loader
Cuplurile fericite, mai inclinate sa isi puna banii la comun

Cuplurile fericite, mai inclinate sa isi puna banii la comun

Mai bine de jumatate dintre europenii care declara ca sunt fericiti in relatia lor de cuplu (55%), isi pun si finantele la comun.

Conform unui nou studiu ING International Survey – Economii 2018, in Europa, 53% dintre cupluri spun ca isi pun banii la comun, insa pentru cuplurile din Romania practica este mult mai intalnita, la 71% dintre respondenti.

Exista un raport direct intre armonia in cuplu si modul de gestionare a banilor.  Mai mult de jumatate dintre europenii care declara ca sunt fericiti in relatia lor (55%) declara ca isi impart finantele cu partenerul. 46% dintre cei cu probleme in cuplu isi impart banii cu partenerul. Raportul dintre fericirea in cuplu si conturile comune este peste media europeanasi in SUA (69%) sau in Australia (64%).

 

Cea mai puternica legatura dintre resurse financiare administrate in comun si cupluri fericite se vede in Romania, unde 76% dintre cupluri tin banii la comun, si in Spania, unde ajunge procentul la 68%.

 

Economii, datorii si cheltuieli

 

Resursele financiare comune presupun o mai mare transparenta a cheltuielilor. Insa unul din cinci (21%) europeni ar ascunde unele cheltuieli, economii sau datorii de partenerii lor, in anumite circumstante. Motivatiile lor tine de fie de faptul ca nu vor ca partenerul sa stie cat cheltuiesc (16%) sau vor sa isi tina datoriile un secret (9%).

 

Pe de alta parte, un partener ar alege sa nu isi puna banii intr-un cont comun fie ca are nevoie de intimitate (34%), pentru ca isi gestioneaza finantele mai bine decat partenerul (28%) sau pentru ca partenerul sa nu isi faca griji pentru el (25%).

 

Lipsa economiilor

Studiul ING International Survey mai arata si ca putin peste un sfert din gospodariile din Europa (26%) nu au deloc bani economisiti.

In Europa, cel mai mare numar de persoane fara economii se afla in Romania (36%) si in Germania (29%), urmate de Belgia, Polonia si Marea Britanie (fiecare cu 27%). Luxembourg este la polul opus, cu numai 13% dintre persoane care sa declare ca nu au economii, Luxembourg avand cel mai mare PIB pe cap de locuitor dintre cele 15 tari in care s-a realizat studiul.

 

Ian Bright,senior economist si managing director al Group Research at ING, detaliaza:

Cand vine vorba despre fericirea in cuplu, sigur primul lucru care ne vine in minte nu este gestionarea finantelor. Dar exact aceasta este legatura gasita in studiul nostru. Cuplurile care nu vor sa isi puna banii la comun este foarte posibil sa nu se simta atat de apropiate. Insa tocmai aceasta discutie poate sa ii apropie. Banii nu cumpara fericirea, dar modul in care ii gestionam in cuplu cu siguranta ajuta.”

Autori

foto
ING BANK N.V. AMSTERDAM SUCURSALA BUCURESTI