loader

Cesiunea de creante europene depaseste pentru prima oara din 2008 suma de 100 miliarde €

Emiterea de titluri garantate cu active (ABS) atinge un punct maxim post-criza pe masura ce cumparatorii sunt interesati sa isi finanteze achizitiile.

Vanzarea portofoliilor de credite de catre bancile europene aflate in procesul de reducere a dimensiunii bilantului a atins anul trecut un nivel record de 104 miliarde Euro, mai mult de o treime din totalul tranzactiilor avand loc in Marea Britanie, reiese dintr-un nou studiu realizat de KPMG.


In noua sa publicatie ”European Debt Sales Report”, firma de servicii profesionale a constatat, de asemenea, ca interesul investitorilor de a achizitiona portofolii de credite pe continent a ramas la cote ridicate, cu tranzactii in derulare in valoare de peste 32 miliarde Euro pana in prezent anul acesta. Raportul observa ca este probabil ca aceasta activitate sa continue in acelasi ritm si in 2017, pe masura ce asa numitele ”banci de active neperformante” (bad banks) continua sa isi reduca portofoliile de credite, in special in Marea Britanie si Irlanda.


Cea mai mare tranzactie in 2015 a fost vanzarea de catre UK Asset Resolution (UKAR) a portofoliului de credite Project Granite in valoare de 18 miliarde Euro catre Cerberus Capital Management. Aceste credite, achizitionate de la banca nationalizata Northern Rock, au reprezentat aproape jumatate din tranzactiile finalizate in Marea Britanie in valoare de 39 miliarde Euro.

 

Speranta Munteanu, Partener, Deal Advisory, KPMG Romania, vede in tara noastra o revenire a pietei de tranzactii cu portfoliii de credite: „In Romania, dupa anul 2013, in care Royal Bank of Scotland (RBS) asistat de catre KPMG a vandut un portofoliu de credite neperformante garantate de aproximativ 100 de milioane de euro, activitatea in piata a incetinit. Anul 2015 insa a fost unul in care volumul tranzactiilor a crescut semnificativ, prin semnarea de tranzactii cu portofolii de peste 1,6 miliarde Euro spre finalul anului.”


In alte tari, Irlanda a avut un alt an record, cu vanzari de 25 miliarde Euro. ”Banca de active neperformante” (Bad bank), Agentia Nationala pentru Gestionarea Activelor (the National Asset Management Agency) (NAMA), a fost unul dintre cei mai activi vanzatori si urmeaza sa isi finalizeze programul de vanzare a creditelor inainte de incheierea mandatului sau in 2020.


Cu toate acestea, concurenta intensa intre cumparatori pentru portofolii de credite in aceste doua tari reorienteaza interesul investitorilor catre alte piete, in special catre economiile in redresare din Spania (vanzari finalizate de credite in valoare de 15,8 miliarde Euro) si Italia (vanzari in valoare de 13,3 miliarde Euro) pe masura ce cumparatorii si finantatorii sunt tot mai interesati in activele imobiliare.


Evolutia a fost mai putin spectaculoasa in tarile central si est-europene, dar acestea continua sa se maturizeze, avand in vedere ca pe piata creditelor au avut loc 40 de tranzactii cu toate clasele de active in 2015.

 


Razvan Nan, Director Asociat, Deal Advisory, KPMG Romania, constata o revenire in tara noastra a investitorilor institutionali: „In piata din Romania au fost in cursul anului 2015 portofolii de credite neperformante scoase la vanzare de peste 5 miliarde de euro. Pe parcursul anului au existat o serie de tranzactii semnificative care nu s-au finalizat, acest lucru ducand la un scepticism al marilor investitori in a analiza astfel de active in Romania. In cele din urma, finalul anului a dus la o revenire a pietei prin anuntarea semnarii unor tranzactii importante, in care KPMG a fost implicat ca si consultant: BCR vinde un portofoliu de 1,2 miliarde Euro de credite neperformante ale clientilor corporativi si IMM-urilor catre un consortiu format din Deutsche Bank, APS si IFC iar UniCredit vinde un portofoliu de 400 milioane de euro catre Kredyt Inkaso. De asemenea, alte tranzactii sunt in curs de finalizare si semnare in primul trimestru din 2016”.


Guvernul grec si bancile din Grecia sunt implicate activ in relansarea sectorului lor bancar. KPMG se asteapta ca aceste eforturi sa impulsioneze piata cesiunilor de creanta in Europa de Sud unde sunt prezente bancile grecesti. Avand in vedere nevoia corporatiilor grecesti de finantare suplimentara, alaturi de amendamente legale care simplifica procesul de lichidare, raportul prognozeaza ca bancile grecesti vor cauta sa isi uneasca fortele cu prestatorii straini pentru a stabiliza bilanturile corporative. In conditiile in care ar avea loc o macro-stabilizare si interesul investitorilor s-ar mentine, bancile grecesti ar putea lansa pe piata portofolii corporative selectionate de credite neperformante in a doua jumatate a anului 2016.


Intre timp, piata europeana a titlurilor garantate cu active (ABS) a fost martora unor emisiuni noi care au atins un nivel maxim post-criza, locul intai in Marea Britanie fiind ocupat de transferul portofoliilor ipotecare vandute de UKAR si GE Capital, la care s-a adaugat activitatea tot mai intensa a micilor banci concurente.


In timp ce piata ABS a inregistrat nivele mai mici decat cele din 2008, raportul prognozeaza o noua redresare ca urmare a relaxarii controalelor reglementate de Basel III, standardizarii securitizarilor si unui mediu cu o rata a dobanzii extrem de redusa.
Cresterea emisiunilor de ABS corespunde rolului tot mai important preluat de ”creditorii nebancari” in conditiile in care bancile se retrag de pe pietele traditionale, fie din punct de vedere geografic fie din perspectiva clasei de active. Cea mai clara dovada a acestei evolutii este piata ipotecilor rezidentiale din Marea Britanie, unde TPG/Blackstone si Cerberus au urmarit dezvoltarea unor portofolii de credite performante si platforme prin intermediul carora sa acorde credite ipotecare pentru clientii marilor banci traditionale. Aceasta tendinta nu este insa specifica Marii Britanii.


Andrew Jenke, Lead Partner pentru EMA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) Portfolio Solutions Group din cadrul KPMG, a comentat: “Acesta este un control al ”starii de sanatate” a bancilor europene care are rezultate incurajatoare intr-o perioada in care lichiditatile pe pietele secundare sunt cruciale. Putem vedea chiar semne ca diferenta dintre cele doua jumatati, nordul si sudul, incepe sa se atenueze. Pietele din Italia si Spania si-au revenit in 2015 si exista, de asemenea, motive de optimism pentru pietele grecesti si cele din Europa Centrala si de Est in care capitalul strain, in special capitaluri private, ajuta tot mai mult bancile sa isi reduca expunerea pe aceste piete.”


In timp ce perspectivele pentru bancile europene interesate in reducerea dimensiunii bilantului raman pozitive, volatilitatea pietelor financiare are potentialul de a ridica ingrijorari in randul investitorilor.

 

Jenke a concluzionat: “Exact cand ”bancile de active neperformante” isi reduc creditele neperformante ramase de la ultima criza financiara globala, vedem cum traderii din City-ul londonez raspandesc panica anuntand un nou crash financiar. Si in timp ce ne asteptam ca piata europeana a datoriilor sa se bucure de un alt an bun, exista multe riscuri care ar putea inca sa puna in pericol relansarea pietei.”
 

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL