loader
Cele mai mari randamente ale dividendelor pe 2017 in estimarile Tradeville

Cele mai mari randamente ale dividendelor pe 2017 in estimarile Tradeville

Tradeville, liderul de piata in Romania in online trading, deschide discutia din acest an despre distributia de dividende, publicand un clasament estimativ al celor mai bune plasamente pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa criteriul randamentului dividendelor.

Anul trecut, companiile romanesti au platit cele mai consistente dividende din lume (potrivit studiilor realizate de banca de investitii Berenberg), cu un randament de aproape 8% pentru indicele BET, iar pentru acest an prognozele sunt la fel de incurajatoare.
 
 
“Dividendele reprezinta una dintre cele mai importante teme pentru piata BVB, respectiv un ciclu sezonier de crestere a pretului actiunilor, in perioada iarna-primavara, la companiile cu traditie in plata unor dividende generoase. Pentru acest an, ne asteptam ca marile companii sa ofere randamente ale dividendelor mult peste rata inflatiei si peste dobanzile oferite pentru depozitele in lei in sistemul bancar. stim ca investitorii au nevoie de un clasament realizat profesionist, pentru a sti ce strategie de piata sa abordeze in perioada urmatoare si consideram ca aceasta analiza vine in intampinarea celor care vor sa fie pregatiti cu luni inainte de ultima zi in care mai pot cumpara actiuni pentru care pot incasa dividende”, a declarat Calina Mihali, analist investitii Tradeville.
 
 
In clasament se afla banci, fonduri de investitii si companii de stat. Locul intai este ocupat de Banca Transilvania, care este recunoscuta pentru dividendele sale generoase din anii anteriori. Pentru 2017, analistii Tradeville estimeaza o combinatie de actiuni gratuite si dividende.
 
 
Locul doi este ocupat de Fondul Proprietatea, de la care se asteapta un randament al dividendului de 11,3% pentru acest an, in timp ce o parte dintre SIF-uri – aflate si ele in top 10 – ar puteabeneficia de distributia extraordinara efectuata anul trecut de Banca Transilvania.
 
 
Locul al treilea este ocupat de Transgaz, o companie de stat care ar putea sa ofere, potrivit Tradeville, cel mai consistent randament al dividenduliu dintre companiile aflate in portofoliul statului. Companiile de stat prezinta anul acesta o atentie aparte pentru investitori, deoarece la finele lunii ianuarie, Guvernul a aprobat un memorandum prin care impune reprezentantilor sai in Adunarile Generale ale Actionarilor sa propuna si sa voteze in favoarea unei distributii de minim 90% din profitul din 2016, pentru a se colecta mai multi bani la bugetul de stat. De aceasta decizie vor beneficia si actionarii cu participatii la companii ale statului, atat mici investitori cat si fonduri de investitii.
 
 
Pentru realizarea studiului au fost utilizate datele referitoare la profit in conformitate cu rezultatele financiare anuntate la noua luni, politica referitoare la distributia profitului avuta de companie in ultimii ani si recentele decizii anuntate de companii sau de actionarii majoritari ori relevanti in ceea ce priveste politica de distribuire a profitului. De asemenea, au fost folosite doar datele de la companii mari ale caror actiuni au lichiditate mare, pentru ca studiul sa fie relevant pentru un numar cat mai mare de investitori.

Autori

foto
TRADEVILLE SA