loader

Diviziune economica in Europa: Concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa si SUA pentru primul trimestru al lui 2013

Somajul ridicat si incetinirea continua a cresterii economice, in special in tarile sud-europene aflate in centrul crizei, afecteaza inca dezvoltarea economica in Uniunea Europeana (UE).

Tarile care se indreapta spre redresare economica sunt situate in principal in nordul si estul Europei. Anul care urmeaza va fi insa, din nou, un an dificil pentru tarile din sud si vest. Acestea sunt concluziile studiului GfK Climatul de consum Europa si SUA, care ofera o privire de ansamblu asupra evolutiei asteptarilor privind starea economiei si veniturile si dorintei de cumparare in randul consumatorilor din 12 tari europene si din SUA.

 

Teama ca criza financiara si a datoriilor se va inrautati din nou a revenit in forta in intreaga Europa. In Grecia, greve de amploare au paralizat din nou economia. Portugalia a raportat ca nu va reusi sa realizeze economiile pe care si le-a propus. Cipru a evitat cu greu falimentul datorita unui important ajutor strain, primit in ultimul moment. In urma recentelor alegeri, situatia politica din Italia a ajuns intr-un impas, fiind anuntate noi alegeri. Ramane insa de vazut cand se putea alcatui un guvern stabil, sau chiar in ce masura acest lucru este posibil.

 

Europa sufera sub impactul diverselor crize. In martie, somajul a atins cea mai ridicata valoare inregistrata de la introducerea monedei euro: 19 milioane de europeni nu aveau loc de munca. Aceasta ramane deci, in Europa, cea mai importanta problema. Rata somajului este de 12,0 procente. Exista insa diferente uriase intre regiuni. In timp ce un sfert din populatia din Grecia si Spania nu are loc de munca, cifra este cu mult mai coborata in Austria si Luxemburg, unde atinge cu putin peste 5 procente. Tarile in sine nu sunt singurele vinovate pentru somajul si datoriile ridicate. Societatile comerciale din tarile aflate in centrul crizei sunt si ele puternic indatorate. Datoriile acumulate in raport cu produsul intern brut (PIB) sunt de 186 procente in cazul societatilor spaniole, 158 procente in cazul celor portugheze, 134 procente in cazul celor franceze si respectiv 289 procente in cazul celor irlandeze. Societatile comerciale impovarate de astfel de niveluri ridicate ale datoriilor nu pot investi, si nici nu pot genera crestere economica sau crea noi locuri de munca. Ca urmare nu numai bugetele nationale trebuie repuse pe picioare, societatile trebuie sa faca si ele tot posibilul pentru refacerea lichiditatii.

 

 

SUA: cetateni mai optimisti, in ciuda reducerii cheltuielilor

 

Ca urmare a negocierilor esuate privind disputa bugetului, asa-numitul sechestru, SUA se confrunta cu importante reduceri ale cheltuielilor. Numai in acest an, tara trebuie sa isi reduca cheltuielile cu 85 miliarde USD (aproximativ 65 miliarde de euro). Practic, toate sectoarele trebuie sa isi reduca bugetele cu pana la 8 procente. Conform expertilor, cateva sute de mii de locuri de munca risca sa dispara. Aceasta va pune probabil capat cresterii economice deja incetinite, inregistrata in SUA dupa criza financiara severa din 2008/2009. Impactul asupra vietii publice va fi palpabil. Probabil ca timpul de asteptare pe aeroporturi sau la autoritati va creste, parcurile nationale vor trebui sa fie inchise partial sau complet, urmand sa dispara mii de locuri de munca din invatamant. Consecintele reale se vor face simtite in timp.

 

In martie, efectele sechestrarii erau deja evidente in incetinirea creari de locuri de munca in sectorul privat. In timp ce in februarie fusesera generate 237.000 de noi locuri de munca, in martie se ajunsese la 158.000, cu mult sub cele 198.000 anticipate de experti. Analistii preconizeaza ca cifrele de pe piata muncii vor continua sa scada in urmatoarele sase pana la noua luni. Cu toate ca Congresul a reusit sa reduca in mod considerabil impactul masurilor de austeritate deosebit de dure, expertii anticipeaza ca aceasta sechestrare va face ca, anul acesta, cresterea economica sa fie cu intre 0,5 si 0,6 procente mai mica decat previziunile initiale.

 

Initial, sechestrul a fost creat ca masura de sanctiune in 2011 pentru a permite Casei Reprezentantilor si Congresului sa ajunga la o intelegere asupra disputei bugetului si la solutii de combatere a deficitului national. Mai recent, Congresul a trebuit sa extinda planul de buget temporar pana pe 27 martie, in asa fel incat guvernul federal sa poata continua sa isi plateasca facturile. Plafonul de datorii al tarii va trebui de asemenea sa fie ridicat pana cel tarziu pe 19 mai, pentru ca altfel exista un risc real de insolventa nationala. Problemele bugetare au aparut in primul rand ca urmare a inabilitatii statelor, oraselor si comunitatilor federale de a plati cererile si drepturile de pensie acumulate, precum si alte beneficii de pensionare. Americanii isi dau treptat seama ca suma de 85 miliarde USD economisita ca urmare a sechestrului, este o suma infima in comparatie cu problemele bugetare pe termen lung carora tara lor va trebui sa le faca fata in viitor. In ciuda acestor dificultati, in randul populatiei s-a inregistrat o crestere a optimismului. In sectorul de locuinte de exemplu, cifrele pentru constructii au fost mai mari in februarie decat cel inregistrate in mai bine de patru ani. Consumul privat a fost de asemenea cel mai ridicat din ultimele cinci luni.

 

Asteptarile privind starea economiei:   -2,1 puncte       Medie:  +12,9 puncte

Asteptarile privind veniturile:                 +3,6 puncte      Medie:  +17,7 puncte

Dorinta de cumparare:                          -7,1 puncte       Medie:    -5,5 puncte

 

 

Romania: crestere economica si somaj in scadere

 

Cu toate ca in anul care a trecut cresterea economica a fost de numai 0,3 procente, expertii estimeaza ca cresterea pe primul trimestru al lui 2013 va fi cu intre 0,7 si 1 procent mai mare. Pentru tot acest an, Comisia Europeana anticipeaza o crestere de 1,6 procente. Somajul a inregistrat deja, pe parcursul anului trecut, o scadere destul de accentuata. In ianuarie 2012, rata era de 7,4 procente, insa pana in luna februarie a acestui an scazuse la 6,7 procente. Numai somajul in randul tinerilor ramane la un nivel ridicat, de circa 23 procente. In urmatoarele cateva luni insa, inflatia ar putea deveni o problema. Conform Comisiei Europene, aceasta se situeaza in prezent la 3,8 procente, insa expertii anticipeaza o crestere de pana la 4,6 procente in cursul acestui an. Preturile produselor alimentare indeosebi vor determina o crestere a preturilor in prima jumatate a anului. Preturile la energie urmeaza si ele sa creasca si mai mult in lunile si anii care urmeaza, ca urmare a dereglementarii pietei energiei.

 

Asteptarile privind starea economiei:                  -13,6 puncte

Asteptarile privind veniturile:                              -5,4 puncte

Dorinta de cumparare:                                       -18,3 puncte

 

Asteptarile privind starea economiei: Grecia si Spania spera ca anul acesta sa invinga recesiunea

 

Prognoza consumatorilor, cand vine vorba despre modul in care economia tarii lor va evalua in lunile care urmeaza, variaza foarte mult in Europa. Desi sperantele intr-o redresare economica au crescut in mod destul de perceptibil in unele tari, in altele acestea au stagnat sau au disparut. In momentul de fata, cele mai ridicate valori ale indicatorului le prezinta Germania si Austria (ambele 0,6 puncte), urmate de Romania (-13.6 puncte). Cele mai pesimiste prognoze cu privire la redresarea economica s-au inregistrat in Portugalia (-43,4 puncte), Franta (-41,6 puncte) si Grecia  (-36,9 puncte).

 

 

 

 

Sfarsitul lui 2012 a marcat un alt an in recesiune pentru Cehia.Potrivit Comisiei Europene, PIB a scazut in ansamblu cu 1,3 procente. Pe parcursul anului, se anticipeaza ca acesta sa inregistreze, din nou, o crestere treptata. Cu toate ca pentru 2013 este preconizata o crestere zero, populatia se asteapta sa vada un progres economic semnificativ in lunile care urmeaza. Aceasta supozitie este sprijinita de nivelul de ocupare a fortei de munca in crestere. La sfarsitul lui 2012, rata s-a imbunatatit, de la an la an, cu 0,9 procente. In consecinta, asteptarile cehilor privind starea economiei au crescut cu peste 20 de puncte in primele trei luni ale anului. Indicatorul se situeaza in momentul de fata la -17,5 puncte, cea mai ridicata valoare inregistrata din februarie 2011.

 

Economia greaca s-a prabusit si, cu toate ca in 2013 nu se anticipeaza o redresare, se preconizeaza o incetinire a ratelor de crestere negative. In urma unei reduceri, in 2012, a PIB cu 6,4 procente, Comisia Europeana preconizeaza ca, anul acesta, el va ajunge la -4,4 procente. Conform acestei previziuni, in 2014, pentru prima data in sase ani de recesiune, se anticipeaza o crestere marginala de 0,6 procente. Ramane de vazut daca aceste cifre vor fi confirmate pe parcursul anului. Expertii greci sunt impartiti in doua tabere in ceea ce priveste aceasta previziune. O tabara nu are incredere in masurile drastice de austeritate, si este de parere ca recesiunea va continua multi ani. Cealalta sprijina masurile luate de guvern si troica, si este de acord cu prognoza Comisiei Europene. Populatia spera din ce in ce mai mult ca evaluarea celei de a doua tabere de experti sa fie corecta, si anticipeaza, pe parcursul anului, o usoara ameliorare a situatiei economice. Indicatorul asteptarilor privind starea economiei a crescut in mod constant in ultimele cateva luni, situandu-se in prezent la -36,9 puncte. Indicatorul a cunoscut o imbunatatire constanta fata de minima de -61,8 puncte inregistrata in februarie anul trecut.

 

Ca urmare a scaderii cu 1,4 procente a PIB, Spania se confrunta cu un alt an de recesiune. Comisia Europeana considera ca anul acesta valoarea cresterii negative va fi similara. In ciuda acestui fapt, consumatorii spanioli par sa isi regaseasca speranta. Un numar de experti economici se asteapta ca economia spaniola sa creasca din nou in 2014, cu conditia sa reuseasca ca anul acesta sa inverseze tendinta. Faptul ca somajul nu inregistreaza o crestere la fel de dramatica este considerat a fi si el un semn pozitiv. Aceasta evolutie se reflecta si asupra asteptarilor privind starea economiei. In prezent, valoarea indicatorului este de -32 puncte, cu aproximativ 20 puncte mai mare decat in decembrie.

 

Asteptarile privind veniturile: venituri in crestere ca urmare a scaderii somajului in Romania

 

Asteptarile privind veniturile genereaza un tablou la fel de eterogen. Consumatorii sunt increzatori in ceea ce priveste faptul ca nivelurile veniturilor vor ramane stabile sau vor creste in Germania (29,4 puncte), Austria (7,6 puncte) si Cehia (-3,3 puncte). Prin contrast, consumatorii francezi (-57,9 puncte), italieni (-51 puncte) si portughezi (-50,8 puncte) anticipeaza cu totii alte reduceri salariale, precum si cresteri ale impozitelor si contributiilor.

 

 

Romanii sunt in general optimisti in ceea ce priveste viitorul. Cresterea economica continua, in timp ce somajul este in scadere. Comisia Europeana raporteaza ca, in prezent, 6,7 procente dintre romani nu au un loc de munca. Este una dintre cele mai mici rate din Europa, neanticipandu-se, cel putin pe termen mediu, o crestere substantiala. Un numar mai mare de locuri de munca determina o crestere a veniturilor populatiei. Acest lucru este reflectat in mod clar de indicatorul asteptarilor privind veniturile, care in prezent se situeaza la -5,36 puncte. O comparatie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arata in mod clar ca, in ultimele 12 luni, situatia de pe piata muncii s-a schimbat in mod considerabil.

 

Cu voturile lor de la sfarsitul lui februarie, italienii au aratat ca se opun dictatului de austeritate impus de UE din Bruxelles, si ca nu doresc sa faca alte sacrificii. Multi dintre cetateni conteaza in mod clar pe faptul ca alegerile vor fi castigate de partidul care se va angaja sa se opuna masurilor de austeritate decise de Bruxelles. Asteptarile privind veniturile confirma aceasta concluzie. In ianuarie, indicatorul se situa la -61,7 puncte, insa, chiar inaintea alegerilor din februarie, a crescut in mod accentuat ajungand la -45,1 puncte. Dupa ce partidul care intentiona sa incetineasca ritmul de implementare a masurilor de austeritate a pierdut alegerile, indicatorul a coborat din nou in martie, ajungand la nivelul actual de -51 puncte.

 

Cu toate ca Polonia se afla in general intr-o situatie economica multumitoare, cetatenii anticipeaza o scadere a veniturilor. Acest lucru se datoreaza cresterii economice in declin si inflatiei relativ ridicate, precum si nivelului in crestere al somajului. Consumatorii inca mai spera ca piata muncii sa fie revitalizata dupa iarna lunga si aspra. Acest lucru este evidentiat de asteptarile privind veniturile, indicatorul situandu-se in prezent la -22,1 puncte. Comparativ cu decembrie 2012 insa, acesta a crescut cu 10 puncte.

 

 

Dorinta de cumparare: Franta necesita o reforma de amploare

 

Cetatenii din majoritatea tarilor europene a trebuit sa isi stranga cu strictete baierele pungilor si sa isi reduca bugetele. Insa, germanii (36,2 puncte), austriecii (18,2 puncte) si bulgarii (10,9 puncte) continua sa fie destul de dornici sa cheltuiasca bani. Prin contrast, portughezii (-44,7 puncte), italienii (-44,4 puncte) si francezii (-36,2 puncte) trebuie sa fie mult mai precauti.

 

 

In Regatul Unit, consumatorii sunt in continuare foarte atenti cu banii. Cu toate ca guvernul a redus anumite impozite, contributiile de asigurari sociale s-au marit. Ca urmare, majoritatea britanicilor raman cu foarte putini bani. Inflatia a fost stabila, situandu-se acum, de mai multe luni, cu putin sub 3 procente, iar somajul a ramas la cu putin sub 8 procente. Cu toate ca, dupa standardele britanice, aceste cifre sunt relativ mari, aceasta stabilitate pare sa fi dat nastere increderii ca situatia nu se va deteriora in lunile care urmeaza. Aceasta se reflecta in dorinta de cumparare. Consumatorii devin, treptat, mai pregatiti sa isi cheltuiasca veniturile disponibile pe investitii majore. Din decembrie, indicatorul a urcat cu 11,6 puncte, ajungand la nivelul sau actual de -35,6 puncte, care este cea mai ridicata valoare inregistrata din decembrie 2010.

 

In comparatie cu alte economii majore ale UE, criza pare sa fi lovit Franta cel mai dur dupa Italia. In fiecare luna, somajul atinge o noua valoare record. Conform Comisiei Europene, acesta se situeaza, in prezent, la 10,8 procente, insa in randul tinerilor sub 25 de ani, unul in patru nu are loc de munca. Francezii par acum sa fi ajuns la concluzia ca numai o reforma structurala de amploare a pietei muncii, a sistemului de impozitare si a celui de asistenta sociala va putea inversa aceasta tendinta. Deocamdata, aceasta inseamna alte reduceri pentru consumatori. Standardul de viata nu va ramane deci la actualul sau nivel. Ca urmare, dorinta de cumparare a consumatorilor francezi este redusa. Indicatorul se situeaza in momentul de fata la -36,2 puncte, cea mai coborata valoare inregistrata din aprilie 2010.

 

Despre GfK

 

GfK este una dintre cele mai mari companii de cercetare a pietei din lume, cu peste 12.000 de experti care se straduiesc sa dobandeasca o intelegere si mai aprofundata a modului in care, zi de zi, pe peste 100 de piete, oamenii traiesc, gandesc, si fac cumparaturi. GfK inoveaza constant, utilizand tehnologii de ultima ora si metodologii revolutionare, pentru a furniza clientilor cea mai buna intelegere a celor mai importanti oameni din lumea lor: proprii clienti. In anul 2012, vanzarile GfK se ridicau la 1,51 miliarde de euro.

Autori

foto
GFK ROMANIA-INSTITUT DE CERCETARE DE PIATA SRL