loader

Analiza Tradeville: Dolarul ar putea ajunge la 4,5 lei in prima jumatate a anului

Economia romaneasca va continua sa creasca si in 2016 peste media UE, dar dolarul american ar putea ajunge la 4,5 lei in prima jumatate a acestui an, antrenand cresterea preturilor combustibililor si ale electrocasnicelor importate in dolari din Asia.

In lumea financiara, bursa de la Bucuresti va ramane corelata cu bursele externe pentru care perspectivele nu sunt cele mai optimiste si, in acest context, succesul investitiilor va depinde tot mai mult de expertiza si competenta profesionistilor din domeniu.

 

La nivel global, in 2016, dolarul american va continua sa se aprecieze atat in fata valutelor majore, cat si a celor emergente si de frontiera, pe fondul revenirii economiei americane si a majorarii dobanzilor de catre Rezerva Federala, in contrast major mai ales cu economia chineza, care continua sa alunece. Atata timp cat cursul EUR/RON ramane stabil, in linia a ceea ce am vazut dupa 2009, o depreciere posibila a cursului EUR/USD s-ar traduce printr-o apreciere a USD in fata leului romanesc. Cursul USD/RON ar putea ajunge astfel, la 4,50 in prima jumatate a acestui an.

 

Cu exceptia unor episoade punctuale de volatilitate, pretul petrolului va ramane in 2016 la niveluri exceptional de mici, dupa ce a atins recent cel mai scazut nivel din peste o decada, apropiindu-se de 30 dolari pe baril, pe fondul unor fundamente la nivel global in continuare sumbre, cu un exces urias de productie si cerere care ramane mediocra. De altfel, toate marfurile industriale evolueaza prost pentru ca lumea emergenta, cel mai important cumparator in ansamblu, se confrunta cu conditii economice si financiare tot mai adverse. Pana cand economiile emergente, in special China, nu isi revin cu adevarat, este putin probabil sa asistam la o crestere notabila si de durata a cotatiilor marfurilor industriale.

 

Pentru consumatorul roman, totusi, preturi mici ale combustibililor nu sunt chiar o veste buna in sine, cata vreme dolarul american in care sunt denominate importurile acestora va continua sa se aprecieze.

 

In paralel, in lumea financiara, evolutia buna a Romaniei la nivel macro ar trebui sa ajute Bursa de Valori Bucuresti (BVB), inclusiv pe segmentul bunurilor de consum. Totusi, in opinia noastra, BVB nu se poate decupla semnificativ de factorii externi, deci trendul major ar trebui sa fie cel impus de pietele din UE si SUA.

 

 

Pe aceste piete insa, perspectivele nu sunt cele mai bune. Pietele de actiuni si de bonduri au beneficiat enorm in ultimii ani pe seama unor politici monetare extrem de relaxate la nivel global. Acum, insa, Rezerva Federala creste dobanzile in SUA, iar Banca Centrala Europeana si Banca Japoniei refuza sa mai fie cumparatori importanti de actiuni si bonduri pe pietele locale. In absenta sprijinului oferit de bancile centrale, atentia generala se concentreaza tot mai mult pe performanta economiilor si capacitatea companiilor de a genera profituri si dividende. Insa economiile globale au o evolutie mai degraba mediocra. Economiile emergente se confrunta cu recesiuni tot mai pronuntate, in unele cazuri fara precedent in istorie. Iar China coboara catre rate de crestere economica tot mai mici, inimaginabile in urma cu doar cativa ani. America si Marea Britanie stralucesc doar in termeni relativi. Profiturile companiilor coboara, iar dividendele oferite sunt concurate la nivel global de dobanzi in crestere.


Nici pietele de bonduri nu mai sunt atat de atractive. Cumparatori esentiali au disparut deja din aceste piete. Bancile centrale incep sa se retraga gradual. Lumea emergenta nu mai are excesele de cont curent de altadata, asadar nu mai exista dolari americani de reciclat in cumparari de bonduri. si, cel putin in SUA, riscurile deflationiste nu s-au materializat.


Exista, desigur, cateva particularitati ale pietei romanesti care pot conduce la diferente de amplitudine in modul in care indicii BVB ar replica miscarea celor din afara tarii.

 

Spre exemplu, volumele de tranzactionare foarte scazute pentru majoritatea titlurilor listate la BVB au inhibat pana acum intrari masive de capital destinate speculatiilor bursiere, motiv pentru care presiunea la vanzare datorata unor eventuale retrageri este mai putin probabila. Pe de alta parte, daca miscarile negative pe piete vor tinde sa prinda amploare, exista posibilitatea ca orice jucator mai mare sa miste piata in mod semnificativ daca va decide sa isi reduca expunerea.


In plus, pe piata locala au o pondere importanta, la nivelul capitalizarii, companiile din industria energetica si din sectorul financiar. Cu un petrol la preturi reduse este putin probabil sa vedem cresteri importante in preturile energiei ceea ce ar trebui sa afecteze producatorii de energie electrica, petrol si gaze. Mai putin clara este situatia pentru companiile de utilitati (cum ar fi cele care fac doar transport sau distributie de energie ori produse petroliere) care pot sa continue sa ofere dividende stabile sau chiar sa creasca volumele transportate.


In ceea ce priveste sectorul bancar (si, in mod indirect, cel imobiliar) estimarile noastre erau pozitive acum cateva luni dar, odata cu votarea legii privind darea in plata a bunurilor imobile, exista un risc important asociat cu aceasta lege. Din fericire ea nu a fost promulgata in forma propusa, dar poate crea probleme chiar si fara prevederea ce permitea aplicarea ei la contractele deja in derulare. Astfel, deoarece costul creditului va creste pentru persoanele fizice ce garanteaza cu imobile, atat profiturile in sectorul bancar, dar si preturile si ritmul de dezvoltare in sectorul imobiliar vor scadea fata de estimarile curente. Acest lucru poate fi pozitiv la nivelul macro-stabilitatii, insa pe termen scurt el va influenta negativ valoarea de piata a companiilor afectate.


Eventualele IPO-uri ale unor companii mari (ex. Hidroelectrica) sunt un wild-card pentru interesul referitor la BVB. Cum avem in fata un an electoral este posibil ca guvernul actual sa nu doreasca sa isi asume astfel de proiecte, lasandu-le pe seama celor ce vor castiga alegerile. In plus, situatia juridica sau economica a companiilor respective ar putea fi un impediment in calea listarii.

 

Pietele de capital din intreaga lume nu sunt pregatite probabil pentru o schimbare decisiva a trendului ascendent din ultimii ani, dar a face investitii profitabile pe aceste piete se va dovedi tot mai dificil. Asistenta investitionala din partea analistilor si brokerilor specializati va deveni, astfel, tot mai importanta. O alternativa plauzibila va fi diversificarea unei parti a capitalului disponibil in fonduri de investitii global macro administrate de profesionisti a caror performanta nu se coreleaza puternic cu pietele de actiuni si de bonduri, precum Global Investing Fund.
 

Autori

foto
TRADEVILLE SA