loader
Ce prevede noua schema de ajutor de stat pentru investitii destinate industriei prelucratoare

Ce prevede noua schema de ajutor de stat pentru investitii destinate industriei prelucratoare

Autor: Ileana Gutu, Liderul departamentului de Evaluare, modelare financiara si analiza economica, EY Romania

O noua schema de ajutor de stat privind acordarea de granturi pentru investitii destinate industriei prelucratoare a fost adoptata in luna august de catre Guvern (Hotararea de Guvern nr. 959/2022), iar forma finala a Ghidului solicitantului a fost publicata in luna septembrie 2022.

Scopul acestei scheme este sa impulsioneze atragerea investitiilor din industria prelucratoare, cu efect direct asupra dezvoltarii regionale, crearii de locuri de munca si cresterii competitivitatii produselor romanesti, prin extinderea si sustinerea lanturilor valorice din diferite ramuri industriale. Prima sesiune pentru depunerea aplicatiilor se va deschide la data de 1 noiembrie 2022.

Contextul acestei scheme este legat de conflictul din Ucraina si raspunde necesitatii de a reduce disfunctionalitatile din cadrul lanturilor de aprovizionare, deja afectate de pandemia COVID (fiind eligibile, prin derogare, si intreprinderile care au intrat in dificultate in perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2021), prin asigurarea surselor de finantare necesare si a capabilitatilor de productie.

Sectoarele vizate acopera atat fabricarea calculatoarelor si produselor electronice si optice, a echipamentelor electrice, masinilor si utilajelor, cat si a produselor de larg consum (bauturi, produse textile, articole de imbracaminte, hartie etc.). 

Ce bani sunt alocati prin schema de ajutor de stat HG nr. 959/2022

Cu o alocare de 300 de milioane Euro (bugetul mediu anual fiind 150 milioane Euro), aplicarea schemei se va face in baza acordurilor de finantare emise de Ministerul Economiei, pana la sfarsitul anului 2023, plata ajutorului de stat efectuandu-se in perioada 2022-2027, in limita bugetului anual alocat schemei.

Costuri eligibile

In plus fata de schema de ajutor de stat HG nr. 807/2014 (care punea accent, din perspectiva cheltuielilor eligibile, asupra costurilor fara TVA, aferente realizarii, respectiv achizitionarii, dupa caz, de active corporale si necorporale, precum si cheltuielilor legate de inchirierea constructiilor, aferente realizarii investitiei initiale), schema de ajutor de stat in baza HG 959/2022 incadreaza in categoria cheltuielilor eligibile si costurile salariale care rezulta din crearea de locuri de munca in urma unei investitii initiale, calculate pe o perioada de 2 ani, sau o combinatie intre costurile investitiilor in active corporale si necorporale si costurile salariale, cu conditia de a nu depasi cuantumul cheltuielilor eligibile aferente investitiilor in active sau costurilor salariale, in functie de care dintre acestea este mai mare.

Spre deosebire de schemele de ajutor de stat reglementate de HG 807/2014 si HG 332/2014, unde activele achizitionate trebuiau sa fie noi, schema reglementata de HG 959/2022 introduce posibilitatea achizitionarii de active utilizate pentru intreprinderi mici si mijlocii si pentru achizitionarea unei unitati, cu indeplinirea anumitor conditii (spre exemplu, achizitia sa fie facuta in conditiile pietei, implicand terte parti care nu au legatura cu cumparatorul). Totodata, sunt definite si conditii specifice pentru inchirierea activelor, de durata minima in cazul terenurilor si cladirilor (minim 5 ani de la data preconizata a finalizarii investitiei pentru intreprinderile mari si minim 3 ani pentru IMM-uri) si prin intermediul leasingului financiar pentru instalatii sau utilaje (cu obligatia de a le achizitiona la data expirarii contractului).

Companiile care iau in considerare depunerea unei aplicatii pentru schema de ajutor de stat prevazuta in cadrul HG 959/2022 trebuie sa aiba in vedere faptul ca urmatoarele cheltuieli sunt definite ca fiind costuri neeligibile: achizitia, modernizarea, reabilitarea de constructii si lucrarile suplimentare de constructii necesare in vederea schimbarii destinatiei unor constructii existente, achizitia de mobilier si mobilier industrial, decoratiuni, calculatoare electronice care nu fac parte din fluxul tehnologic etc. Totodata, nici cheltuielile pentru reabilitarea/repararea activelor corporale achizitionate sau pentru montajul instalatiilor tehnice, masinilor si echipamentelor nu fac parte din categoria cheltuielilor eligibile.

Aspecte specifice

Dincolo de necesitatea ca investitiile realizate sa aiba o valoare minima de 3 milioane de Euro (echivalentul in lei), companiile care doresc sa aplice pentru aceasta schema trebuie sa ia in considerare necesitatea ca minimum 10% din valoarea proiectului sa reprezinte investitii verzi (spre exemplu, instalarea de panouri solare pe acoperisul unei noi hale de productie, cu scopul reducerii consumului energetic) si, totodata, ca trebuie sa asigure o contributie financiara de cel putin 25% din costurile eligibile (resurse proprii sau finantare externa), sub o forma care sa nu fi facut obiectul unui alt ajutor public.

Foarte important de stiut pentru companiile care intentioneaza sa aplice pentru schema de ajutor de stat reglementata de HG nr. 959/ 2022 si care au un obiect de activitate care se regaseste si in lista sectoarelor de activitate eligibile, este faptul ca atat o analiza de eligibilitate, cat si documentarea planurilor de investitii sunt aspecte esentiale pentru reusita aplicatiei. Un aspect nou introdus priveste definirea investitiilor verzi, care au in vedere felul in care companiile contribuie la atenuarea schimbarilor climatice, la adaptarea la aceste schimbari, tranzitia spre o economie circulara, utilizarea durabila a resurselor etc.

In concluzie, in functie de planurile viitoare de investitie si optiunile de dezvoltare pe termen mediu si lung, recomandam investitorilor sa ia in considerare si sa respecte prevederile schemei de ajutor de stat gestionate de Ministerul Economiei in cazul in care doresc sa depuna cererea pentru obtinerea acordului de finantare.

EY30 pentru Romania

Pentru a marca aniversarea a 30 de ani de activitate continua in Romania, s-a lansat programul EY: 30 pentru Romania, care se va derula pe tot parcursul anului 2022. Vor fi aduse in atentia publica proiecte, personalitati si momente care au marcat progresul Romaniei in 30 de ani, se vor derula initiative colaborative de implicare comunitara impreuna cu parteneri si colaboratori EY.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajati, in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 45,4 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2022. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 900 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL