loader

Fondurile Europene: Cod Rosu - O privire in trecut pentru un pas ferm in viitor

Desi rata de contractare a fondurilor structurale in Romania se apropie de media inregistrata la nivelul statelor membre, tara noastra se situeaza, din nou, pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene la finalul anului 2012, arata un studiu KPMG efectuat in 10 tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania.

Pentru statele membre UE din Europa Centrala si de Est (ECE) fondurile UE contribuie intre 11% si 26% din PIB-ul lor anual, fiind o resursa esentiala dezvoltarii competitive si cresterii economice.

 

Potrivit studiului KPMG, intitulat Fondurile UE in Europa Centrala si de Est - Raport privind progresele inregistrate in perioada 2007-2012, bunastarea economica a statelor din regiune depinde, mai ales in timp de criza economica, de masura in care acestea reusesc sa atraga fondurile europene.

 

Studiul KPMG include cele mai noi 10 state membre UE – Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia – care au aderat  intre 2004 si 2007.

 

Raportul evidentiaza ca in perioada 2007 – 2012, aproximativ 180,9 miliarde Euro au fost disponibile pentru a fi cheltuite in vederea imbunatatirii coeziunii economice si sociale. Din aceasta perspectiva, statele membre din Europa Centrala si de Est au obtinut rezultate notabile: in cei 6 ani de implementare a programelor cofinantate de Uniunea Europeana, beneficiarii au semnat contracte a caror valoare totala se ridica la aproximativ 149 miliarde Euro. Aceasta suma reprezinta peste 80% din bugetul alocat pentru perioada curenta de programare.  

 

Dupa cum explica Serban Toader, Senior Partner KPMG in Romania: “Salutam angajamentul Guvernului catre reperele imprimate de Agenda 2020 si eforturile sustinute asumate pentru semnarea, in bune conditii, a Acordului de Parteneriat. Mai ales pe parcursul trimestrelor I si II din 2013, autoritatile (in principal Primul Ministru, ca vector catalizator, si Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Marilor Proiecte) au promovat o serie de masuri urgente si ample menite a inlatura situatia de pre-suspendare existenta la nivelul unor programe, precum si pentru a stimula gradul de absorbtie. Aceste masuri sunt extrem de bine venite, insa vor trebuie sustinute cu o serie de interventii de remediere si optimizare a tacticilor de implementare, precum externalizarea consultantei tehnice, imbunatatirea capacitatii si coordonarii institutionale, simplificarea si urgentarea procedurilor actuale de achizitii publice”.

 

Cu toate acestea, rambursarea fondurilor este relativ intarziata. Pana la sfarsitul anului  2012, doar ceva mai mult de jumatate din totalul sumelor contractate, adica aproximativ 79,4 miliarde euro, fusesera rambursate beneficiarilor.

 

Pe langa prezentarea progresului inregistrat la nivelul Cadrului Strategic National de Referinta la nivelul fiecarei tari, raportul KPMG a realizat o ierarhie a acestor tari din punct de vedere al rezultatelor obtinute in accesarea si implementarea fondurilor europene. Ierarhizarea s-a realizat in functie de rata contractarii, care este calculata ca raport intre valoarea fondurilor nerambursabile contractate in 2007-2012 si bugetul disponibil pentru perioada 2007-2013. 

 

„Absorbtia fondurilor europene a fost puternic afectata de factori precum capacitatea administrativa limitata a structurilor responsabile cu gestionarea fondurilor, existenta constrangerilor financiare (cofinantari greu de obtinut in special pentru beneficiarii din sectorul privat, dar si in cazul autoritatilor publice locale), procedurile anevoioase de achizitii care au dus la nerespectarea graficelor initiale de desfasurare a activitatilor si, implicit, la intarzierea recuperarii banilor cheltuiti de catre beneficiari.  Pentru ca Romania are sansa unica sa iasa acum din acest cerc vicios si perdant, facem un apel la mobilizarea tuturor resurselor capabile si specializate, cu putere de decizie, la nivel guvernamental, interministerial si al mediului de afaceri, politic si social, pentru alinierea in interes national si coagularea unei viziuni coerente si integrate, care sa proiecteze strategic si realist, pe criterii de competitivitate si crestere economica, prioritatile nationale si trans-sectoriale ale urmatoarei perioade”, declara Daniela Nemoianu, Executive Partner, KPMG in Romania.

 

 

Avand in vedere faptul ca actuala perioada de programare se aproprie de sfarsit, statele ECE se afla intr-un punct esential, considera Toader. „Apropierea de sfarsitul acestei perioade de programare ne ofera posibilitatea de a evalua modul in care statele ECE au accesat si utilizat Fondurile Structurale si de Coeziune in perioada 2007-2012”.

 

Pe langa detaliile referitoare la modul in care s-au desfasurat aceste procese, precum si la modalitatile prin care acestea ar putea fi eficientizate, raportul evidentiaza si rolul activ pe care firmele KPMG l-au avut in intregul proces de implementare si gestionare a fondurilor europene: incepand cu politicile si strategiile publice in anumite sectoare, achizitiile publice, continuand cu evaluarea, elaborarea de studii de fezabilitate si auditarea proiectelor cu finantare nerambursabila si terminand cu managementul de proiecte.

 

„In acest context, KPMG Romania, prin divizia de consultanta pentru sectorul public, sustine cu putere autoritatile publice in demersul de crestere sustenabila a gradului de absorbtie a fondurilor structurale aferente perioadei 2007-2013 si de planificare strategica a interventiilor destinate viitoarei perioade de programare 2014-2020”, concluzioneaza Florin Banateanu, Senior Director, Departament Consultanta Sector Public, KPMG in Romania.

 

Despre KPMG


KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 156 de tari si avem 152.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative ('KPMG International'), o entitate elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.

 

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 600 de angajati si parteneri, atat cetateni romani, cat si straini.

 

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL