loader
Asociatia Contabililor Certificati ACCA: Strategii de supravietuire pentru companii in timpul unei pandemii

Asociatia Contabililor Certificati ACCA: Strategii de supravietuire pentru companii in timpul unei pandemii

ACCA estimeaza ca toate companiile vor fi afectate, dar IMM-urile sunt cele mai expuse

Marile corporatii si IMM-urile discuta scenarii de lucru pentru a asigura continuitatea afacerilor si reducerea pierderilor in contextul raspandirii COVID-19 si a masurilor luate de autoritati, potrivit ACCA, Asociatia Contabililor Certificati. Contabilii si directorii financiari actualizeaza in mod regulat planurile financiare pentru a asigura fluxul de numerar necesar. Un numar mare de companii afectate implica posibilitatea pierderii unor locuri de munca, o productie redusa si un mediu economic instabil. Impactul COVID-19 in economie va fi resimtit chiar si in a doua jumatate a anului.

ACCA estimeaza ca toate companiile vor fi afectate, dar IMM-urile sunt cele mai expuse. Expertiza contabililor si expertilor financiari se va dovedi din ce in ce mai importanta.

Membrii asociatiei noastre, contabili si directori financiari, sunt in prima linie. Ei administreaza, iau masuri de protectie si consiliaza echipele de conducere pentru a identifica solutii de mentinere a stabilitatii financiare intr-o perioada cu foarte multe schimbari. O estimare corecta a implicatiilor financiare si a riscurilor asociate Covid-19, va permite luarea unor masuri optime. Responsabilii financiari sunt acum cei la care se apeleaza pentru a oferi directii clare in timpuri tulburi”, a declarat Andreia Stanciu, Director ACCA – Europa de Sud Est.

Strategii pentru IMM-uri

ACCA estimeaza ca pentru IMM-uri aceasta este una dintre cele mai dificile perioade din istoria recenta. Acestea sunt fortate sa se adapteze unui mediu nesigur, intr-o schimbare accelerata. Companiile mici si medii primesc in aceasta perioada multe sfaturi, insa trebuie sa aleaga solutiile potrivite pentru tipul de afacere operat. IMM-urile se confrunta cu o presiune din partea firmelor mai mari, furnizorilor si au dificultati in relatia cu personalul.

Ca un avantaj, companiile mai mici se pot adapta mai usor dupa un soc. In plus, unele IMM-uri sunt mai apropiate de comunitati, colaboratorii informali putand contribui in recuperare.

Intarzierea platilor este problema cea mai serioasa acum. Expertii financiari joaca un rol cheie in identificarea unor surse de finantare in prezent si in viitorul apropiat”, declara Aleksandra Zaronina, Head SME Professional Insights ACCA.

IMM-urile analizeaza acum mult mai atent furnizorii si in functie de acoperirea geografica sau sectoriala.

Calitatea comunicarii cu personalul va fi un alt element cheie pentru supravietuire si revenire. Multi dintre angajati sunt parinti, iar in aceasta perioada trebuie sa jongleze intre sarcini de munca si grija pentru familie.

Strategii pentru companiile mari

Pentru companiile mari problemele sunt la fel de serioase in contextul deprecierilor bursiere si valutare, inchiderii granitelor si sistarii activitatii furnizorilor. Cel mai mare risc vine din inchiderea unor fabrici, cu efect in oferta de produse si materii prime.

Pentru companiile mari este greu de facut estimari. Actiunile au la baza o multitudine de scenarii, actualizate constant”, declara Clive Webb, Senior Professional Insights Manager ACCA. Potrivit acestuia companiile cauta modalitati de lucru flexibile, acesta fiind un moment bun pentru inovatii in politicile de resurse umane. „Acesta este un argument important pentru intensificarea digitalizarii. Numarul mare de angajati care lucreaza de acasa implica, insa, si eventuale probleme de securitate cibernetica”, adauga Webb.

Este important pentru companii sa inteleaga care le sunt punctele slabe, deoarece diminuarea cererii va avea un efect in cascada pentru toate palierele unei afaceri.

Companiile ar trebui faca estimari de fluxuri de numerar pentru trei-patru luni, luand in calcul posibile scaderi ale cererii de 25%, 50% sau 75%”, declara David Hutcheson, Managing Director Glen Abbot si specialist in scenarii privind posibile pandemii. „Scenariile financiare te ajuta sa intelegi unde vei fi afectat cel mai tare si unde ar trebui sa incepi sa tai din costuri”.

Specialistii ACCA mai subliniaza ca situatia actuala are in centru factorul uman (boli, scoli inchise, programe diferite de lucru), motiv pentru care companiile mari trebuie sa acorde o atentie deosebita politicilor de HR.

In perioada acestei pandemii, ACCA va publica online mai multe informatii si materiale utile pe www.accaglobal.com/covid-19.

Despre ACCA - Association of Chartered Certified Accountants

ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants) este un grup profesional global contabil care ofera calificari la cel mai inalt standard, relevante in mediul de business pentru persoane dedicate, abilitate si cu ambitie din intreaga lume, aflate in cautarea unei cariere in lumea contabila, financiara si de management.

ACCA are peste 219.000 membri calificati si circa 527.000 de cursanti in intreaga lume. Acestia sunt printre cei mai cautati si calificati contabili, lucrand intr-un numar extrem de variat de domenii.

In Romania ACCA are in prezent in jur de 1.400 de membri si 3.000 de studenti si afiliati.

Autori

foto
ASOCIATIA CONTABILILOR CERTIFICATI