loader

Biotehnologia - Eficienta la microscop

Industria globala de biotehnologie a continuat sa se redreseze in 2012, pe masura ce companiile listate din sector au inregistrat, indiferent de dimensiune, cresteri pentru al treilea an consecutiv. Aceasta evolutie are loc chiar si in conditiile in care cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea au ramas inca sub presiune in multe dintre companii.

Industria de biotehnologie inregistreaza un „decalaj de implementare” in privintacapacitatii de demonstrare a valorii produselor in curs de dezvoltare

 

·         Marii jucatori din industria de biotehnologie inregistreaza performante solide

·         Companiile mai mici din industrie se confrunta cu un context dificil

·         Devine o urgenta dezvoltarea capacitatii de a demonstra valoarea produsului

 

Industria globala de biotehnologie a continuat sa se redreseze in 2012, pe masura ce companiile listate din sector au inregistrat, indiferent de dimensiune, cresteri pentru al treilea an consecutiv. Aceasta evolutie are loc chiar si in conditiile in care cheltuielile cu cercetarea si dezvoltarea au ramas inca sub presiune in multe dintre companii. Noul sondaj efectuat de Ernst & Young pentru cel de-al 27-lea raport anual referitor la industria de biotehnologie – Beyond borders: matters of evidence – arata ca, in cazul majoritatii companiilor mici si medii, apare un „decalaj de implementare” in privinta dovezilor care sa poata demonstra valoarea produselor aflate in curs de dezvoltare.

 

In actualul context, in care sistemele de sanatate sunt tot mai atente la rezultate concrete, companiile de biotehnologie nu-si mai permit strategii de cercetare si dezvoltare de medicamente la intamplare. Ele trebuie sa ia in calcul si cum vor fi evaluate produsele lor si rambursate apoi de catre platitori. Companiile care abordeaza aspectele legate de valoarea produsului numai cand se apropie termenul de lansare, isi asuma un mare risc, deoarecepartenerii de alianta din industria farma, incacea mai viabila optiune de exit pentru majoritatea companiilor din segmentul biotech, considera acum aceste date drept factori cheie in evaluarile produselor si a companiilor care le dezvolta.

 

Rezultatele financiare cheie evidentiate in raport:

  •  Veniturile cresc treptat:Companiile din cadrul centrelor de biotehnologie consacrate in industrie (din SUA, Europa, Canada si Australia) au inregistrat venituri de 89,8 miliarde de dolari in 2012, in crestere cu 8% fata de 2011.
  •  Activitatile de cercetare si dezvoltare incetinesc: Costurile companiilor listate din acest domeniu alocate pentru cercetare si dezvoltare au crescut cu 5%, cu mult sub rata de crestere de 9% inregistrata in 2011. In timp ce nivelul de cheltuieli a ramas ridicat pentru liderii comerciali, entitatile pre-comerciale si-au redus substantial costurile cu activitatea de cercetare si dezvoltare.
  •  Venitul net atinge un nou varf: Reducerea activitatilor de cercetare si dezvoltare, impreuna cu o crestere masiva a veniturilor au dus la inregistrarea unui venit net record de 5,2 miliarde de dolari, in crestere cu 1,4 miliarde de dolari fata de anul precedent.
  •  “Noua normalitate” a mediului de finantare persista: Companiile de biotehnologie din America de Nord si Europa au atras fonduri in valoare de 28,2 miliarde de dolari in 2012, in scadere de la 33,3 miliarde de dolari in 2011. Aceasta scadere a fost determinata de o reducere a finantarii pe credit, care a scazut cu aproape o treime. Piata IPO (de listari publice) a ramas moderata, generand venituri totale de doar 805 milioane de dolari, in scadere de la 857 milioane de dolari in 2011. “Capitalul de inovare” – definit drept suma de capital atrasa de companiile cu venituri mai mici de 500 de milioane de dolari – a ramas, practic, neschimbat intre anii 2011 si 2012, crescand de la 15,2 miliarde de dolari, la doar 15,3 miliarde de dolari.

 

Importanta capacitatii de a dovedi valoarea: un decalaj de implementare

 

Pentru a explora modul in care companiile se adapteaza la schimbarea globala a sistemului de sanatate, tot mai influentat de rezultatele concrete,  Ernst & Young a intervievat executivi din 62 de companii de biotehnologie, cu venituri sub 500 milioane de dolari, din SUA si Europa. Rezultatele au evidentiat ca tot mai multe companii se concentreaza pe initiative de eficientizare, in defavoarea masurilor de colectare a dovezilor care sa poata demonstra valoarea produsului.  

 

Principalele rezultate evidentiate de studiu:

 

·         Acord aproape unanim in privinta importantei strategiei: 94% dintre respondenti sunt de parere ca orientarea strategica spre eficienta si dezvoltarea capacitatii de masurare a valorii produselor este „importanta” sau „foarte importanta” pentru companiile din domeniul biotehnologiei

 

·         Decalaj privind capacitatea de a dovedi valoarea produselor: majoritatea companiilor care considera ca masurarea valorii produselor este „importanta” sau „foarte importanta” afirma ca este putin probabil sa demareze initiative in aceasta directie. Doar 11% dintre respondeti au inclus in cadrul echipelor lor de management expertiza pe zona de plati sau rambursare, doar 13% au inclus o astfel de expertiza in cadrul echipelor de dezvoltare a testelor clinice si doar 4% au inclus acesta expertiza in consiliul de directori. Aceste discrepante nu au fost intalnite si in cazul initiativelor de eficientizare.

 

·         Sunt necesare noi abordari: pentru a avea succes, companiile trebuie sa isi revizuiasca modul in care abordeaza cercetarea si dezvoltarea. Va fi imperativ ca ele sa monitorizeze evolutia standardelor din domeniul sanatatii. Un model Ernst & Young, denumit „calea valorii” (value pathway), poate ajuta la indentificarea celor mai mari nevoi nesatisfacute sau esecuri carora jucatorii trebuie sa le acorde o atentie sporita. Companiile trebuie sa isi alinieze ofertele astfel incat sa acopere aceste „scapari de valoare” (value leakages) si sa defineasca programe de testari clinice prin care sa dezvolte dovezi convingatoare pentru platitori.

 

 

Trecerea la masurarea valorii produselor este mai rapida decat se preconiza si genereaza efecte pentru companiile de toate marimile, indiferent de gradul lor de maturitate sau tipurile de boli pe care acestea s-au specializat. Multe din initiativele care vizeaza masurarea valorii – cum ar fi angajarea partior interesate din fazele incipiente ale proiectului pe probleme legate de valoare sau rambursare, ajustarea programului de testari sau explorarea mai detaliata a fazelor pre-competitive de colaborare pe bazele de date – nu sunt neaparat costisitoare si pot chiar evita cheltuieli ulterioare pentru finantarea unor studii suplimentare. Intrebarea care se pune acum nu este daca o companie isi poate permite sa demareze aceste initiative, ci daca isi mai poate permite sa nu o faca.

 

 

Nota catre editori – Rezultate pentru zona Europei

 

  •  Veniturile companiilor listate europene din segmentul biotehnologiei au crescut cu 8% in 2012, ajungand la valoarea de 20,4 miliarde de dolari.
  •   Cheltuielile alocate activitatilor de cercetare si dezvoltare au scazut cu 1% in 2012, ceea ce arata ca multe din companiile europene s-au mentinut in zona taierilor de costuri
  •   In 2012, industria de biotehnologie din Europa a atins un nivel agregat de profitabilitate pentru prima data in istoria sa. Este un prag simbolicavand in vedere faptul ca s-a ajuns aici si datorita extensiei cu care s-au operat reduceri de costuri.   
  • Capitalul atras a crescut cu 44%, pana la 4,2 miliarde de dolari, cea mai ridicata valoare atinsa de la declansarea crizei financiare globale. Aceasta crestere se datoreaza, insa, integral finantarilor pecredit care au crescut cu 392% in timp ce toate celelalte categorii de finantare s-au redus.
  •   Valoarea fuziunilor si achizitiilor a scazut cu 28%, pana la 2,9 miliarde de dolari. Numarul tranzactiilor care au termenul de finalizare anuntat a scazut la 13 – cel mai mic nivel atins din 2005 incoace.

 

* * *

 

Despre Ernst & Young

 

Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 167.000 de angajati in 700 de birouri din 140 de tari si venituri de aproximativ 24,4 miliarde dolari in anul 2012. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le acordam clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume. In Romania, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piata serviciilor profesionale inca de la infiintare, in anul 1992. Cei peste 500 angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, fiscalitate, asistenta in tranzactii si servicii de asistenta in afaceri catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL