loader

Comentariul lui Mark Mobius - Perspectivele tarilor BRIC Mai 2013

"Se exagereaza un pic atunci cand se spune ca tarile BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au “probleme majore” - Ratele de crestere ale PIB-urilor tarilor BRIC au incetinit, dar, in afara de Brazilia, celelalte trei economii cresc cu mult mai rapid decat majoritatea tarilor dezvoltate.

Investitorii sunt ingrijorati ca rata de crestere a Chinei a incetinit la 7,7% dar cand a fost ultima data cand SUA, Japonia, Germania sau Marea Britanie au avut parte de o asemenea rata de crestere? Trebuie sa ne amintim si ca, pe masura ce aceste tari cresc rapid, baza devine mai mare si, de aceea, sunt mult mai greu de mentinut ratele de crestere de doua cifre din trecut. China este acum o economie de 6 trilioane de dolari, aflata doar in urma SUA. Faptul ca o economie de o asemenea dimensiune poate sa creasca cu aproape 8% este in sine un fapt incredibil.

 

Brazilia

 

Brazilia continua sa demonstreze un potential imens. Are o populatie mare si tanara si vaste resurse minerale si agricole. Cu niveluri ale veniturilor in crestere, Brazilia are sansa sa devina o piata importanta pentru bunurile de consum. Guvernul presedintei Rousseff este concentrat pe eradicarea saraciei si extinderea clasei mijlocii. Unele dintre aceste schimbari au creat probleme pe termen scurt pentru unele companii, dar credem ca acestea vor face ajustarile necesare si ca, in cele din urma, vor gasi o solutie. Inflatia si cresterea scazuta pot fi o cauza de ingrijorare pe termen scurt. Exista, de asemenea, nevoia de a elimina din birocratie si de a mai elibera economia. In opinia noastra, complexul cod fiscal al tarii are in mod cert nevoie de revizuire, iar de asemenea vitala pentru sustinerea unei cresteri puternice este accelerarea oferirii de concesiuni pentru imbunatatirea infrastructurii. Calitatea investitiilor in educatie este o alta zona care ar avea nevoie de imbunatatiri.

 

Rusia

 

Economia Rusiei este dependenta de pretul petrolului, iar daca pretul petrolului ramane ridicat, e probabil ca economia Rusiei sa continue sa stagneze. Ca si China, Rusia are problema imbatranirii populatiei. Totusi, clasa de mijloc ar trebui sa continue sa creasca, pe masura ce banii obtinuti din exporturile de materii prime se filtreaza prin economie. Afacerile care ofera bunuri de consum si servicii acestei piete in crestere par sa aiba de castigat. Structurile financiare ale Rusiei sunt subdezvoltate, iar nivelurile creditului de consum sunt in general scazute. Banca Centrala a lasat rata dobanzii de referinta neschimbata la 8,25% anul acesta, avand in vedere presiunile inflationiste in crestere. Rusia sufera de o problema a increderii investitorilor, demonstrata de continua iesire a capitalului din aceasta piata. Daca guvernul va reusi sa introduca o buna guvernanta corporativa in giganti ca Gazprom sau Rosneft, credem ca situatia se va putea schimba rapid.

 

India

 

In opinia noastra, cea mai mare problema a Indiei, tara cu a doua cea mai mare populatie a lumii, este birocratia, iar indienii insisi glumesc adesea ca tara lor creste in ciuda politicilor guvernului, nu datorita acestora. Trebuie luat aminte ca exista o imensa discrepanta intre ceea ce doreste guvernul sa realizeze si ceea ce birocratii sunt dispusi sa faca pentru a ajuta guvernul sa isi indeplineasca obiectivele. Premierul Indiei si Ministrul de Finante au fost foarte activi in a incuraja investitiile straine, dar cand investitorii incearca sa-si aduca in tara capitalul, ei sunt adesea sufocati de birocratie. Au existat imbunatatiri semnificative in guvernanta corporativa, inclusiv lansarea unui sistem de vot electronic care i-ar putea ajuta pe actionarii minoritari sa se faca auziti. Totusi, credem ca mai e mult de facut in zona protectiei actionarilor minoritari, in special fata de tranzactii intre parti inrudite. India are o bursa vibranta, cu mii de companii listate si o cultura puternica a antreprenoriatului si a investitiilor.

 

China

 

Pietele de actiuni chineze au fost volatile, cu perioade de entuziasm care au fost adesea urmate de frica de masuri restrictive ale guvernului. Piata imobiliara este o mare provocare pentru guvernul chinez. Preturile trebuie mentinute la niveluri suportabile, dar trebuie de asemenea asigurat ca mecanismele de control nu vor provoca o prabusire a preturilor proprietatilor imobiliare. Datele economiei chineze au ramas, in general, pozitive. Cum am zis cu mai mult de un an in urma, cand se punea problema unei “aterizari line sau dure” a Chinei, nu credeam ca economia Chinei va “ateriza” deloc, ci ca va continua sa creasca intr-un ritm puternic. Exporturile au ramas solide, in timp ce consumul domestic creste rapid pe masura ce cresc salariile si veniturile disponibile. Guvernul chinez are peste 3 trilioane de dolari in rezerve si, de aceea, capacitatea sa de a stimula economia atunci cand este necesar nu poate fi pusa la indoiala.

 

Autori

foto
FONDUL PROPRIETATEA SA