loader
Ce impozite trebuie sa platesti daca primesti tichete de masa sau castigi la Loteria vaccinatilor? Tratamentul fiscal al beneficiilor acordate zilele acestea de Guvern

Ce impozite trebuie sa platesti daca primesti tichete de masa sau castigi la Loteria vaccinatilor? Tratamentul fiscal al beneficiilor acordate zilele acestea de Guvern

Autori: Corina Mindoiu, Partener Asociat si Crina Onut, Manager, Departamentul Impozit pe venit si contributii sociale – People Advisory Services (PAS), EY Romania

Tichetele de masa ce vor fi acordate de stat persoanelor care se vor vaccina cu schema completa dupa data de trei septembrie nu vor fi subiect de impozit si contributii sociale, potrivit prevederilor stipulate de Codul Fiscal. Ceea ce inseamna ca persoanele care le vor primi se vor bucura de cei 100 de lei intregi, fara niciun impozit. In schimb, tichetele de masa acordate de angajatori salariatilor vor ramane subiect de impozit, fiind in continuare taxate cu 10%. Ce tratament fiscal vor avea premiile in bani?

Guvernul a decis recent, pentru a stimula vaccinarea, sa acorde tichete de masa celor ce se vor vaccina cu schema completa de aici inainte, iar pentru cei care sunt deja vaccinati, a prevazut posibilitatea inscrierii la o loterie cu premii in bani.

Astfel, conform Ordonantei Guvernului nr. 19/2021, publicata zilele acestea in Monitorul Oficial 834, persoanele vaccinate cu schema completa de vaccinare (ambele doze sau doza unica) vor beneficia de o alocatie de hrana in valoare de 100 lei, sub forma de tichete de masa. Vorbim, mai exact, de tichete emise conform Legii nr. 165/2018.

Tichetele vor fi distribuite prin intermediul centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie si ambulatoriilor de specialitate, dar, la acest moment, nu este inca clar stabilit cum anume vor intra vaccinatii in posesia lor. Ordonanta vorbeste doar de reguli ce vor fi emise ulterior de Ministerul Sanatatii. In schimb, actul normativ insista asupra faptului ca masura acordarii alocatiei de hrana este valabila doar pentru cei vaccinati complet dupa intrarea in vigoare a ordonantei, adica incepand cu 3 septembrie.

A doua masura majora prevazuta de Ordonanta Guvernului se refera la organizarea unei loterii de vaccinare cu premii in bani, pe care Guvernul a introdus-o tot in cadrul Legii 55/2020. Premiile se vor acorda celor vaccinati cu schema completa, iar prima extragere va avea loc in octombrie 2021. Ordonanta nu prevede detalii concrete cu privire la premii, ci doar indeamna persoanele vaccinate sa se inscrie online pe site-ul de pe care isi obtin certificatele digitale verzi, premiile urmand a fi acordate in anumite conditii ce vor fi stabilite ulterior printr-un ordin al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Economiei.

Aceasta masura vizeaza inclusiv persoanele deja vaccinate complet la momentul intrarii in vigoare a ordonantei, adica pana in data de 2 septembrie, nu doar cele vaccinate complet dupa acel moment. „Ca o masura suplimentara de recompensare a tuturor persoanelor care au fost vaccinate impotriva COVID 19 se propune, de asemenea, organizarea Loteriei de vaccinare, care consta in acordarea de premii in bani persoanelor vaccinate cu schema completa de vaccinare”, se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Procedura de revendicare a premiilor, insa, este destul de greoaie, castigatorii avand de asteptat aproape trei luni pana sa intre in posesia banilor. Astfel, conform actului normativ, revendicarea premiilor trebuie sa se faca in termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentand termen de decadere din dreptul de a pretinde acest drept, iar plata se face prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, prin Loteria Romana, in maximum 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare.

In acest caz, ce trebuie retinut este ca premiile in bani vor fi subiect de impozit pe venit, care, in situatia de fata, ar urma sa fie retinut de platitor – adica Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, daca vor depasi suma de 600 de lei. Insa, daca valoarea premiilor va fi egala sau sub 600 de lei, nu se va datora impozit. De asemenea, trebuie stiut faptul ca pentru aceste premii in bani, nu se vor datora contributii sociale.

In concluzie, recomandam celor vizati de masura sa urmareasca cu atentie prevederile legale ce vor fi stabilite ulterior prin Ordinele de completare, pentru a vedea cum va fi reglementat in detaliu tratamentul fiscal al beneficiilor gandite de Guvern.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 37,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2020. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL