loader
Sase sectoare sunt responsabile pentru emisiile de dioxid de carbon provenite din consumul de energie

Sase sectoare sunt responsabile pentru emisiile de dioxid de carbon provenite din consumul de energie

Agricultura si pescuit, cladiri, electricitate, industrial si transport: sectoare responsabile pentru emisiile de dioxid de carbon provenite din consumul de energie

• Sistemele de tranzactionare a certificatelor de emisii au reprezentat principalul instrument de reducere a emisiilor de carbon in 2021

• In perioada 2021-2023, reducerea accizelor la carburanti a dus la niveluri similare ale ratelor efective de impozitare pentru emisiile de carbon in urmatoarele sectoare: electricitate, industrial si transport

• Volatilitatea preturilor certificatelor de emisii de dioxid de carbon poate submina investitiile in tehnologiile de decarbonizare

• Peste 80% din certificatele de emisii sunt alocate gratuit pentru sectorul electricitatii si cel industrial

• Sase sectoare sunt responsabile pentru emisiile de dioxid de carbon provenite din consumul de energie: agricultura si pescuit, cladiri, electricitate, industrial si transport (rutier si off-road)

Al doilea raport din seria OECD privind stabilirea preturilor pentru emisiile de gaze cu efect de sera si impozitarea energiei, „Effective Carbon Rates 2023”, publicat in noiembrie 2023, analizeaza situatia a 72 de tari. Scopul acestui raport este de a evalua sistemele de tranzactionare a certificatelor de emisii, accizele la carburanti si taxele pe carbon in anul 2021, si de a urmari evolutia acestora in perioada 2022-2023, avand in vedere criza energetica si ratele ridicate ale inflatiei.

Scopul analizei se bazeaza pe obiectivele stabilite in Acordul de la Paris, care urmareste sa mentina cresterea temperaturii medii la nivel mondial mult sub 2°C peste nivelurile preindustriale si sa continue eforturile de a o limita la 1,5°C.

Impactul asupra climei, alaturi de veniturile semnificative generate din taxarea carbonului si tranzactionarea certificatelor de emisii, subliniaza importanta critica a acestei probleme. Intr-o perspectiva globala, in perioada 2020-2021, aceste venituri au atins 56,8 miliarde de dolari, reprezentand aproximativ 0,07% din PIB-ul mondial.”, mentioneaza Liviu Gheorghiu, Tax Director, Mazars in Romania.

Agricultura si pescuit, cladiri, electricitate, industrial si transport: sectoare responsabile pentru emisiile de dioxid de carbon provenite din consumul de energie

Emisiile de gaze cu efect de sera (EGS) includ dioxidul de carbon, metanul, protoxidul de azot si gazele fluorurate.

Dintre acestea, sase sunt responsabile pentru emisiile de dioxid de carbon provenite din consumul de energie, si anume: agricultura si pescuit, cladiri, electricitate, industrial si transport (rutier si off-road). Al saptelea sector include emisiile de metan, protoxid de azot, gazele fluorurate si emisiile de dioxid de carbon provenite din utilizarea industriala. Pentru a realiza obiectivul tranzitiei catre ESG net-zero, este necesara implementarea unor politici specifice, precum tarifarea emisiilor, care poate genera venituri ce pot fi directionate catre sprijinirea acestei tranzitii.

In cursul anului 2021, mai mult de jumatate din emisiile de gaze cu efect de sera din tarile analizate nu au fost supuse tarifarii. Raportul evidentiaza, de asemenea, asimetrii in ceea ce priveste nivelul preturilor, sfera de aplicare si mecanismele de stabilire a preturilor, cum ar fi accizele la carburanti, taxele pe carbon si sistemele de tranzactionare a emisiilor. Datele ilustreaza faptul ca accizele la carburanti acopera o proportie mai mare de emisii si sunt aplicate la preturi mai mari in comparatie cu taxele pe carbon si cu sistemele de tranzactionare a emisiilor.

Sistemele de tranzactionare a certificatelor de emisii au reprezentat principalul instrument de reducere a emisiilor de carbon in 2021

Sistemele de tranzactionare a certificatelor de emisii sunt adesea folosite pentru gestionarea emisiilor din sectorul electricitatii si cel industrial si au reprezentat principalul instrument de reducere a emisiilor de carbon in 2021. Conform datelor analizate din cele 72 de tari incluse in raport, sfera de aplicare a acestor sisteme a inregistrat o crestere semnificativa de peste 100% in 2021 fata de anul fiscal 2018, pe masura ce unele tari au introdus noi sisteme, iar sistemele existente s-au extins.

Liviu adauga: „Ratele efective de impozitare pentru emisiile de carbon masoara nivelul tarifarii carbonului pentru emisiile de gaze cu efect de sera. Conform raportului, in perioada 2021–2023, in contextul crizei energetice si al razboiului din Ucraina, care au dus la diverse schimbari de politica, scaderea accizelor la carburanti, de exemplu, a condus la niveluri asemanatoare ale ratelor efective de impozitare pentru emisiile de carbon in sectoarele electricitatii, industrial si transport. In majoritatea tarilor analizate, ratele efective de impozitare pentru emisiile de carbon au inregistrat scaderi in toate sectoarele in perioada analizata.”

Peste 80% din certificatele de emisii sunt alocate gratuit pentru sectorul electricitatii si cel industrial

Preturile certificatelor de emisii de dioxid de carbon pot fi supuse unei volatilitati crescute, avand in vedere natura lor tranzactionabila, ceea ce poate afecta negativ investitiile in tehnologiile de decarbonizare. In perioada analizata, valoarea medie a preturilor certificatelor a crescut. De asemenea, alocarea gratuita a certificatelor are un impact semnificativ asupra acestor investitii si a veniturilor destinate sustinerii tranzitiei catre emisii ESG net-zero. De exemplu, pentru sectorul electricitatii si cel industrial, peste 80% din certificatele de emisii sunt alocate gratuit. In schimb, initiativele Regional Greenhouse Gas and Massachusetts, care vizeaza sectorul electricitatii, ofera un numar minim sau chiar zero certificate gratuite.”, mentioneaza Alina Ghita, Tax Manager, Mazars in Romania.

Desi emisiile de metan, protoxid de azot, gaze fluorurate si dioxid de carbon provenite din industrie pot fi semnificative in anumite tari, ele sunt incluse in sistemele de tarifare doar in mica masura. Abordarea acestor tipuri de emisii ridica multiple provocari, inclusiv masurarea si raportarea lor, actualizarea politicilor si, implicit, a instrumentelor de tarifare pentru a reflecta impactul acestor emisii.

Chiar daca instrumentele de stabilire a pretului pentru gazele cu efect de sera sunt adoptate in tot mai multe jurisdictii, Raportul propune extinderea domeniului de aplicare a acestor instrumente de tarifare, pentru a acoperi mai bine consecintele emisiilor de gaze cu efect de sera. Cu toate acestea, in viitor, trebuie sa se abordeze si problema categoriilor de emisii netaxate, cum ar fi metanul si gazele fluorurate. Pe termen lung, este crucial sa se sprijine investitiile in tehnologii curate pentru a combate schimbarile climatice si pentru a atenua socurile pe piata energiei.

Despre Mazars

Mazars este un parteneriat international integrat, specializat in audit, contabilitate, consultanta, servicii fiscale si juridice*. Cu filiale in peste 100 de tari si teritorii din intreaga lume, ne folosim de cunostintele de specialitate a peste 50.000 de profesionisti – 33,000+ in cadrul parteneriatului integrat Mazars si 17,000+ in cadrul Mazars North America Alliance - pentru a sprijini clienti de toate dimensiunile in fiecare etapa a dezvoltarii lor.

*acolo unde permite legislatia nationala aplicabila.

http://www.mazars.com | http://www.linkedin.com/company/mazars | https://twitter.com/mazarsgroup

Despre Mazars in Romania

In Romania, Mazars are o experienta de peste 29 de ani in audit, consultanta fiscala si financiara, externalizare si sustenabilitate. Puterea noastra consta in oamenii cu care lucram – echipa locala cuprinde peste 370 de profesionisti.

https://www.mazars.ro | https://www.linkedin.com/company/mazars-in-romania

Autori

foto
MAZARS ROMANIA SRL