loader
Cushman & Wakefield Echinox: Piata hoteliera din Bucuresti a continuat sa recupereze scaderile din pandemie, evolutie care ar putea incuraja reluarea achizitiilor pe acest segment

Cushman & Wakefield Echinox: Piata hoteliera din Bucuresti a continuat sa recupereze scaderile din pandemie, evolutie care ar putea incuraja reluarea achizitiilor pe acest segment

Hotelierii si-au imbunatatit venitul pe camera disponibila in 2023 si chiar au reusit sa ajunga din urma valorile din 2019, in primul rand pe fondul cresterii tarifului mediu

Rata medie de ocupare a hotelurilor din capitalele din Europa Centrala si de Est (ECE - 6 - Bucuresti, Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia si Varsovia) se mentine inca sub nivelurile din 2019, in timp ce tariful mediu (ADR) a crescut cu 23%, rezultand un avans al venitului mediu pe camera disponibila (RevPAR) cu 12%, arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield. Piata hoteliera din Bucuresti a continuat anul trecut sa recupereze scaderile din pandemie, in special din punct de vedere al tarifului mediu, dar si al gradului de ocupare, al carui nivel a ramas inca sub nivelul de dinaintea pandemiei.   

Astfel, hotelierii si-au imbunatatit venitul pe camera disponibila in 2023 si chiar au reusit sa ajunga din urma valorile din 2019, in primul rand pe fondul cresterii tarifului mediu. Evolutia pozitiva a principalilor indicatori, dar si investitiile anuntate in urmatorii ani, vor incuraja investitorii romani, dar si straini sa considere acest segment pentru plasarea capitalului.

Rata de ocupare a hotelurilor din Bucuresti a crescut anul trecut la 66% comparativ cu 61% in 2022, insa ramane sub nivelul din 2019 (73%), influentata in parte de faptul ca volumul innoptarilor turistilor straini nu s-a restabilit la nivelul inregistrat in 2019. In lunile ianuarie si februarie s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale ratei de ocupare in comparatie cu aceasi perioada in 2022. Festivalul George Enescu din septembrie a crescut semnificativ ocuparea hotelurilor, in timp ce cresterile inregistrate in iunie si octombrie sunt atribuite lunilor de varf sezonier. In restul perioadei, hotelurile au fost ocupate mai putin comparativ cu 2022.

Oxford Economics estimeaza ca cererea din Bucuresti va depasi pana in 2025 nivelurile din 2019 cu aproximativ 6%, fiind sustinuta de cresterea numarului de innoptari ale turistilor locali care au revenit deja in 2023 la nivelurile din 2019.

In acelasi timp, tariful mediu (ADR) al hotelurilor din Bucuresti a fost de 96 de euro in 2023, in crestere cu 12% comparativ cu 2022 si peste nivelul din 2019 (86 euro), in conditiile in care anul trecut cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorata de la 5% la 9%, subliniind astfel rezistenta pietei la schimbarile fiscale dar si strategia hotelierilor focusata pe tarife.

Cresterea tarifului mediu si a ratei de ocupare a dus la o imbunatatire de 18% a venitului mediu pe camera disponibila (RevPAR) din Bucuresti comparativ cu 2022, dinamica in linie cu trendul de revenire al pietei hoteliere care are loc de altfel in toate capitalele din Europa Centrala si de Est - 6. In consecinta, hotelierii din Capitala au incasat in 2023, in medie 64 euro/noapte pentru fiecare camera disponibila, depasind marginal nivelul din 2019. Este de asteptat ca majorarea veniturilor sa compenseze cresterea cheltuielilor, ceea ce ofera o perspectiva pozitiva asupra pietei.

Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant in CEE & SEE, Cushman & Wakefield:  “Piata hoteliera din Bucuresti si-a demonstrat rezistenta in ciuda provocarilor geopolitice. Oferta limitata de noi hoteluri din anii precedenti, dar si natura anti-inflationista a industriei hoteliere si imbunatatirea ofertei atat prin dezvoltarea de hoteluri de clase superioare (midscale – luxury), cat si prin renovarea celor existente, au determinat atingerea in 2023 a RevPar a nivelului din 2019. Privind in perspectiva, in timp ce cresterea ADR se asteapta sa incetineasca, ratele de ocupare vor continua sa se imbunatateasca”.

Activitatea de investitii in active hoteliere in regiune a scazut cu 18% in 2023 pe fondul cresterii costurilor de finantare si a situatiei economice si geopolitice. Cu toate acestea, volumul investit de cumparatorii internationali a crescut cu 197% comparativ cu 2022, ilustrand cresterea atractivitatii regiunii pentru capitalul strain. Pentru 2024, se asteapta o crestere a volumului tranzactionat, in conditiile in care cateva tranzactii sunt deja in proces de negociere.

Cresterea costurilor de finantare in 2023 a pus presiune pe preturile proprietatilor hoteliere din toata ECE, rezultand o crestere a yieldurilor de la 25 puncte de baza in Varsovia, pana la 75 puncte de baza in Bratislava si Sofia comparativ cu 2022. In ciuda acestei evolutii, impactul a fost partial contracarat de cresetea veniturilor operationale. Moderarea ratelor dobanzilor pentru 2024 este de asteptat sa contribuie la stabilizarea yieldurilor.

In 2023, Romania a inregistrat un volum total de tranzactii de 28,2 milioane de euro, in scadere cu 67% comparativ cu 2022, an in care au fost tranzactionate un nivel record de proprietati hoteliere, in special ca urmare a realizarii unor achizitii de portofolii pan-europene. De remarcat faptul ca in 2023 toti cumparatorii au fost investitori locali.

Yield-urile din Bucuresti au crescut in 2023 cu 50 puncte procentuale, ajungand la 8,25%.

David Nath, Head of Hospitality CEE & SEE, Cushman & Wakefield: “Privind in perspectiva, pe masura ce performanta sectorului hotelier se imbunatateste, atat investitorii locali, cat si cei regionali reincep sa fie interesati de investitii in Romania. Cu toate acestea, exista o abordare prudenta din cauza nivelului ridicat de incertitudine si al costului asociat capitalului. Mai mult decat atat, analiza noastra sugereaza ca in perioada urmatoare mai multe cladiri istorice din zona centrala a Bucurestiului ar putea fi tranzactionate”.

Din punct de vedere al ofertei, 20 de hoteluri cu 2.658 de camere au fost deschise in capitalele din ECE-6, inclusiv 732 de camere redeschise dupa rebrandingul sau renovarea unor unitati existente. Oferta suplimentara de constructii noi include hotelurile precum Ibis, Tribe si Dorothea Autograph Collection din Budapesta, alaturi de Zleep Hotel din Praga. In acelasi timp, Intercontinental Palace Athenee din Bucuresti si Almanac X din Praga, spre exemplu, au fost redeschise dupa ce au fost renovate.

Pentru 2024 a fost anuntata deschiderea unui numar de 22 de hoteluri noi, cu 2,570 de camere in ECE-6.

In ultimii ani, piata hoteliera din Bucuresti a inregistrat o crestere medie anuala moderata a ofertei noi, de 0,9% intre 2019 si 2023, evolutie modesta determinata in principal de anularea PUZ-urilor.

In 2024, doua noi hoteluri, cu un total de 90 de camere, vor fi deschise, dintre care Corinthia Grand Hotel Boulevard. Intre 2024 si 2025, este estimata o rata medie anuala de crestere de 4,1% a numarului de camere.

Cushman & Wakefield Echinox, afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield in Romania, detinut si operat independent, cuprinde o echipa de peste 80 de profesionisti ce ofera o gama completa de servicii de consultanta imobiliara investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor si chiriasilor. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul companiei www.cwechinox.com

Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali in domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 52.000 de angajati in aproape 400 de birouri si peste 60 de tari si venituri de 9,5 miliarde de dolari. Serviciile principale ale companiei sunt: consultanta in gestionarea activelor si investitiilor, piete de capital, inchirieri, administrarea proprietatilor, reprezentarea chiriasilor, servicii de proiect si evaluare. Pentru mai multe informatii, vizitati site-ul companiei www.cushmanwakefield.com

Autori

foto
CUSHMAN & WAKEFIELD ECHINOX
foto
CUSHMAN & WAKEFIELD