loader

BVB are sanse sa recupereze mai rapid decat pietele dezvoltate

Euforia de pe bursele din mai multe tari dezvoltate, aflate la varfuri istorice, este doar partial reflectata pe piata de la Bucuresti, unde indicele BET mai are de recuperat inca 62,4% pentru a ajunge la varfurile din iulie 2007 - arata o analiza XTB Romania

Cresterea BVB de la minimele crizei, din februarie 2009 pana acum, este de 251,07% si se compara favorabil cu avansul de la minime al indicelui german DAX (169%) si al S&P500 din SUA (182,56%). Motivul pentru care piata romaneasca abia ridica ochii spre vechile maxime istorice, in timp ce DAX si S&P500 le regasesc doar privind in jos, este adancimea corectiilor din perioada crizei, mai dramatica in Romania decat pe pietele mature, dar si performanta diferita a economiei reale.


De la inceputul acestui an, performanta DAX din Germania si S&P500 din SUA a fost de 4%, respectiv 3,32% (pana pe 28 mai). Indicele german se apropie de nivelul fanion de 10.000 de puncte, in timp ce S&P500 a depasit deja pragul de 1.900 de puncte, pe care analistii Goldman Sachs estimau ca il va atinge abia spre finalul anului. In comparatie cu standardele istorice, volatilitatea este foarte scazuta, indicele VIX, care transpune ”nesiguranta” derivata din optiuni pe indicele S&P500, coborand la nivelurile intalnite inainte de criza. Indicele pietelor emergente MSCI a avansat cu 4,6% anul acesta, iar performanta acestuia ar fi putut fi mult mai buna fara impactul puternic descendent al Rusiei (-10%) si Chinei (-3,2%).


O alta frana in drumul redresarii a fost constituita, de asemenea, de structura indicelui BET, in care sectorul financiar-bancar este puternic reprezentat (bancile si alte institutii financiare au o pondere de 39,09% din indice). Chiar si in pietele mature, sectorul financiar a ramas, per ansamblu, la cotatii foarte departe de maximele din 2007. In Romania, creditarea, acum la niveluri coborate, are sanse de redresare, insa revenirea la zona de euforie din 2007, cand evaluarile actiunilor din domeniul financiar se aflau la niveluri ridicate, este inca departe. Dincolo de unele performante individuale, sectorul bancar trebuie sa demonstreze ca a depasit dificultatile si ca are dorinta si capitalul pentru a relua creditarea – gasind in acelasi timp clienti optimisti, dispusi sa isi asume datorii pentru investitii ori consum. Componenta de entuziasm debordant, prin care erau incluse in valori prezente anticiparile optimiste pentru performanta viitoare are nevoie de timp si de o serie de evenimente favorabile pentru a deveni din nou dominanta psihologiei de grup a consumatorilor si investitorilor.

 

Tendinta conturata in Europa este de a prelua stafeta optimismului de la americani, intr-o situatie inversata fata de perioada 2009 – 2012, cand piata americana raspundea bine la politicile neconventionale ale Fed, iar UE se lupta cu criza datoriilor suverane. Este randul BCE sa incerce metode originale de a trezi economia, studiind chiar impunerea unor dobanzi negative la sumele parcate de banci in depozite la Frankfurt. Inviorarea economiei partenerilor comerciali din Vest poate ajuta afacerile companiilor romanesti care beneficiaza in plus de dobanzi scazute si in plan local. Investitiile de portofoliu sunt sprijinite, de asemenea, de calificativul recomandat pentru investitii si de performanta solida a economiei. Fluxurile de capital speculativ, alaturi de cele care vizeaza investitii pe perioade mai lungi, atrase de  indicii de evaluare rezonabili ai pietei de capital, pot sprijini un traseu relativ favorabil al pietei romanesti fata de cele dezvoltate in 2014 si 2015. Acest traseu ar putea sa nu fie liniar, ci sa includa corectii importante, mai ales atunci cand programul de injectii de lichiditate al Rezervei Federale se va incheia. Dar chiar si cu o performanta relativa mai buna, indicele pietei de capital romanesti ar putea atinge maximele istorice din 2007 abia in 2015. Ipoteza este valabila numai daca apetitul pentru risc global ramane la niveluri inalte, neafectat de evenimente geopolitice majore.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL