loader
Auditorul si inteligenta artificiala, un parteneriat de viitor

Auditorul si inteligenta artificiala, un parteneriat de viitor

Autor: Alina Fanita, CEO & Partener, PKF Finconta

Volumul din ce in ce mai mare de date din audit, evolutia tehnologiei si dinamica domeniului sunt trei elemente care au condus la modificari substantiale ale muncii de auditor in ultimii ani. Dar ceea ce urmeaza este si mai revolutionar. Auditorii viitorului, vor folosi instrumente complexe de analiza a datelor, inteligenta artificiala (IA) si metode calitative avansate ca sa genereze impact pozitiv in plan strategic, ca intermediari de cunostinte si generatori de prognoze.

Conceputa sa functioneze cu diferite niveluri de autonomie, tehnologia ce utilizeaza inteligenta artificiala implica colectarea si/sau introducerea unor cantitati mari de date relevante pentru o anumita sarcina si construirea unui set de reguli care ajuta sistemul sa invete din acele date pentru a determina cum sa efectueze eficient sarcinile alocate in prezent si viitor. Cu alte cuvinte utilizeaza algoritmi pentru a identifica modelele subiacente, in general ascunse vederii.

Impactul tehnologiei Robotic Process Automation

Dar cum functioneaza o astfel de abordare in cazul auditului? Multe sarcini de audit iterativ pot fi efectuate mai eficient folosind Robotic Process Automation (RPA). Dupa ce datele de la entitatile auditate sunt incarcate in sistem, tehnologia RPA poate identifica inconsecventele si valorile aberante pe care auditorii umani le pot ulterior analiza si rezolva.

Puterea tehnologiilor bazate pe Robotic Process Automation poate fi, de asemenea, valorificata pentru a lua in considerare mai multe variabile si poate fi programata pentru a furniza alerte diferitelor parti interesate. Apoi algoritmii IA pot fi utilizati pentru a clasifica si grupa entitati, in timp ce un modul de analiza a riscurilor conceput tot pe baza de inteligenta artificiala poate calcula un scor privind sursa cresterii riscului si natura acestuia. Acest modul de analiza a riscurilor poate fi programat pentru a lua in considerare diferite criterii, cum ar fi materialitatea, volumul si clasa tranzactiilor, sensibilitatea si complexitatea pentru a clasifica entitatile auditate.

Impactul Inteligentei Artificiale asupra Auditului

Inteligenta artificiala poate usura procesul de auditare, deoarece ajuta la indeplinirea mai eficienta a multor sarcini care necesita timp. Mai mult, inteligenta artificiala ajuta la eliminarea limitarilor inerente ale esantionarii prin utilizarea diferitelor puncte de control pentru a analiza tranzactiile si a le clasifica pe categorii de risc. Folosirea algoritmilor IA pentru a mapa punctele de control permite revizuiri cu un singur clic, iar tranzactiile cu risc ridicat pot fi cautate rapid sau pot fi trimise ca alerte auditorilor.

In mod similar, instrumentele de optimizare a cautarii sunt la fel de utile in identificarea achizitiilor de mare valoare. Optimizarea cautarii este eficienta si in auditurile de venituri, deoarece IA poate identifica rapid neregulile si anomaliile declaratiilor fiscale, cum ar fi declaratiile care arata pierderi frecvente, rate negative ale profitului brut si net si tratamente fiscale diferite aplicate bunurilor similare.

Impactul tehnologiei de Recunoastere Optica a Caracterelor

Recunoasterea optica a caracterelor care ajuta la automatizarea extragerii anumitor informatii din campurile fixe ale documentelor in diferite formate si folosirea algoritmilor care reconciliaza datele de colectare a veniturilor pentru elaborarea concluziilor auditului. In viitor aceasta tehnologie va deveni din ce in ce mai mult o realitate a practicarii acestei profesii. Dispunand de o cantitate uriasa de date si de cele mai performante instrumente de analiza si vizualizare, auditorii pot sa identifice si sa raspunda riscurilor potentiale, pot vedea tendinte si tipare care nu ar fi vizibile printr-o abordare statistica de esantionare.

In concluzie

Exemple ale multiplelor  functionalitati si aplicatii ale inteligentei artificiale pot continua. Ce este important de retinut este ca IA ajuta in mod semnificativ la realizarea auditului prin instrumente care identifica modele si exceptii pentru investigatii suplimentare de catre auditorii umani. Cu aceste instrumente creste posibilitatea realizarii unui audit eficient la distanta. Totusi inteligenta artificiala nu poate inlocui oamenii si scepticismul profesional al auditorilor. In timp ce sistemele bazate e tehnologia IA pot indica riscul, auditorii umani sunt necesari pentru a investiga in continuare conditiile reale, cauzele si efectele acestuia.

Functia de audit trece printr-un proces de transformare revolutionar. Accesul la informatie, fluidizarea proceselor, informatia si analiza de calitate consolideaza increderea pietelor de capital in valoarea opiniei de audit. Automatizarea faciliteaza eliminarea activitatilor manuale lasand timp auditorilor sa se ocupe de chestiunile care conteaza cel mai mult.

Despre PKF Finconta

De peste 27 de ani, PKF Finconta este una dintre principalele 10 firme de servicii profesionale din Romania. Ca membri ai PKF International Ltd. suntem parte dintr-o retea internationala de firme independente din punct de vedere legal, care ofera consultanta si audit oriunde in lume.Grupul PKF Finconta este format din patru societati cu capital romanesc: PKF Finconta, PKF Finconta Consultanta, PKF Finconta HR si Finconta Consulting SPRL, membre ale organismelor profesionale nationale CECCAR, CAFR, CCFR si UNPIR. Prin intermediul acestora oferim servicii de audit financiar, analiza financiara corporativa, consultanta fiscala, intocmirea dosarului preturilor de transfer, servicii de contabilitate, salarizare, resurse umane, insolventa, auditarea fondurilor nerambursabile si due diligence de achizitii.

Autori

foto
PKF FINCONTA SRL