loader
BestJobs: Un Paste fara restrictii anti-Covid, dar afectat de inflatie

BestJobs: Un Paste fara restrictii anti-Covid, dar afectat de inflatie

55% dintre angajati se asteapta sa primeasca o prima de Paste de la angajator si aproape jumatate dintre ei spera sa fie in bani. Pentru 1 din 5, prima este esentiala pentru cumparaturile pascale

Spre deosebire de ultimii doi ani, anul acesta angajatii sunt liberi sa isi faca planuri cu ocazia sarbatorilor de Paste, in contextul ridicarii restrictiilor anti-Covid. Provocarea de anul acesta este insa ridicata de bugetul alocat pentru cumparaturile pascale, care este in scadere fata de anul trecut si se bazeaza partial pe prima de la angajator. Conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs, 55% dintre angajati se asteapta sa primeasca prima de Paste de la angajator, iar 47% dintre ei spera ca aceasta sa fie sub forma de bani. Alti 10% se asteapta sa primeasca tichete/vouchere cadou, iar 4% cosuri cu produse de sezon.  

Bonusurile si primele de sarbatori au ajuns sa fie tot mai importante pentru angajati. Astfel, 63% dintre respondenti au spus ca acordarea de bonusuri si prime cu ocazia sarbatorilor reprezinta un criteriu esential pentru ei atunci cand aleg un angajator. Pentru alti 30%, ele sunt binevenite, dar alte beneficii conteaza mai mult, in timp ce doar 7% au declarat ca ar renunta la prime si bonusuri in favoarea altor beneficii.

In comparatie cu anul trecut, asteptarile financiare ale angajatilor au crescut. Astfel, 17% dintre respondenti se asteapta ca suma primita anul acesta sa depaseasca valoarea de 500 de lei, in timp ce anul trecut doar 7% aveau aceasta asteptare. Alti 30% estimeaza ca vor primi o suma intre 101 si 300 lei, iar 10% se asteapta ca prima sa echivaleze o valoare cuprinsa intre 301 si 500 de lei. 8% se asteapta sa primeasca mai putin de 100 de lei, iar 35% nu sunt siguri ca vor primi.

Procentul celor care se bazeaza pe prima in bani de la angajator a crescut mult in comparatie cu anul trecut, ca dovada a faptului ca bugetul alocat cosului de cumparaturi de Paste a crescut si el, marcat de inflatia mare din acest an. Astfel, 20% dintre respondenti au spus ca au neaparata nevoie de acesti bani, pentru a se putea descurca financiar de Paste, iar pentru 55% sunt niste venituri suplimentare binevenite, care ii ajuta in sustinerea cheltuielilor din aceasta perioada. Alti 20% spun ca nu depind de acest buget pentru a-si face cumparaturile dorite, dar considera ca aceasta prima este un semn de apreciere din partea angajatorului.

35% dintre respondenti spun ca bugetul total alocat pentru sarbatorile pascale (alimente, cadouri, distractie etc.) este mai mic anul acesta comparativ cu anul trecut, alti 45% spun ca vor cheltui la fel, pe cand 15% vor aloca un buget mai mare fata de 2021. 90% au zis ca cea mai parte a bugetul o vor cheltui pentru alimente pentru masa de Paste, in timp ce doar 5% vor aloca un buget mai mare pentru cadouri.

Cand vine vorba de planuri, 40% dintre angajati se vor relaxa acasa, iar 35% vor petrece zilele libere de Paste in vizita la familie si/sau prieteni. Doar 5% vor merge intr-o scurta vacanta in tara (la munte, la mare etc.) si alti 5% in oras cu familia sau cu prietenii, iar 10% nu au inca planuri.

Dintre cei care aleg sa isi sarbatoreasca Pastele acasa, 40% spun ca motivul este lipsa banilor suficienti pentru a calatori, 30% prefera aceasta optiune, iar 10% o fac din dorinta de a economisi. Alti 5% spun ca au planuri de calatorii stabilite pentru alte ocazii, in timp ce doar 5% stau acasa de Paste din teama de a calatori, pentru a nu risca sa se imbolnaveasca cu Covid-19.

Conform raspunsurilor oferite de angajati, doar 10% dintre cei care s-au intors la munca de la birou se asteapta ca angajatorul sa organizeze o masa festiva cu aceasta ocazie, in timp ce 90% au spus ca nu cred ca se va intampla acest lucru.

Sondajul a fost efectuat in perioada 25 martie - 15 aprilie pe un esantion de 1.217 utilizatori de internet din Romania.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 20 ani in domeniu, BestJobs se implica permanent in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare, recrutare si de dezvoltare profesionala si personala. In orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 40.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare sau specialisti in dezvoltare profesionala si personala (coachi, mentori, terapeuti, avocati si alte tipuri de specialisti).

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA