loader
BestJobs: Cei mai multi angajati romani au adoptat obiceiuri nesanatoase in pandemie.  Pentru 2 din 10, munca de la distanta si restrictiile au creat dezechilibre in stilul de viata

BestJobs: Cei mai multi angajati romani au adoptat obiceiuri nesanatoase in pandemie. Pentru 2 din 10, munca de la distanta si restrictiile au creat dezechilibre in stilul de viata

Pentru 20% dintre angajati, faptul ca nu au mai mers fizic la birou, ci si-au mutat activitatea acasa in pandemie a fost principalul factor care a contribuit la schimbarea stilului de viata

Inceperea sezonului de concedii in primul an fara restrictii determina multi angajati romani sa isi evalueze stilul de viata din ultimii doi ani. Doar 27% dintre romani au reusit sa aiba un regim de viata sanatos in timpul pandemiei, prin mentinerea activitatii fizice si atentie la alimentatie, si aproape 4 din 10 angajati romani spun ca au luat in greutate in ultimii doi ani, conform unui sondaj realizat pe platforma de recrutare BestJobs.

Pentru 20% dintre angajati, faptul ca nu au mai mers fizic la birou, ci si-au mutat activitatea acasa in pandemie a fost principalul factor care a contribuit la schimbarea stilului de viata. Teama de a pierde jobul sau de a se imbolnavi, dar si efectele sociale ale pandemiei de Covid-19 au influentat rutina in cazul altor 30% dintre angajati, in timp ce restul au amintit despre stresul de la job (9%), volumul mare de munca (7%), programul lung de lucru (6%) si problemele de sanatate (3%). Doar 25% spun ca nu au facut nicio schimbare in stilul de viata in aceasta perioada.

Peste 19% recunosc ca nu au facut miscare si nici nu au acordat atentie alimentatiei in ultimii doi ani. In schimb, alti 17% s-au concentrat mai mult pe a manca sanatos si mai putin pe sport, in timp ce doar 6% au avut activitate fizica in mod regulat. 30% si-au mentinut obiceiurile in ciuda schimbarii contextului, mai arata sondajul BestJobs. Dintre angajatii care au constatat cresterea in greutate, 71% spun ca au luat pana in 5 kilograme, 16% intre 6 si 10 kilograme, in timp ce 13% au adaugat peste 10 kilograme.

Din primavara acestui an, odata cu ridicarea restrictiilor anti-Covid 19, 57% dintre angajati sunt preocupati de schimbarea stilului de viata in vederea scaderii in greutate. In acest sens, peste 47% fac plimbari lungi zilnic sau cat de des este posibil si le permite programul de la locul de munca, in timp ce peste 30% mananca mai putin si au mai multa grija la alimentele pe care le consuma.

Obiceiurile nesanatoase adoptate in raport cu munca, in timpul pandemiei

70% dintre romani considera ca lipsa activitatii fizice este principalul factor care a contribuit la cresterea in greutate, mai ales ca 43% simt ca volumul ridicat de activitate de la locul de munca ii impiedica sa faca exercitii fizice inainte sau dupa program. Alti 46% dintre angajati au spus ca mancatul pe fond de stres a contribuit cel mai mult, in timp ce 42% considera ca statul la birou pentru o perioada lunga de timp, fara pauze de miscare, a avut un impact negativ asupra greutatii lor.

Aproape jumatate dintre angajati si-au propus sa slabeasca inainte de a merge in concediu si mare parte dintre ei considera ca angajatorul i-ar putea sprijini in acest demers, mai ales ca stilul de viata este foarte mult influentat de activitatea la job. Astfel, aproape 32% din acestia se asteapta ca angajatorul sa le ofere un program mai flexibil, pentru a putea face sport mai des, peste 21% se asteapta ca volumul de munca sa fie redus, iar peste 20% considera ca ar fi potrivit ca angajatorul sa le ofere un abonament la sala.

Sondajul a fost efectuat in perioada 7 - 24 iunie pe un esantion de 1.117 utilizatori de internet din Romania.

Despre BestJobs

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din Romania. Cu o experienta de peste 20 ani in domeniu, BestJobs se implica permanent in transformarea si inovarea industriei de recrutare online si integreaza astazi tehnologii digitale de ultima generatie si servicii conexe recrutarii pentru a oferi cele mai eficiente solutii de angajare, recrutare si de dezvoltare profesionala si personala. In orice moment, pe BestJobs sunt peste 4,6 milioane de profesionisti conectati la piata muncii, peste 40.000 de joburi si mii de freelanceri, agenti de recrutare sau specialisti in dezvoltare profesionala si personala (coachi, mentori, terapeuti, avocati si alte tipuri de specialisti).

Autori

foto
BESTJOBS RECRUTARE SA