loader
Record pe piata muncii: cea mai fierbinte vara din ultimii trei ani. Aproape 103.000 de joburi au fost scoase la bataie in perioada iunie-august 2021

Record pe piata muncii: cea mai fierbinte vara din ultimii trei ani. Aproape 103.000 de joburi au fost scoase la bataie in perioada iunie-august 2021

In continuare Bucurestiul se mentine in topul oraselor cu cele mai multe locuri de munca: circa 42.600 de joburi au fost disponibile doar in Capitala, arata datele eJobs Romania

Vara aceasta a doborat toate recordurile din ultimii trei ani in ceea ce priveste numarul de joburi disponibile pe piata muncii. Angajatorii au scos la bataie cu 16% mai multe locuri de munca fata de vara lui 2019 si cu 38% mai multe fata de perioada similara a anului trecut. Desi a fost o a doua vara atipica in conditiile pandemiei, acest sezon a fost mai activ chiar si decat sezonul estival din 2019.

In continuare Bucurestiul se mentine in topul oraselor cu cele mai multe locuri de munca: circa 42.600 de joburi au fost disponibile doar in Capitala, arata datele eJobs Romania, cea mai mare platforma de recrutare din tara. In acelasi timp, Cluj, Timisoara si Brasov au totalizat peste 43.000 de joburi disponibile, oferta de munca din cele trei orase depasind-o pe cea din Bucuresti.

Sezonul estival, de regula, este una dintre cele mai linistite perioade ale anului in ceea ce priveste oferta de locuri de munca, dar si in ceea ce priveste aplicarile, avand in vedere ca o mare parte dintre candidati sunt in concedii si nu sunt atat de preocupati de zona profesionala. Insa, in ultimele luni, odata cu ridicarea progresiva a restrictiilor impuse de pandemie, piata a inregistrat un boom: angajatorii recruteaza in acest moment cu motoarele turate la maximum, iar candidatii, la randul lor, sunt mai flexibili cand trebuie sa-si aleaga un job si mai deschisi sa faca schimbari in cariera”, spune Roxana Draghici, Head of Sales eJobs Romania.

Domeniile pentru care s-au cautat cei mai multi angajati au fost Vanzari, Prestari servicii, Industria alimentara, Transport/Logistica, Call-center/BPO si Productie. In plus, cu toate ca si oferta de joburi pentru strainatate este una ridicata - 12,4% din numarul total de joburi disponibile sunt in tari din afara Romaniei -, candidatii nu se inghesuie sa aplice, doar 1% din totalul aplicarilor in perioada iunie-august fiind pentru joburi din strainatate.

In ceea ce priveste numarul de aplicari, acesta a depasit 3.100.000, in crestere cu peste 30% fata de perioada similara a anului 2019. In continuare, cei mai activi candidati sunt cei din categoria de varsta 25-35 de ani, urmati de cei cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. Cele mai putine aplicari au venit de la categoria de varsta 45+, candidati care, de altfel, spun ca intampina provocari atunci cand isi cauta un loc de munca, potrivit unui studiu realizat recent de eJobs Romania.

Totodata, desi asteptarea era ca numarul de locuri de munca remote sa creasca, acesta se mentine la un nivel similar cu cel de anul trecut, companiile dorindu-si ca, dupa un an si jumatate petrecut predominant in mediul online, sa-si readuca echipele la sedii si sa recupereze sincopele de comunicare produse in aceasta perioada. In acelasi timp insa, fata de vara lui 2019, oferta de joburi remote a inregistrat o crestere semnificativa, de la 1% la 4,8%. In plus, ne asteptam ca in toamna numarul de locuri de munca sa creasca, avand in vedere ca, de regula, in aceasta perioada companiile initiaza diverse noi proiecte care necesita intregirea echipelor”, mai spune Roxana Draghici.

In acest moment, peste 31.000 de locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cele peste 4 milioane de CV-uri si cele peste 1,3 milioane de aplicari lunare constituie cea mai mare baza de candidati activi din Romania. Mai mult de 2 milioane de utilizatori unici folosesc in fiecare luna serviciile platformei eJobs.ro, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL