loader
Cum ne va schimba viata tehnologia 5G

Cum ne va schimba viata tehnologia 5G

Autor: Alexandra Cernian – Lector universitar, Facultatea de Automatica si Calculatoare

A cincea generatie de retele celulare, care promite viteze fara precendent, chiar si de 1000 de ori mai rapide decat 4G, starneste numeroase controverse de presa, manevre politice si interes public.

Este o tehnologie profund inovatoare care ne va duce intr-o noua era a conectivitatii totale. De la lansarea 5G la sfarsitul anului 2018, pionierii acestei tehnologii sunt Coreea de Sud – care a lansat 5G in toata tara, China – a lansat servicii 5G in 50 de orase, Statele Unite, Regatul Unit si Germania.

Erricson Mobility Report de la finalul anului 2019 arata ca numarul total de abonamente 5G depasise 13 milioane la nivel global si estimeaza ca vor fi peste 2,8 miliarde de abonamente globale 5G pana la sfarsitul anului 2025.

Ce este diferit la 5G?

Tehnologia 5G difera de standardul actual din telecomunicatii – 4G – prin cateva aspecte esentiale si revolutionare:

· Viteza. Experienta online a utilizatorilor va fi radical schimbata. 5G va permite oamenilor sa descarce filme intregi pe telefoanele lor in cateva secunde. Datele vor fi tramsmise de 20 de ori mai rapid decat in 4G. Daca in 4G dura in medie 6 minute sa downloadam un film, in 5G dureaza mai putin de 20 de secunde. Astfel de viteze vor aduce mult mai aproape viitorul Internet of Things.

· Latenta. Latenta este timpul necesar pentru a trimite din punctul A in punctul B. Cu 5G aproape ca vorbim de raspunsuri in timp real intre dispozitive. cu o latenta de 1 milisecunda, fata de 50 de milisecunde la 4G. Acest lucru inseamna transfer de date aproape instantaneu si aduce avantaje in multe industrii, cum ar fi healthcare sau aviatie, unde raspunsul rapid este de o importanta primordiala.

· Latimea de banda. O latime de banda mai mare inseamna conectivitate mai mare. 5G are o latime de banda mai mare decat 4G, ceea ce ii permite sa suporte de 10 ori mai multe dispozitive pe km2 decat 4G. Se elimina astfel problemele de supraincarcare din prezent, ceea ce va avea un impact vizibil pentru casele inteligente.

· Interferenta. Spre deosebire 4G si 3G, unde dispozitivele folosesc acelasi spectru de frecventa, 5G utilizeaza un spectru de frecvente foarte ridicate care nu se suprapun cu cele utilizate in prezent. Asta inseamna ca nu exista interferente sau zgomote.

Ce industrii va revolutiona 5G?

5G aduce o viteza exponential mai mare si o latenta aproape inexistenta, ceea ce, pe scurt, inseamna o revolutie a comunicatiilor. Asta il face pilonul principal in dezvoltarea exponentiala a Internet of Things (IoT) - concept ce presupune conectarea prin intermediul Internetului a miliarde de dispozitive, servicii si sisteme automate, formand astfel o retea de sisteme care permite colectarea si schimbul de date si creand astfel o lume interconectata.

O adevarata transformare tehnologica, care aduce foarte aproape imaginea oraselor cu adevarat smart, a cladirilor inteligente sau a masinilor autonome. Va fi mult mai usor sa fim interconectati : oameni – masini - dispozitive.

Daca retelele de acum leaga in principal oamenii de oameni, urmatoarea generatie va conecta o vasta retea de senzori, roboti si vehicule autonome prin inteligenta artificiala sofisticata. Aplicatii includ dar nu se limiteaza la :

· masini autonome - vor lua decizii mai sigure in timp real

· case inteligente si orase inteligente – cladirile, masinile si oamenii vor fi interconectati in orasele viitorului

· dispozitive purtabile conectate – vor permite monitorizarea la distanta si update-uri in timp real

· fabrici inteligente – 5G va imbunatati performansa si productivitatea prin integrarea realitatii augmentate/virtuale cu roboti si analize de date avansate in timp real.

· servicii medicale conectate si interoperabile – de exemplu, operatii chirurgicale realizate la distanta cu roboti si inteligenta artificiala

Aceste cazuri de utilizare – si nu numai – vor face ca tehnologia 5G sa ajunga la o piata de aproape $668 miliarde pana in 2026, potrivit Allied Market Research.

Ce planuri are Romania cu tehnologia 5G?

Romania a fost una dintre primele state europene care au avut lansarea 5G - inca din 2019 - avand in vedere ca 3 din cei 4 operatori de pe piata au lasat tehnologia 5G pe piata locala. Este foarte posibil ca de la finalul anului sa o si putem folosi. Eduard Lovin, vicepresedintele Autoritatii nationale de reglementare in comunicatii (ANCOM), a declarat in cadrul Videoconferintei ZF Cybersecurity Trends 2020 ca in trimestrul 4 al acestui an se vor acorda licentele pentru spectrul suplimentar 5G.

Tehnologia 5G reprezinta o prioritate pentru Strategia pietei unice digitale. Facilitarea implementarii 5G si asigurarea unui cadru optim de conectivitate a infrastructurii vor juca un rol important in cresterea competitivatii Romaniei si transformarea digitala a Uniunii Europene.

Dragos Preda, secretar de stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii si Comunicatiilor, spune ca “Tehnologia 5G va genera o valoare economica de 4 miliarde euro pentru Romania in urmatorii ani”. El declara, de asemenea, in cadrul Cybersecurity ONLINE FORUM in perioada COVID-19, ca “retele 5G, create pentru a oferi o gama de oportunitati statelor europene, in special in zona inovatiei, vor schimba societatea intr-un mod radical”.

Despre autor

Alexandra Cernian este lector universitar la Facultatea de Automatica si Calculatoare din Bucuresti, membru in Consiliul National pentru Transformare Digitala al ADR (Autoritatea pentru Digitlalizarea Romaniei) si expert evaluator in inovatie IT pentru Comisia Europeana. Este doctor in ingineria sistemelor, pasionata de inteligenta artificiala si isi doreste sa aduca inovatia si competitivitatea digitala aproape de public si de companiile din Romania. Ca vorbitor, Alexandra si-a castigat deja locul pe scena evenimentelor TEDx, iar timpul liber il dedica echitatiei.

Autori

foto
FACULTATEA DE AUTOMATICA SI CALCULATOARE