loader
Studiu Accenture: Companiile europene pot castiga 3 trilioane de dolari prin eliminarea deficitului tehnologic

Studiu Accenture: Companiile europene pot castiga 3 trilioane de dolari prin eliminarea deficitului tehnologic

Doar 14% dintre membrii consiliilor de administratie ale companiilor europene au experienta in domeniul tehnologiei, fata de 22% in America de Nord

Companiile europene ar putea genera venituri suplimentare de pana la 3,2 trilioane de dolari pana in 2024 daca vor reusi sa reduca deficitul tehnologic fata de companiile din America de Nord, potrivit unui studiu nou realizat de Accenture.

Pentru a elimina deficitul tehnologic, companiile europene ar trebui sa adopte o abordare diferita, imbunatatind experienta in domeniile tehnologiei in consiliile de administratie, accelerand investitiile in cercetare si dezvoltare pentru a urmari noi modele de afaceri si, in acelasi timp, valorificandu-si punctele forte in materie de competente.

Potrivit raportului Accenture "Innovate or Fade", veniturile suplimentare preconizate pentru companiile europene reprezinta o crestere de pana la 12% din venituri in 2023 si de pana la 13% in 2024.

Raportul, care include o analiza a experientei(1)  in domeniul tehnologiei in consiliile de administratie a aproape 2.000 dintre cele mai mari companii din lume, a constatat ca:

• Doar 14,4% dintre membrii consiliilor de administratie ale companiilor europene analizate au experienta in domeniul tehnologiei, fata de 21,6% in cazul companiilor din America de Nord;

• Companiile din Tarile de Jos, Irlanda si Regatul Unit au cea mai mare experienta tehnologica (19,1%, 18,9% si, respectiv, 18,8%), in timp ce Norvegia (6,2%), Austria (6,1%) si Portugalia (4,5%) au cea mai mica experienta tehnologica in consiliile de administratie;

• Doar 11% dintre directorii executivi ai acestor companii europene au experienta in domeniul tehnologiei, fata de 17% dintre directorii executivi din America de Nord;

• 33% dintre companiile europene nu au niciun membru al consiliului de administratie cu experienta in domeniul tehnologiei, comparativ cu doar 19% dintre companiile nord-americane.

Intr-un mediu macroeconomic dificil, in care companiile trebuie sa se reinventeze continuu pentru a obtine o mai mare rezilienta si pentru a creste mai rapid, este esential sa existe expertiza tehnologica la nivelul consiliului de administratie.

(1)  În scopul acestei analize, Accenture definește membrii consiliului de administrație care au experiența în domeniul tehnologiei ca fiind cei care îndeplinesc cel puțin unul dintre urmatoarele criterii: 1) au responsabilitați în domeniul tehnologiei (de exemplu, CIO, CTO, CDO) în cadrul companiei lor actuale sau au avut astfel de responsabilitați în companiile anterioare; 2) au sau au avut responsabilitați de conducere într-o firma de tehnologie.

Jean-Marc Ollagnier, CEO al Accenture Europa, a declarat: "Consiliile de administratie si directorii executivi obisnuiau sa se gandeasca mai intai la strategia de afaceri, si apoi la modul in care tehnologia o poate sprijini. Acum este vital sa integreze tehnologia inca de la inceput, atunci cand dezvolta noi produse, servicii sau modele de afaceri, altfel companiile risca sa piarda miliarde de venituri suplimentare. Sa luam ca exemplu aplicarea inteligentei artificiale generative. Intrebarea cheie pentru conducere este cum integreaza aceasta tehnologie pentru a stimula eficienta si cresterea, in mod responsabil - este esential sa aiba expertiza potrivita la cel mai inalt nivel. Imbunatatirea "coeficientului tehnologic" in salile de consiliu si in randul managerilor este esentiala pentru a ajuta companiile sa ia decizii in cunostinta de cauza cu privire la modul in care tehnologia poate stimula organizatia sa inainteze. Cunoasterea unor tehnologii precum inteligenta artificiala, retelele de ultima generatie, edge computing si digital twins, va fi, de asemenea, esentiala pentru reinventarea industriala, pe care multe guverne din Europa o incurajeaza.”

In ciuda diferentei de experienta in domeniul tehnologiei la nivelul consiliilor de administratie, raportul a constatat ca intreprinderile europene sunt mai concentrate pe perfectionarea personalului in domeniul tehnologiei decat cele americane: 28% dintre respondenti au declarat ca au un program tehnologic la nivelul intregii companii, in timp ce doar 18% dintre companiile americane au un astfel de program. Acest lucru poate explica motivul pentru care companiile europene par mai putin preocupate de lipsa de competente tehnologice in comparatie cu cele din SUA.

Accelerarea cercetarii si dezvoltarii pentru a asigura cresterea in viitor

Potrivit raportului, companiile europene aloca mai putin din veniturile lor pentru investitii in cercetare si dezvoltare in comparatie cu companiile din America de Nord si Asia-Pacific.

Mai mult, acest decalaj se adanceste: in 2017, companiile europene analizate in cadrul raportului au ramas in urma companiilor din America de Nord cu 70 de puncte de baza in ceea ce priveste investitiile in cercetare si dezvoltare ca procent din venituri. Pana in 2022, acest decalaj s-a dublat, ajungand la 140 de puncte de referinta. Aceasta diferenta de investitii se ridica la 147 miliarde de dolari in 2022.

De asemenea, companiile europene depun mai putine brevete legate de inteligenta artificiala in comparatie cu companiile din America de Nord si Asia. Accenture a constatat ca doar 60% dintre companiile europene au depus brevete legate de IA, comparativ cu 77% dintre companiile din America de Nord si 89% dintre companiile din Asia-Pacific. Chiar mai putine (34%) au depus brevete in domeniul IA generativa, comparativ cu 60% in America de Nord si 73% in Asia-Pacific.

Potrivit lui Jean-Marc Ollagnier: "Investitiile in cercetare si dezvoltare tehnologica sunt esentiale pentru a construi o crestere viitoare prin noi produse si servicii si noi modele de afaceri. De exemplu, pentru a implementa modele circulare, companiile pot analiza modul in care tehnologii precum blockchain asigura trasabilitatea componentelor si imbunatatirea transparentei procesului de reciclare pentru a contribui la asigurarea increderii pe care consumatorii o asteapta.

Tehnologia poate juca, de asemenea, un rol esential in accelerarea cercetarii si dezvoltarii. Cloud, AI si Quantum pot contribui la accelerarea descoperirii de medicamente in domeniul farmaceutic si la crearea unor materiale mai durabile in domeniul produselor chimice. Suma totala care este investita in cercetare si dezvoltare conteaza mai putin. Insa este important ce procent din venituri este alocat, si in special cum sunt utilizate aceste sume."

Despre Cercetare

Raportul Accenture Innovate or Fade include o analiza a experientei in domeniul tehnologiei a 19.495 de membri ai consiliilor de administratie (directori interni si neexecutivi) din 1.843 dintre cele mai mari firme din lume, inclusiv din America de Nord, Europa si Asia-Pacific; in plus, au fost analizate si experientele profesionale a 1.695 de directori executivi (presedinti sau nu). In scopul acestei analize, Accenture defineste persoanele care au experienta in domeniul tehnologiei ca fiind cele care indeplinesc cel putin unul dintre urmatoarele criterii: 1) au responsabilitati in domeniul tehnologiei (de exemplu, CIO, CTO, CDO) in cadrul companiei lor actuale sau au avut astfel de responsabilitati in companii anterioare; 2) detin sau au detinut responsabilitati de nivel superior in firme de tehnologie. Raportul se bazeaza, de asemenea, pe un sondaj realizat in randul a 1.000 de lideri de afaceri din Europa, Statele Unite si Asia-Pacific, pentru a intelege mai bine cheltuielile si adoptarea tehnologiei de catre companii, precum si pe o analiza bazata pe modelare economica a 2.114 companii pentru a evalua decalajul dintre companiile europene si cele nord-americane in ceea ce priveste generarea unei cresteri profitabile din utilizarea tehnologiei si pentru a cuantifica veniturile suplimentare potentiale pe care companiile europene le-ar putea genera daca ar reduce acest decalaj tehnologic fata de intreprinderile din America de Nord.

Despre Accenture

Accenture este o companie globala de servicii profesionale care ajuta companii, guverne si alte organizatii sa isi construiasca nucleul digital, sa isi optimizeze operatiunile, sa accelereze cresterea veniturilor si sa imbunatateasca serviciile pentru cetateni – creand rapid valoare tangibila. Suntem o companie axata pe talent si inovatie, cu 732.000 de oameni care deservesc clienti din peste 120 de tari. Tehnologia se afla in centrul schimbarii de astazi, iar noi suntem unul dintre liderii mondiali care contribuie la impulsionarea acestei schimbari, cu relatii puternice in ecosistem. Combinam puterea noastra in domeniul tehnologiei cu o experienta de neegalat in industrii, expertiza functionala si capacitate de livrare globala. Suntem capabili in mod unic sa obtinem rezultate tangibile datorita gamei noastre largi de servicii, solutii si active in domeniile Strategie si Consultanta, Tehnologie, Operatiuni, Industry X si Accenture Song. Aceste capacitati, impreuna cu o cultura a succesului comun si angajamentul nostru de a crea valoare la 360 de grade, ne permit sa ne ajutam clientii sa aiba succes si sa construim relatii de incredere si de durata. Ne masuram succesul in functie de valoarea de 360 de grade pe care o cream pentru clientii nostri, pentru fiecare dintre noi, pentru actionarii, partenerii si comunitatile noastre. Vizitati-ne la www.accenture.ro

                                              

Autori

foto
ACCENTURE CENTRAL EUROPE B.V AMSTERDAM OLANDA SUCURSALA BUCURESTI