loader
Banca Centrala Europeana: de la „orice este necesar” la „arata ce poti”

Banca Centrala Europeana: de la „orice este necesar” la „arata ce poti”

BCE a anuntat un nou program temporar de achizitie de active in valoare de 750 de miliarde euro, cu prelungire daca va fi cazul, ca raspuns la pandemia COVID-19

Ce s-a intamplat: In urma unei intalniri de urgenta a consiliului de guvernatori, care a avut loc acum cateva nopti, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un nou program temporar de achizitie de active in valoare de 750 de miliarde euro (aproximativ 6% din PIB-ul zonei euro) pana la sfarsitul anului – cu prelungire daca va fi cazul – ca raspuns la pandemia COVID-19. Vor fi incluse toate activele din cadrul programului existent de cumparare de active (APP), iar achizitiile vor fi implementate intr-o maniera flexibila (alocarea de fonduri pentru datoria italiana in prima faza devenind astfel o posibilitate). BCE a decis, totodata, largirea gamei de active eligibile pentru achizitie pentru a include si efectele de comert emise de societati nefinanciare, dar si relaxarea standardelor de garantii pentru a permite bancilor sa atraga bani pentru o proportie mai mare din activele detinute, incluzand  si creantele financiare corporative.

In contextul actualei pandemii globale de coronavirus, Euler Hermes este stabil din punct de vedere financiar si operational; rezultatele pe 2019 au demonstrat inca o data soliditatea financiara (capitalul propriu net s-a ridicat la 2.910 milioane EUR la 31.12.2019). De asemenea, este esential faptul ca Euler Hermes beneficiaza de un rating AA acordat de catre S&P si sunt 100% detinuti de Allianz, compania de asigurari numarul 1 din lume, care, la randul sau, este evaluata AA de S&P si Aa3 de catre Moody's. Prin urmare, compania Euler Hermes este sustinuta de puterea ei financiara. In plus, Euler Hermes este riguros reglementata de autoritati si este puternic reasigurat. Euler Hermes este o afacere veche de un secol si a trecut cu bine prin multe crize, astfel va naviga prin aceasta criza cu incredere, aplicand in acelasi timp prudenta necesara in conducerea afacerii proprii si pentru indrumarea clientilor sai, prin aceasta furtuna. Este, de asemenea, important sa ne amintim ca modelul de afaceri al Euler Hermes si, in general, asigurarea de credit comercial, se bazeaza pe anticipare/predictie si adaptare. Prin urmare, acest sector este in mod natural pregatit pentru situatii de criza si este construit pentru a se adapta la mediile economice in schimbare.

Marimea conteaza: Programul Pandemic de Achizitii de urgenta (PEPP) se va adauga la achizitiile lunare in valoare de 20 miliarde euro din programul QE (relaxare cantitativa) si la pachetul de 120 de miliarde de euro anuntat saptamana trecuta, rezultand un total de achizitii pana la sfarsitul anului de 1,1 trilioane euro, adica peste 110 miliarde euro in achizitii lunare de active. Desigur, BCE va continua, de asemenea, sa inlocuiasca titlurile care ajung la scadenta ca parte a programului sau de reinvestitii. Punand acest lucru intr-un context istoric: achizitiile lunare nete in contextul relaxarii cantitative au atins un varf de aproximativ 85 de miliarde de euro in 2016 (vezi graficul de mai jos). Acest lucru va duce la cresterea cu 40% a intregului stoc al Programului de Cumparare de Active (APP), care a colectat deja active in valoare de 2,6 trilioane euro.

Fara limite: Dat fiind aceasta crestere abrupta a ritmului de achizitii lunare, BCE a spus adio limitei de 33% per emitent – aceasta fiind o limita autoimpusa de a nu detine mai mult de o treime din datoria unei tari. Nu exista inca o decizie oficiala privind ridicarea limitei, insa in opinia Euler Hermes aceasta este o formalitate care va urma in scurt timp avand in vedere ca BCE implementeaza anuntul legat de Programul Pandemic de Achizitii de Urgenta (PEPP). Intre timp, limita de capital va fi mentinuta, insa va fi aplicata „intr-o maniera flexibila”, care permite abateri temporare. In cele din urma, BCE a afirmat ca „este pe deplin pregatita” sa mareasca programul „cu atat cat va fi necesar si pe cat de mult timp va fi necesar” si este pregatita sa „exploreze toate optiunile si situatiile neprevazute pentru a sprijini economia sa traverseze acest soc”. Astfel, in cazul unei deteriorari viitoare semnificative a conditiilor financiare se asteapta anuntarea unor masuri suplimentare de politici neconventionale si creative pe termen scurt.

Inchiderea spread-ului (diferentialul de dobanda intre obligatiunile emise de tarile din zona euro): Desi anuntul nu a reusit sa suscite mult optimism in piata de actiuni – se observa doar o usoara crestere pe piata de futures (0,5 pana la 2%) – pietele de obligatiuni sunt cu adevarat influentate pozitiv de anuntul facut de BCE, spread-ul in cazul Italiei incepand ziua cu 85bp (basis points – echivalent cu 0,85% puncte procentuale) mai mic, in Grecia cu 155bp mai mic si toate celelalte spreaduri inregistrand, de asemenea, scaderi de doua cifre (la scadentele pe 10 ani).

Probleme temporare legate de oferta? In ciuda pachetelor masive aparute in contextul combaterii crizei fiscale, extinderea Programului de achizitionare de titluri emise de sectorul public de pe pietele secundare (PSPP) si introducerea Programului Pandemic de Achizitii de Urgenta (PEPP) ar putea reduce temporar oferta de obligatiuni guvernamentale disponibile pe piata, cel putin pana cand stimulentele fiscale vor fi implementate. Cu siguranta, pentru unii dintre emitenti a caror emisiune neta planificata era deja scazuta sau negativa, va aparea in mod cert un efect de atenuare a randamentelor. Potrivit estimarilor BCE, relaxarile cantitative anterioare au condus la scaderea cu 100 bp (1% punct procentual) a randamentului obligatiunilor guvernamentale germane pe 10 ani - un indicator de referinta pe piata obligatiunilor- si probabil efectul se va intensifica odata cu noile programe. Acestea fiind spuse, majoritatea tarilor au anuntat deja pachete fiscale vaste in valoare de peste 100 de miliarde euro fara garantii si 1.100 de miliarde cu garantii, sugerand dimensionarea corecta a ajutorului de catre BCE ex post.

Euler Hermes este liderul global in asigurarea de credit comercial si un recunoscut specialist in domeniul garantiilor si al colectarii creantelor. Cu mai mult de 100 de ani experienta, compania ofera clientilor sai business-to-business (B2B) servicii financiare care sprijina managementul creantelor comerciale si al lichiditatilor. Reteaua proprie de informatii urmareste si analizeaza schimbarile de zi cu zi ale solvabilitatii corporative in randul companiilor mici, medii si multinationale in piete ce reprezinta 92% din PIB-ul global. Cu sediul principal in Paris, compania este prezenta in peste 50 de tari, cu 6.050 de angajati. Euler Hermes este o filiala a Allianz, evaluata AA de catre Standard & Poor’s. Compania a inregistrat o cifra de afaceri consolidata de 2,6 miliarde Euro in 2017 si a asigurat tranzactii de afaceri la nivel mondial de 894 miliarde Euro in expunere, la sfarsitul anului 2017. Pentru mai multe informatii: www.eulerhermes.ro, LinkedIn sau Twitter @eulerhermes.

Autori

foto
EULER HERMES SERVICES ROMANIA SRL
foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA