loader

Bogdan Ion, EY: Cele 6 mega-tendinte care redefinesc lumea in care traim

EY a identificat sase tendinte majore - mega-tendinte - care redefinesc lumea in care traim. Fiecare tendinta are capacitatea de a schimba si de a remodela lumea in moduri surprinzatoare si neasteptate atat in prezent cat si in viitor. Aceste tendinte sunt: convergenta digitala; intarirea spiritului antreprenorial; crearea unei piete globale; cresterea cererii de resurse globale; redefinirea domeniului sanatatii; urbanizarea.

"In cadrul EY descriem mega-tendintele ca marile forte globale de natura transformationala. Acestea definesc viitorul prin impactul profund asupra economiilor, sectoarelor de activitate, societatilor si indivizilor. Traim intr-o lume aflata in permanenta miscare. Bunurile, capitalul si forta de munca se deplaseaza la nivel global cu o viteza mai mare ca oricand si conform unor tipare noi. Inovatia tehnologica, incluzand convergenta digitala, rescrie atat fiecare industrie cat si modul in care oamenii isi gestioneaza vietile. In aceasta lume, accelerarea tot mai intensa a schimbarii reprezinta una din putinele constante," declara Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania si Moldova.

 

Chiar daca fiecare mega-tendinta este de sine statatoare, intre ele exista in mod cert o legatura. Revolutia digitala, de exemplu, este strans legata de transformarile asteptate la nivelul celorlalte cinci mega-tendinte. Big Data, senzorii si aplicatiile pentru retelele sociale vor marca redefinirea modului in care este gestionata sanatatea publica. Tehnologiile digitale vor conduce la concretizarea "oraselor inteligente" de maine. Abilitatea de a genera modele de afaceri bazate pe tehnologii digitale a facilitat dezvoltarea de companii noi si inovatoare de catre antreprenorii din intreaga lume.

 

Mega-tendintele ilustreaza o lume in miscare. Puterea economica continua sa se deplaseze catre est. Apar noi piete si noi conexiuni comerciale. Granitele dintre sectoarele industriale se estompeaza. Noii jucatori din piata, pentru care mediul digital este unul nativ, rastoarna modelele de afaceri existente. Jucatorii dintr-un sector industrial (tehnologic) patrund in alte sectoare (cum ar fi sanatatea) cu propuneri noi si interesante. Pe masura ce lumea inainteaza cu viteza catre 2030, evolutiile acestor sase mega-tendinte, precum si interactiunile dintre ele vor trebui cu siguranta monitorizate continuu.

 

1. Convergenta digitala
Alimentata de convergenta dintre mediul social, mobil, cloud si big data, precum si de cererea privind accesul la informatii oricand si oriunde, tehnologia are un puternic impact in zonele de business ale unei companii. In prezent, companiile dispun de foarte multe oportunitati de a utiliza eficient o gama larga de dispozitive interconectate prin intermediul "Internet of Things". Companiile pot astfel extrage mari cantitati de informatii, pot patrunde pe noi piete, transforma produsele existente si au ocazia de a propune pietelor noi modele de afaceri si de livrare.

 

Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
• Transformarea digitala schimba modelele de afaceri si peisajul concurential din cele mai multe industrii; 47% dintre ocupatiile existente in economiile avansate se afla in riscul de a fi automatizate in urmatorii 20 de ani.

• Companiile nu reusesc sa utilizeze aproximativ 80% din datele generate din relatia cu clientii; pana in 2018, o treime din top 20 de firme din majoritatea industriilor vor fi afectate de platformele de date specifice industriei respective.

• Declinul inregistrat de utilizarea PC-urilor si cresterea gradului de adoptare a dispozitivelor mobile alimenteaza un nou univers de lucru: "mobile first".

• Pe masura ce amenintarile informatice continua sa se multiplice, devine tot mai greu ca datele, proprietatea intelectuala si informatiile personale sa fie protejate eficient.

• Stilurile de lucru si mijloacele de a stimula talentele devin tot mai agile si flexibile in universul digital; tehnologiile digitale si robotice vor eficientiza tot mai mult sau chiar inlocui munca oamenilor.

 

2. Intarirea spiritului antreprenorial
Cresterea si prosperitatea economica, precum si maturizarea rapida a economiilor raman dependente in mare masura de activitatea antreprenoriala. Chiar daca o parte din activitatea antreprenoriala de la nivel global este inca motivata de necesitate, antreprenoriatul "de impact", odinioara concentrat in pietele mature, devine acum un motor esential de expansiune economica in pietele cu crestere rapida. In unele cazuri, acesti intreprinzatori infiinteaza companii inovatoare si scalabile, care capitalizeaza nevoile locale si inspira si alti antreprenori.

 

Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
• Motorul activitatii antreprenoriale in pietele cu crestere rapida se deplaseaza de la necesitate la oportunitate.

• Antreprenorii de impact vor continua sa infiinteze afaceri cu caracter transformational, atat in pietele cu crestere rapida, cat si in cele mature.

• Noul profil al antreprenorului la nivel global este mai degraba tanar si/sau de gen feminin; Aproape 50% din antreprenorii din lume au intre 25 si 44 de ani; aproximativ 126 de milioane de femei lanseaza sau conduc o companie in 67 de tari din lumea intreaga.

• Se dezvolta din ce in ce mai multe medii care sustin cresterile de tip antreprenorial, prin accesul la finantare, reglementare si fiscalitate adecvate, prin sistemul de educatie si prin sprijinirea dezvoltarii culturii antreprenoriale.

• Accesul la finantare ramane cel mai mare obstacol.

 

 

 

3. Crearea unei pietei globale

Ritmurile accelerate de crestere economica si sporul natural pozitiv din pietele cu crestere rapida vor continua sa defineasca urmatorul deceniu. Un nou segment de natiuni emergente, activate de propriile clase de mijloc in dezvoltare, vor capta atentia la nivel global. Inovatia se va face tot mai mult simtita in pietele cu crestere rapida. Economiile lumii vor ramane extrem de interconectate prin intermediul comertului, investitiilor si sistemelor financiare. Acestea vor alimenta nevoia unei mai bune coordonari a politicilor globale intre natiuni si de dezvoltare a unor lanturi mai flexibile de aprovizionare pentru companiile care activeaza intr-un astfel de mediu.


Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
• Puterea economica de la nivel global continua sa se deplaseze catre economiile cu crestere rapida; pana in 2030, pietele cu crestere rapida vor reprezenta 63% din PIB-ul global, de la 38% in acest moment.

• Tarile in curs de dezvoltare vor continua sa-si creasca nivelul de intrari si iesiri de capital; 50% din capitalul global se va regasi pana in 2030 in tarile in curs de dezvoltare, marcand o redistribuire globala a bunastarii.

• Clasa mijlocie, in crestere la nivel global, va continua sa stimuleze aparitia de noi piete.

• "O noua ordine mondiala a cunoasterii" incepe sa se contureze.

• Competitia pentru atragerea de talente devine tot mai apriga, o mai mare diversitate a fortei de munca oferind avantaje competitive.

 

4. Cresterea cererii de resurse globale
Cresterea populatiei in valori absolute, dezvoltarea economica si cresterea numarului de consumatori din clasa de mijloc vor alimenta cresterea cererii globale de resurse naturale – atat regenerabile, cat si non-regenerabile. In vreme ce resursele non-regenerabile ale planetei sunt finite din punct de vedere tehnic, noile tehnologii continua sa modifice tabloul ofertei de resurse in viitor, prin posibilitati noi de accesare a unor rezerve de petrol, gaz si minereuri, care anterior erau greu de accesat. Aplicarea de noi tehnologii, precum si peisajul in schimbare al ofertei, vor facilita adaptarea modelelor de afaceri si inovatia – precum si modificarea echilibrului geopolitic de putere. Preocuparile tot mai mari legate de degradarea mediului inconjurator, necesitatea conservarii resurselor strategice si asigurarii resurselor noastre de hrana si apa ne indica faptul ca protejarea si conservarea planetei sunt imperative pentru viitor.

 

Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
• Se va intensifica competitia pentru resursele naturale deoarece acestea sunt limitate.
• Oferta tot mai mare din surse regenerabile si neconventionale va duce la schimbarea dinamicii mix-ului global energetic.
• Deficitul de apa va genera o serie de provocari pentru industria alimentara si energetica; 90% din productia mondiala de energie depinde de apa; pana in 2030, cererea de apa va depasi cu 40% oferta, conform Natiunilor Unite.
• Schimbarile climatice si fenomenele meteo extreme vor necesita masuri proactive de adaptare sau de dezvoltare a capacitatii de adaptare; costul adaptarii la schimbarile climatice se va ridica intre 70-100 miliarde USD in fiecare an pana in 2050.
• Transparenta si securizarea lanturilor globale de aprovizionare vor deveni extrem de importante.

 

5. Redefinirea domeniului sanatatii
Domeniul sanatatii publice – care deja reprezinta 10% din PIB-ul la nivel global – se gaseste in pragul unei transformari epocale. Sistemele de sanatate si contribuabilii sunt supusi la presiuni tot mai mari legate de costuri, exacerbate de schimbarile demografice, de cresterea veniturilor din pietele cu crestere rapida si de o epidemie iminenta a maladiilor cronice. Explozia big data si a tehnologiilor mobile health permit generarea si analiza informatiilor in timp real. Aceste tendinte incep sa defineasca o abordare fundamental diferita – trecerea de la servicii de ingrijire medicala la un management al sanatatii, cu o concentrare mai mare asupra comportamentelor sanatoase, prevenirii si ingrijirii in timp real. Cu alte cuvinte, succesul cere ca noi sa ne re-imaginam abordarea domeniului sanatatii.


Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
• Provocarile legate de costuri, calitatea actului medical si accesul la sanatate vor continua sa stimuleze initiativele de reformare a domeniului medical.
• Numarul maladiilor cronice va cunoaste o adevarata explozie, necesitand solutii de tip comportamental; 80% din decesele datorate bolilor cronice au incidenta in tarile cu venituri mici si medii, in crestere fata de doar 40% in 1990.
• Ingrijirea sanatatii va deveni mult mai prezenta in activitatile zilnice prin intermediul noilor tehnologii si a solutiilor in crestere de tip mobile si social health; peste 20.000 de aplicatii mobile legate de ingrijirea sanatatii sunt disponibile in acest moment.
• Informatiile din zona geneticii transforma modul de dezvoltare a noilor medicamente.
• Medicina personalizata va ajunge la stadiul de maturitate.
• Companiile din domeniul ingrijirii sanatatii vor concura din ce in ce mai mult cu noi jucatori non-traditionali.

 

6. Urbanizarea
La nivel global, numarul si dimensiunea oraselor continua sa creasca – tendinta fiind alimentata de urbanizarea rapida din pietele emergente si de continua urbanizare de pe pietele mature. Conform datelor ONU, 54% din populatia lumii traieste in prezent in orase, iar pana in 2050 acest procent va creste la 66%. Pentru a valorifica beneficiile economice ale urbanizarii, factorii de decizie si sectorul privat trebuie sa dezvolte planuri eficiente in masura sa atraga investitii sustenabile in construirea de drumuri, autostrazi, poduri, aeroporturi, in retele de apa, electricitate, energie, telecomunicatii si alte tipuri de infrastructuri. O strategie eficienta pentru provocarile cu care se confrunta orasele, incluzand schimbarile climatice si saracia, va fi esentiala pentru dezvoltarea unor orase ale viitorului competitive, sustenabile si fiabile.

 

Aspecte cheie ale acestei mega-tendinte:
• Orasele de la nivel global vor deveni mai prospere si vor dobandi o mai mare putere economica. Topul celor mai prospere orase se orienteaza spre est.
• Evolutiile demografice vor remodela cresterea urbana pe tot cuprinsul globului; fenomenul urbanizarii s-a intensificat – 54% din populatia actuala a lumii traieste la oras, iar pana in 2050 aceasta proportie va ajunge la 66%.
• Un univers urban necesita investitii majore in infrastructura, dar partea de finantare va ramane o provocare; urbanizarea rapida va necesita pana la 70 trilioane USD pana in 2030, din care doar 45 trilioane USD sunt realizabili, din cauza lipsei posibilitatilor de finantare.
• Urbanizarea sustenabila si durabila va fi cruciala pentru perspectivele de viitor ale omenirii.

 

Raportul integral, Megatrends 2015 poate fi descarcat aici: http://www.ey.com/Publication/vwLUAssets/ey-megatrends-report-2015/$FILE/ey-megatrends-report-2015.pdf.
 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL