loader
Buletin fiscal Nr. 23

Buletin fiscal Nr. 23

Ordonanta privind plata defalcata a TVA a fost publicata in Monitorul Oficial

In Monitorul Oficial al Romaniei nr.706/31 august 2017 a fost publicata Ordonanta de Guvern 23 privind plata defalcata a TVA. Fata de proiectul initial despre al carui continut v-am informat in buletinul nostru fiscal cu nr.18 din data de 07.08.2017 si nr.22 din data de 24.08.2017 au aparut o serie de modificari.

 

Ultima noutate este ca acum contul distinct de TVA poate fi executat silit nu numai pentru plata TVA, dar si pentru plata altor obligatii bugetare restante existente in evidentele fiscale ale organelor fiscale centrale.

 

Fata de proiectul initial de ordonanta, au mai fost:

 

- Introduse prevederi referitoare la diverse facilitati pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri TVA care decid sa aplice optional mecanismul platii defalcate TVA inca de la 1 octombrie 2017 (e.g. un bonus de 5% din impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat pentru trimestrul IV, 2017)

 

- Introduse penalitati daca platile gresite nu sunt corectate intr-o perioada de gratie de 7 zile lucratoare

 

- Introduse prevederi de diferentiere a contraventiilor cu penalitati mergand de la 0.06% pe zi de la data platii eronate si pana la 50% din suma

 

- Introduse precizari suplimentare pentru clarificarea obligatiei persoanei impozabile in scopuri TVA dea detine cel putin un cont distinct deTVA

 

Mecanismul platii defalcate TVA mai este aplicabil in Italia, insa doar ca o masura temporara si urmeaza a fi implementat optional in Polonia, incepand cu 2018.

 

In acest context, va recomandam sa aveti in vedere ajustarea in timp util a sistemelor informatice financiar- contabile si fiscale pentru a putea respecta noile prevederi legale precum si pentru a beneficia de facilitatile oferite.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL