Programul 'Casa Verde', gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), se dovedeste, an de an, a fi un exemplu de succes al modului in care fondurile publice pot aduce beneficii directe cetatenilor si contribuie activ la tranzitia energetica a Romaniei, sustin reprezentantii Asociatiei Prosumatorilor si a Comunitatilor de Energie (APCE), intr-un comunicat de presa transmis AGERPRES.
'Ca o noutate adresata prosumatorilor existenti, Asociatia Prosumatorilor si a Comunitatilor de Energie a propus, inca din anul 2024, in cadrul unei intrevederi oficiale cu domnul ministru Mircea Fechet, initierea unui program distinct pentru finantarea bateriilor. Potrivit declaratiilor recente ale oficialilor AFM, aceasta propunere prinde contur: un buget de 400 de milioane de lei este planificat pentru perioada 2025-2026, dedicat achizitionarii de baterii de stocare pentru prosumatori (...) Programul 'Casa Verde', unul dintre cele mai cunoscute programe nationale de finantare, este gestionat de Administratia Fondului pentru Mediu, aflata in subordinea Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor. Acest program se dovedeste, an de an, a fi un exemplu de succes al modului in care fondurile publice pot aduce beneficii directe cetatenilor si contribuie activ la tranzitia energetica a Romaniei', mentioneaza asociatia.
Potrivit sursei citate, din calculele efectuate, presupunand o finantare de la stat de 8.000 de lei/beneficiar, cu o contributie proprie de 2.000 de lei, rezulta ca aproximativ 50.000 de prosumatori dintre cei circa 200.000 existenti vor putea fi sprijiniti in achizitionarea de baterii pentru sistemele lor fotovoltaice.
'Acest lucru inseamna ca 1 din 4 prosumatori va putea face un pas decisiv spre semi-autonomie energetica si echilibrarea retelelor. Cu un buget de 10.000 de lei, prosumatorii care detin invertoare hibride compatibile cu baterii standard pot achizitiona aproximativ 10 kWh de baterii LiFePO4. Pentru cei care detin invertoare cu baterii proprietare, suma este suficienta pentru un acumulator de aproximativ 5 kWh', se arata in comunicat.
Specialistii APCE subliniaza faptul ca, prin intermediul a 5-10 kWh de stocare, un prosumator casnic va avea mai multe beneficii, precum: semi-independenta energetica; intre 6.000 si 10.000 de cicluri de incarcare-descarcare (peste 15 ani de functionare); facturi minime timp de 8 - 9 luni pe an pentru o gospodarie medie; sprijin activ pentru stabilitatea retelelor electrice.
Fondurile gestionate de AFM provin din: contributii de la operatorii economici pentru ambalaje si deseuri, taxe pentru emisiile de poluanti in atmosfera, contributii pentru echipamente electrice si electronice (DEEE), contributii pentru uleiuri uzate, anvelope, baterii etc., taxa pe pungile din plastic si alte venituri reglementate de lege.