loader

De ce vizeaza infractorii cibernetici IMM-urile si cum iti poti proteja afacerea de astfel de atacuri

Odata cu dezvoltarile incredibile din lumea afacerilor au aparut tot mai multe amenintari la adresa securitatii cibernetice, in special pentru firmele mici si mijlocii.

Conform StartUp Cafe, afacerile cu un numar de angajati cuprins intre 1 si 500 au fost tinta a 41% dintre atacurile cibernetice din 2013, iar numarul acestor atacuri continua sa creasca, arata Symantec, companie care opereaza in domeniul securitatii. IMM-urile sunt o tinta mai ales pentru ca detin informatii privind conturi bancare, date ale clientilor si proprietati intelectuale la fel de valoroase ca si afacerile mari si de cele mai multe ori folosesc practici de securitate mai putin stringente si o tehnologie mai putin avansata.

 

De asemenea, IMM-urile care furnizeaza servicii companiilor mari sunt o tinta sigura pentru ca ele pot reprezenta un punct de intrare facil in vederea infectarii partenerilor mai mari si a clientilor de afaceri.

 

In ciuda mediatizarii si a retoricii alarmante la adresa atacurilor cibernetice, in general IMM-urile nu trebuie sa investeasca milioane de dolari in solutii de securitate digitala, chiar daca resursele pentru astfel de solutii sunt disponibile si de multe ori nici macar nu presupun costuri suplimentare, sustin specialistii Microsoft. Deoarece majoritatea amenintarilor de securitate implica atacuri rau-intentionate sau utilizari necorespunzatoare in interiorul organizatiei (pierderea unui laptop etc).

 

Aplicarea proceselor de securitate de baza poate proteja impotriva multor amenintari frecvente, pe care le putem observa in prezent. Utilizarea anumitor servicii online, a tehnologiilor cloud si a dispozitivelor care ofera caracteristici de securitate incorporate si, cel mai important lucru, transformarea angajatilor in prima linie de aparare - ar fi primii pasi pe care trebuie sa ii faca orice firma pentru a-si proteja datele.
 

 

Microsoft propune o lista initiala de verificare care sa va ajute sa incepeti acest proces:

 

1. Instruiti-va angajatii referitor la e-mailurile inselatoare, indiferent daca sunt transmise prin conturile de e-mail de lucru sau personale. Profitati de protectiile furnizate in Outlook.com pentru a va proteja impotriva hackerilor. Puteti configura o verificare in doi pasi, facand dificil pentru un hacker sa se conecteze, chiar daca a aflat cumva parola dumneavoastra. Microsoft Outlook este furnizat cu o detectare incorporata a actiunilor rau intentionate pentru a va proteja de mesajele de e-mail frauduloase, impiedicandu-le sa ajunga in inblox-ul dumneavoastra.

 

2. Creati parole puternice. De cele mai multe ori parolele contin zile de nastere, nume si referinte personale. Luati in considerare programe care genereaza aleatoriu parole mai puternice. De asemenea, trebuie sa dispuneti de politici aplicabile care solicita angajatilor sa-si schimbe parolele frecvent. Testati puterea parolelor dumneavoastr aici.

 

3. Actualizati-va software-ul antivirus si profitati de optiunile de securitate existente. Chiar daca pare plictisitor, trebuie sa va actualizati software-ul antivirus ori de cate ori este lansata o noua versiune. Aceasta este cea mai eficienta modalitate de a va proteja impotriva amenintarilor cibernetice in continua crestere. Microsoft va faciliteaza sarcinile, monitorizand si identificand constant amenintarile si asigurandu-se ca in cadrul solutiilor sunt implementate cele mai recente protectii. Windows 10 vine cu o oferta de protectie importanta. Windows Hello le permite utilizatorilor sa-si ia adio de la parole cu ajutorul instrumentelor biometrice de tip enterprise, care includ recunoasterea faciala si a amprentelor. Windows Defender este serviciul gratuit anti-malware care protejeaza aproape 300 de milioane de dispozitive Windows zilnic. Office 365 include o protectia actualizata impotriva spamurilor si a virusilor care va protejeaza mai eficient comunicarile prin e-mail.

 

Pentru versiunea completa a articolului, va rugam sa accesati site-ul start-up cafe.

Autori

foto
SMILE MEDIA SRL