Studiul Ernst & Young analizeaza raspunsurile date de 161 de sefi ai unor companii globale de top si ai unor companii furnizoare de solutii de salarizare.
Aproape jumatate dintre respondenti (41%) nu au in vedere ajustarea modelului de administrare a salarizarii cu care opereaza. Cu toate acestea, peste 35% declara ca intentioneaza sa se extinda pe noi piete globale. Doar unul din cinci respondenti (22%) detin in prezent un model global de salarizare. Acest lucru este, insa, valabil mai ales in cazul organizatiilor care opereaza in pietele mature si, prin urmare, mai inclinate sa adopte un model cu adevarat unitar de salarizare.
Claudia Sofianu, liderul departamentului Human Capital al Ernst & Young Romania, spune: "Experienta ultimilor ani a aratat ca principalele motive pentru care companiile romanesti aleg externalizarea serviciilor de calcul salarial sunt: evitarea sau macar reducerea costurilor asociate administrarii de personal (formarea profesionala a angajatilor responsabili de calculul salarial, actualizarea software-ului utilizat etc.), evitarea finalizarii unor controale fiscale cu sanctiuni, dorinta de pastrare a confidentialitatii in ceea ce priveste nivelul de salarizare sau beneficiile acordate unor angajati cu functii de conducere. Un alt aspect problematic in contextul schimbarii rapide a legislatiei aplicabile in domeniu este fluctuatia de personal in departamentul financiar-contabil sau de resurse umane, motiv pentru care companiile prefera sa lucreze cu un furnizor extern de servicii”.
Daca existenta unui status quoin privinta solutiilor de salarizare a putut fi acceptabila in trecut, acum acesta nu mai este adecvat pentru companiile care trebuie sa fie competitive si sa se extinda pe piata globala. Organizatiile au nevoie de datele globale de salarizare pentru luarea unor decizii de business importante in cunostinta de cauza. Managerii isi pot gandi afacerea luand in calcul riscurile si masurile de conformitate pentru a imbunatati operatiunile de salarizare, insa accesul la datele de salarizare aduce multa valoare adaugata. Este timpul ca organizatiile sa vada salarizarea ca pe un proces de afaceri esential, care are nevoie de solutii globale si flexibile la nivel local.
Alte date evidentiate in cadrul sondajului:
?Doar 15% dintre respondenti cred ca eficienta solutiilor lor de salarizare este excelenta si respecta cele mai bune practici.
? Majoritatea respondentilor (54%) considera ca solutia lor de salarizare este buna, dar ca este loc pentru imbunatatiri.
?Primele trei criterii luate in considerare pentru selectarea unui nou furnizor global de solutii de salarizare: costurile (19%), acoperirea geografica / globala (18%) si platforma tehnologica de care dispune (10%).
** *
Despre Ernst & Young
Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com