loader
Asteptarile salariale prea mari, angajarile „pe pile” sau lipsa de incredere in veridicitatea anunturilor de angajare sunt cele mai mari frici ale romanilor atunci cand vor sa schimbe jobul

Asteptarile salariale prea mari, angajarile „pe pile” sau lipsa de incredere in veridicitatea anunturilor de angajare sunt cele mai mari frici ale romanilor atunci cand vor sa schimbe jobul

Intrebati si care sunt punctele forte pe care mizeaza atunci cand vor sa se angajeze si ce cred ca ii impresioneaza cel mai mult pe angajatori, mai mult de trei sferturi dintre participantii la sondaj au pus experienta pe primul loc

Cu 5,9 milioane de aplicari de la inceputul anului si pana acum, 2023 se remarca printr-o crestere a interesului candidatilor pentru schimbarea jobului. Cel mai recent sondaj realizat de eJobs Romania arata, insa, ca atunci cand se afla in pragul unei schimbari de cariera, romanii resimt o serie de obstacole care fie ii impiedica sa isi gaseasca mai repede locul de munca dorit, fie ii determina sa amane momentul schimbarii. „Din pacate, in cazul a 22% dintre respondenti, inca mai exista perceptia ca joburile cele mai bune sunt luate pe „pile”. 15,4% cred ca au dificultati in a obtine jobul dorit pentru ca au asteptari salariale prea mari si aproape la fel de muti nu au incredere ca anunturile de joburi sunt adevarate. Urmatoarele obstacole de care se tem sunt lipsa de experienta, numarul insuficient de locuri de munca disponibile in piata sau faptul ca ar avea nevoie de consiliere profesionala, dar nu stiu la cine sa apeleze. 12% dintre respondenti declara, pe de alta parte, ca au incredere totala in ei insisi si ca nu intrevad niciun fel de obstacol in calea lor spre obtinerea unui nou job”, spune Ana Calugaru, Head of Communications in cadrul eJobs, cea mai are platforma de recrutare din Romania.

Intrebati si care sunt punctele forte pe care mizeaza atunci cand vor sa se angajeze si ce cred ca ii impresioneaza cel mai mult pe angajatori, mai mult de trei sferturi dintre participantii la sondaj au pus experienta pe primul loc. 66% se caracterizeaza ca fiind foarte muncitori si cred ca acesta este un alt aspect pe care angajatorii pun pret. 57% mizeaza pe o incredere puternica in ei insisi si sustin ca acesta ar fi principalul lor atu intr-un interviu de angajare. 45% includ in lista punctelor forte studiile, 26% faptul ca sunt carismatici si 25% faptul ca au un CV bine pus la punct. 22% spun ca varsta ii ajuta in acest sens si 20% cred ca au sanse mai mari decat alti candidati pentru ca se pregatesc foarte bine inainte de orice interviu.

Cei care, dimpotriva, simt ca nu se afla in cel mai bun moment al parcursului lor profesional, spun ca, in cazul intrarii intr-un proces de recrutare, ar fi dezavantajati de faptul ca nu au suficienta incredere in ei, ca au prea multa experienta, argument asociat, de cele mai multe ori cu depasirea pragului de varsta de 45 de ani, ca nu sunt suficient de comunicativi ori ca nu au studii superioare. Candidatii se mai simt trasi in spate de faptul ca nu au competente digitale avansate sau ca sunt prea tineri si nu au acumulat experienta in domeniul in care si-ar dori sa lucreze. Aproape 15% recunosc ca sunt slab pregatiti din punct de vedere profesional, iar acest lucru ii impiedica sa se angajeze”, detaliaza Ana Calugaru.

Realizarea CV-ului este un alt pas care ajunge sa ridice probleme pentru multi candidati. Astfel, cei mai multi se lovesc de faptul ca au prea multa experienta pe care nu stiu cum sa o comprime. 24% nu stiu ce format de CV sa foloseasca, in timp ce 20% spun ca, dimpotriva, au prea putina experienta, iar acest lucru le va face CV-ul sa para neconvingator. „Chiar si candidatii cu experienta au o serie de retineri atunci cand vine vorba de schimbarea jobului, mai ales cand acest pas vine din directia lor si presupune un efort de cautare si apoi aplicari repetate. Cel mai des, se simt nesiguri pe ei si cred ca se vor autosabota din cauza emotiilor, ca vor fi discriminati pe criterii care tin de varsta, sex sau aspect fizic ori ca se vor bloca in fata unui recrutor prea agresiv sau lipsit de empatie. Poate mai putin se intampla acest lucru in cazul candidatilor care primesc in mod frecvent invitatii la interviuri si discutii pentru o potentiala angajare”, puncteaza Ana Calugaru.

Sondajul a fost realizat in luna iulie a acestui an, pe un esantion de 1.350 de respondenti. Dintre acestia, 30,7% si-au schimbat locul de munca o singura data in ultimii doi ani, 13,2% de doua ori, 7,1% de trei ori si 4,9% de patru ori sau mai mult. 44,1% nu si-au schimbat jobul niciodata in intervalul de timp mentionat.

In acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare din Romania, sunt disponibile 30.000 de locuri de munca.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 5+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL