loader
Inceputul unei noi ere a computerelor

Inceputul unei noi ere a computerelor

Cercetarile efectuate de Microsoft arata o crestere cu aproape 50% a numarului de persoane care intentioneaza sa utilizeze computerul pentru a lucra, pentru gaming sau pentru a crea continut

Vietile noastre s-au schimbat foarte mult in ultimii doi ani, iar computerele au devenit tot mai importante pentru noi. In prezent exista o infrastructura noua, hibrida – de care ne folosim la locul de munca, la scoala si in viata de zi cu zi – care ne permite sa avem mai multa flexibilitate in ceea ce priveste modul in care ne petrecem timpul. Si realizam toate aceste lucruri cu ajutorul PC-urilor, intrand intr-o noua era in ceea ce priveste utilizarea computerelor, cu o crestere a timpului petrecut in fata calculatorului si a numarului de asemenea dispozitive dintr-o gospodarie.

Piata PC-urilor a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii zece ani

Piata PC-urilor a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii zece ani. Livrarile globale de PC-uri au depasit 340 de milioane (de unitati) in 2021 si, potrivit Canalys, aceasta crestere reprezinta un plus de 27% fata de anul 2019. In prezent, sistemul de operare Windows se afla pe mai mult de 1,4 miliarde de dispozitive active pe luna, timpul total petrecut in Windows crescand cu 10% fata de nivelurile de dinainte de pandemie. Cercetarile efectuate de Microsoft arata o crestere cu aproape 50% a numarului de persoane care intentioneaza sa utilizeze computerul pentru a lucra, pentru gaming sau pentru a crea continut. Pretutindeni, oamenii constientizeaza beneficiile aduse de PC-uri, indiferent de scopul in care le folosesc. 

Pentru a aborda provocarile de la nivelul lanturilor de aprovizionare, in ceea ce priveste lansarea Windows 11, Microsoft a mobilizat intreaga industrie, inclusiv producatorii de cipuri, producatorii de echipamente originale (OEMs), retailerii si alti parteneri, pentru a se asigura ca tot mai multi dintre cei care isi doresc un nou PC pot cumpara unul. 

Windows 11 este un motor de crestere si faciliteaza un grad de implicare mai mare

Inca din luna octombrie, de la lansarea Windows 11, Microsoft a observat o cerere solida pentru Windows 11, oamenii acceptand sa faca upgrade la acest nou sistem de operare intr-un ritm de doua ori mai rapid decat in cazul Windows 10. De asemenea, dintre toate versiunile  de pana acum, Windows 11 este produsul care a obtinut cele mai inalte scoruri de calitate si satisfactie. Calitatea produsului a fost un aspect asupra caruia s-a pus un foarte mare accent si a fost adoptata o abordare treptata a modului in care a fost implementat upgrade-ul. Asadar, compania este incantata sa anunte ca upgrade-ul la Windows 11 va deveni disponibil pentru toate dispozitivele eligibile, inaintea termenului planificat initial (jumatatea anului 20221). Windows 11 genereaza o interactiune sporita, oamenii petrecand cu 40% mai mult timp in fata computerelor pe care ruleaza acest sistem de operare decat in fata celor pe care ruleaza Windows 10. Beneficiile in materie de multitasking si productivitate aduse de PC-urile care folosesc Windows sunt accesate mai mult ca niciodata, aproape jumatate dintre utilizatorii de Windows 11 folosind noile functii Snap Layouts.

Totodata, Windows 11 contribuie la cresterea de 3 ori a traficului inregistrat in noul Microsoft Store. Pe baza platformei sale deschise, compania a anuntat, anul trecut, noi politici pentru Microsoft Store, cu scopul de a crea oportunitati economice mai mari pentru creatorii de continut si pentru dezvoltatori, permitand integrarea de noi aplicatii, inclusiv prin intermediul colaborarii cu Amazon si Epic Games.

Incercand sa determine care sunt elementele care determina aceste schimbari in evolutia cererii si in ceea ce priveste utilizarea PC-urilor, Microsoft a identificat trei tendinte durabile: o crestere a frecventei muncii si invatarii pe model hibrid, schimbari ale obiceiurilor oamenilor in materie de divertisment si schimbari ale obiceiurilor consumatorilor in ceea ce priveste sarcinile si activitatile cotidiene.

Cresterea frecventei muncii si invatarii pe model hibrid. Pandemia a accelerat evolutia solutiilor tehnologice si adoptia acestora, precum si dezvoltarea infrastructurilor organizationale care sa le permita oamenilor sa lucreze si sa invete de la distanta. Multi dintre cei care au avut optiunea de a munci de la distanta doresc sa continue sa lucreze astfel si pe viitor, iar majoritatea cadrelor didactice si a expertilor in domeniul educatiei cred ca invatarea de la distanta va continua sa joace un rol important. Vedem aceleasi tendinte reflectate si in modul in care oamenii folosesc sistemul de operare Windows. In ultimii doi ani, Windows a inregistrat o crestere de 6 ori a numarului de persoane care folosesc aplicatii de comunicare si colaborare precum Cisco WebEx, Slack, Microsoft Teams si Zoom.

Schimbari ale obiceiurilor oamenilor in materie de divertisment. Modul in care continutul de diferite tipuri este produs, distribuit si consumat s-a schimbat dramatic. De la inceputul pandemiei, numarul persoanelor care au facut streaming pe platforme precum Hulu, Netflix si YouTube, utilizand Windows, a crescut cu 70%, iar numarul minutelor petrecute cu activitati de gaming a crescut cu peste 35%. In prezent, numarul gamerilor este egal cu numarul oamenilor care se uita la televizor. Mai mult decat oricand, oamenii se asteapta sa detina controlul asupra continutului pe care il acceseaza sau pe care il fac public – si toate acestea se intampla tot mai mult de pe computer. 

Schimbari ale obiceiurilor consumatorilor in ceea ce priveste sarcinile si activitatile cotidiene. Cumparaturile, programarile la medic, mersul la sala si chiar mesele in oras au evoluat odata cu cresterea frecventei comenzilor si livrarilor online si a programarilor si antrenamentelor virtuale. Fata de acum doi ani, utilizarea solutiilor de telemedicina a crescut de 3 ori, iar numarul de persoane care au facut achizitii online, dar au ridicat produsele din magazin a crescut cu peste 500%. Cu Windows, de doua ori mai multi utilizatori  isi folosesc computerul pentru a face cumparaturi, petrecand cu 40% mai mult timp in magazine virtuale. Chiar daca incepem, din nou, sa ne ocupam de unele dintre aceste sarcini in persoana, fizic, tendintele arata ca nu vom renunta complet la comoditatea pe care ne-o ofera mediul online.

Ecosistemul Windows, mai vibrant ca niciodata

Unul dintre cele mai importante avantaje ale platformei Windows este faptul ca ofera un ecosistem larg si deschis care le lasa oamenilor posibilitatea de a alege. Astazi, acest ecosistem este mai puternic si mai bine conturat ca niciodata, in ceea ce priveste componentele de hardware, cele de software, aplicatiile si nu doar.

De la lansare, producatorii de echipamente originale si producatorii de cipuri, care sunt parteneri ai Microsoft, au introdus pe piata o oferta complexa de noi PC-uri cu Windows 11, iar la acestea se adauga si cea mai importanta lansare din portofoliul de produse Surface, de pana acum.  De asemenea, recent, la CES, Acer, AMD, ASUS, Dell, HP, Intel, Lenovo, Qualcomm si Razer (companii care se numara printre partenerii Microsoft) au prezentat inovatii in materie de computere si cipuri pentru acestea, iar AMD si Lenovo au anuntat primul dispozitiv Microsoft Pluton – care le va asigura utilizatorilor un nivel mai ridicat de securitate. 

Asezand astazi fundatia zilei de maine

Microsoft va imbunatati Windows in continuare astfel incat el sa poata fi adaptat si sa poata raspunde nevoilor si cerintelor in schimbare  ale utilizatorilor. Prin intermediul Windows 365, avantajele si functiile cloud-ului vin la indemana angajatilor, care astfel pot lucra in siguranta de pe orice dispozitiv. Totodata, prin intermediul Windows 11 SE, scolile au la dispozitie un mediu simplu, fara elemente care sa distraga atentia si care raspunde nevoilor unice ale elevilor. 

Luna viitoare vor aparea noi functii care vor genera noi experiente de utilizare a Windows si care includ o previzualizare publica a modului in care pot fi utilizate aplicatiile AndroidTM pe Windows 11, prin intermediul Microsoft Store si al parteneriatelor companiei cu Amazon si Intel, imbunatatiri ale barei de activitati, care vizeaza dezactivarea si activarea sunetului in timpul call-urilor, partajarea mai usoara a ferestrelor si inserarea functiei de prognoza meteo in bara de activitati, odata cu reproiectarea aplicatiilor Notepad si Media Player.

Windows va continua sa fie o principala sursa pentru inovatie si sa reprezinte un mediu propice pentru dezvoltarea creativitatii, pentru explorare si pentru gaming, precum si o poarta catre Metaverse.

Microsoft isi propune ca in 2022 sa continue sa sprijine fiecare persoana si organizatie din lume sa realizeze mai mult.

1 In cazul dispozitivelor care au un cont Microsoft (MSA pentru versiunea Home) si au versiuni eligibile si compatibile (sectiunea Windows Release Health poate fi consultata pentru mai multe informatii: https://docs.microsoft.com/en-us/windows/release-health/)

Android este marca inregistrata a Google LLC

Autori

foto
MICROSOFT ROMANIA SRL