza tot mai mult strategiile de achizitii ale companiilor. In acelasi timp, consolidarea defensiva ajuta companiile sa construiasca rezilienta operationala si concurentiala. Sinergiile de costuri devin mai importante in medii economice dificile. Investitorii activisti insista in continuare asupra optimizarii strategice a portofoliilor, iar conditiile de creditare mai favorabile au ameliorat finantarea tranzactiilor M&A”.

Studiul a relevat ca SUA, Canada si Mexic se numara printre principalele cinci destinatii atractive pentru investitii in 2025 la nivel mondial, ceea ce ar putea ajuta companiile globale sa gestioneze posibilele tarife vamale impuse de SUA. Germania si Marea Britanie completeaza clasamentul principalelor cinci destinatii pentru investitii. Din perspectiva domeniilor vizate, sectoarele tehnologiei, imobiliar si al produselor de larg consum sunt principalele trei destinatii pentru tranzactiile M&A.

Andrea Guerzoni a adaugat: „Directorii generali din toata lumea se adapteaza la o noua normalitate a schimbarilor complexe. Prin adoptarea unei mentalitati a transformarii, in care tranzactiile M&A reprezinta un catalizator esential, cei mai optimisti vor atenua efectele perturbarilor si vor promova o crestere durabila in 2025”.

                                                                                                                 ***

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.

Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com

Despre studiu

FT Longitude, divizia specializata in cercetare si marketing de continut a Financial Times Group, a realizat, in perioada noiembrie - decembrie 2024, in numele organizatiei EY, un sondaj online anonim in randul a 1.200 de directori generali ai unor mari companii din intreaga lume, al carui scop este sa ofere informatii valoroase privind principalele tendinte si evolutii care au un impact asupra companiilor de top din lume, precum si asteptarile liderilor de companii in ceea ce priveste cresterea viitoare si crearea de valoare pe termen lung. Respondentii au provenit din 20 de tari (Brazilia, Canada, Mexic, SUA, Belgia, Luxemburg, Tarile de Jos, Franta, Germania, Italia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Marea Britanie, Australia, China, India, Japonia, Singapore si Coreea de Sud) si cinci sectoare de activitate (produse de consum si sanatate, servicii financiare, industrie si energie, infrastructura, tehnologie, media si telecomunicatii). Structura veniturilor globale anuale ale companiilor cuprinse in studiu a fost urmatoarea: sub 500 milioane de USD (20%), intre 500 milioane de USD si 999,9 milioane de USD (20%), intre 1 miliard de USD si 4,9 miliarde de USD (30%) si peste 5 miliarde de USD (30%).

CEO Confidence Index reprezinta o evaluare a perspectivelor conducatorilor executivi asupra mediului macroeconomic si asupra performantelor companiilor, rezultata din datele colectate in cadrul studiului EY-Parthenon CEO Outlook Survey. Directorii generali si-au evaluat opinia cu privire la 15 afirmatii prin intermediul unei scale cu cinci niveluri, variind de la „foarte pesimist” (0) la „foarte optimist” (100). Aceste raspunsuri au fost incadrate in cinci grupe tematice: cresterea sectorului, preturi si inflatie, cresterea companiei, resurse umane si investitii si tehnologie. Valori ridicate ale indicatorului denota o atitudine mai optimista cu privire la starea viitoare a economiei si a companiei respondentului. Un indicator cu valoarea 100 inseamna optimism pe deplin, 50 denota o opinie neutra si 0 inseamna o perspectiva pe deplin pesimista.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL
   Update cookies preferences