loader
Cushman & Wakefield Echinox: Piata spatiilor industriale si logistice isi continua trendul pozitiv: tranzactii de 200.000 mp in T1 2021

Cushman & Wakefield Echinox: Piata spatiilor industriale si logistice isi continua trendul pozitiv: tranzactii de 200.000 mp in T1 2021

Reinnoirile de contracte au reprezentat doar 16% din volumul tranzactionat, astfel ca cererea a fost determinata in primul rand de contracte noi si de proiecte de relocare

Piata locala a spatiilor logistice si industriale a inceput si anul 2021 pe un trend pozitiv, volumul tranzactionat in primele trei luni ale anului ridicandu-se la aproape 200.000 de metri patrati, dublu fata de perioada similara a anului precedent, potrivit datelor firmei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.

Reinnoirile de contracte au reprezentat doar 16% din volumul tranzactionat, astfel ca cererea a fost determinata in primul rand de contracte noi si de proiecte de relocare. Mai mult de 40% din tranzactii au fost de preinchiriere, astfel ca piata va continua sa se dezvolte intr-un ritm sustinut. Bucurestiul a atras aproape 60% din volumul tranzactionat, o activitate importanta fiind observata si in Timisoara, Pitesti (cate 10% din volumul tranzactionat) sau Brasov (7%).

Livrarile de spatii noi in primul trimestru al acestui an au fost limitate, cea mai importanta dezvoltare finalizata fiind extinderea cu 10.000 de metri patrati a centrului de distributie detinut de Decathlon in cadrul parcului logistic dezvoltat de WDP la intersectia dintre autostrada Bucuresti – Ploiesti si Centura Capitalei. In cadrul aceluiasi proiect a fost semnata si una dintre cele mai mari tranzactii ale inceputului de an, eMag inchiriind un spatiu de 11.000 de metri patrati.

Rodica Tarcavu, Partner, Industrial Agency, Cushman & Wakefield Echinox: “Companiile din sectorul de retail, distributie si comert online sunt cele mai active in acest domeniu si suntem increzatori ca ele vor fi motorul dezvoltarilor viitoare de parcuri logistice in Bucuresti si in celelalte orase. Acest sector intra intr-o noua faza de maturizare, cu proiecte diversificate realizate atat de catre dezvoltatori internationali, cat si de jucatori locali, avand standarde de calitate ridicate ale cladirilor si grija pentru mediul inconjurator, precum si chiriasi stabili, cu planuri bine conturate si cerinte din ce in ce mai sofisticate.”

In prezent, dezvoltatorii au in constructie spatii noi cu o suprafata cumulata de peste 450.000 de metri patrati. Bucurestiul ramane cea mai activa piata, in jurul Capitalei fiind concentrate circa 55% din noile spatii aflate in constructie. Cluj-Napoca, Timisoara si Brasov, trei dintre cele mai importante piete logistice regionale, alaturi de Craiova, unde va fi construit un nou centru logistic pentru Profi, sunt de asemenea active.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield in Romania, detinut si operat independent, cuprinde o echipa de peste 60 de profesionisti si colaboratori ce ofera o gama completa de servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor si chiriasilor. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield, unul dintre liderii globali in domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 50.000 de angajati in 60 de tari, ajuta chiriasii, proprietarii si investitorii in optimizarea valorii activelor. Cu venituri de 7,8 miliarde de euro, serviciile principale ale companiei sunt: consultanta in gestionarea activelor si investitiilor, piete de capital, inchirieri, administrarea proprietatilor, reprezentarea chiriasilor, management de proiect, design & proiectare si evaluare. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul companiei www.cushmanwakefield.com.

Pentru o aprofundare a articolului puteti accesa si documentul de mai jos:

Autori

foto
CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX
foto
CUSHMAN & WAKEFIELD FACILITIES MANAGEMENT ROMANIA