loader
Danescu, despre sistemul bancar: La o criza asa de puternica este foarte greu sa iti pui problema profitului

Danescu, despre sistemul bancar: La o criza asa de puternica este foarte greu sa iti pui problema profitului

Astazi cu totii ne punem problema felului in care administram resursa pe care o avem, conform lui Florin Danescu – informeaza AGERPRES

Presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Florin Danescu, considera ca la "o criza asa de puternica" este foarte greu sa se mai puna "problema profitului" in ceea ce priveste bancile, in prezent acestea fiind preocupate de felul in care administreaza resursa disponibila.

"Este un lucru destul de clar ca la o criza asa de puternica este foarte greu sa iti pui problema profitului. Astazi cu totii ne punem problema felului in care administram resursa pe care o avem. De aceea facem apel la toti cei care au responsabilitatea deciziilor sa nu faca promisiuni pe buzunarul altora si, in acelasi timp, ar trebui sa decida cei care inteleg si complexitatea si adancimea unei astfel de crize. Cred ca este foarte important ca si bancherii sa fie intrebati cand se decide despre industria bancara. Macar acum, in situatia asta, de responsabilitatea generala", a afirmat, vineri, Danescu, la Digi 24, intrebat care este opinia sa cu privire la recomandarea BNR pentru bancile din Romania de a nu plati dividende in 2020.

In opinia presedintelui ARB, ceea ce a recomandat Banca Nationala a Romaniei "este un lucru absolut natural".

"Si in trecut, in ultimii zece ani, peste 60% din profiturile facute de banci au fost reinvestite in banci in Romania. Pentru ca si capitalul a crescut cu peste 3 miliarde de euro. Este un lucru natural, in contextul acesta dificil, ca toate resursele, inclusiv din castigul bancilor sa fie alocat, pentru a fi consumat, in vederea confruntarii acestei crize. Nici nu stiu daca se va pune problema de profit anul acesta. Nu numai criza ne va pune si ne va confrunta si pe noi cu o situatie dificila, dar si pentru ca in Parlament sunt alte legi, nu numai cea de care vorbiti astazi, care pun sub semnul intrebarii activitatea bancilor in general. Criza pe noi ne-a prins intr-o situatie in care, oricum, bancile erau puse in dificultate de procesul parlamentar", a mai afirmat Florin Danescu.

In ceea ce priveste amanarea platii ratelor la banci pentru noua luni, presedintele ARB considera ca aceasta perioada a fost decisa "pripit". "Propunerile noastre au fost intotdeauna cele prin care sa ne uitam din aproape in aproape. Tocmai, ca nu putem sa vedem care ar fi perioada ideala, nu se poate calcula cu usurinta - si cred ca nu se poate calcula astazi. Tocmai de aceea, propunerile noastre mergeau cu variante de maniera trei luni, cu posibilitate de prelungire la sase luni sau cu posibilitatea de prelungire. Ar fi oferit aceeasi liniste clientilor nostri, populatiei si companiilor. Dar poate ca ne-am grabit si, probabil, ca atunci cand se suprapune politicul cu economicul, economicul intotdeauna sufera si este lasat in secundar", a adaugat Florin Danescu. AGERPRES/(AS - autor: Nicoleta Banciulea, editor: Mariana Nica, editor online: Ady Ivascu)

Autori

foto
AGENTIA NATIONALA DE PRESA AGERPRES