loader
Analiza PwC: Transformarile prin care trec companiile de servicii financiare si valul de active in dificultate anunta cresterea activitatii M&A in acest sector, inclusiv in Romania

Analiza PwC: Transformarile prin care trec companiile de servicii financiare si valul de active in dificultate anunta cresterea activitatii M&A in acest sector, inclusiv in Romania

Diana Coroaba, Partener si Lider FS PwC Romania

Fuziunile si achizitiile in sectorul servicii financiare sunt asteptate sa creasca in acest an, continuand tendinta din 2021, pe fondul procesului de transformare prin care trece aceasta industrie sub presiunea reglementarilor, a concurentei cu platformele fintech, cresterii dobanzilor si digitalizarii, reiese din raportul PwC Global M&A Trends in Financial Services 2022.

De asemenea, presiunea de a se adapta la nevoile in schimbare ale clientilor, concurenta mare din industrie, dar si nevoia de optimizare a costurilor si de crestere a marjelor de profit vor continua sa impulsioneze activitatea de M&A in 2022. Vom vedea tot mai multe parteneriate strategice in domeniul tehnologiei si inovatiei, dar si consolidari si achizitii de banci care au cota mica de piata.

In 2021, piata de fuziuni si achizitii in domeniul serviciilor financiare de la nivel global a crescut cu 21% in volum si cu 40% in valoare, in principal din cauza amanarii unor tranzactii ce trebuiau incheiate in 2020. Valoarea tranzactiilor a fost impulsionata de mai multe tranzactii semnificative - cele cu o valoare mai mare de 5 miliarde de dolari - in special in sectoarele de leasing, bancar, fintech si asigurari, dar si ca urmare a concurentei acerbe dintre corporatii, fondurile cu capital privat si companiile de achizitii cu scop special (SPAC) pentru anumite obiective digitale si tehnologice.

Si in Romania s-au finalizat cateva achizitii importante, printre care Credite Agricole, Ideea Bank, Porsche Bank, Tiriac Leasing in sectorul bancar si de leasing, precum si Gothaer si Ergo in domeniul asigurarilor.

Creditele neperformante sunt asteptate sa creasca

Raportul anticipeaza de asemenea ca actorii din sectorul FS, in special bancile si companiile de asigurari, se vor confrunta cu un anumit grad de volatilitate pe piata, odata ce masurile de ajutor de stat se vor incheia si creditele neperformante (NPL) vor creste. Cererea tot mai mare din partea investitorilor specializati ar putea favoriza activitatile de fuziuni si achizitii cu active aflate in dificultate, in conditiile in care bancile incearca sa scape de NPL pentru a-si optimiza bilanturile si ratele de capital. In Romania, pe fondul cresterii ROBOR-ului si a inflatiei ridicate, ne asteptam ca rata NPL-urilor sa creasca in perioada imediat urmatoare, bancile si IFN-urile fiind in dificultate sa valorifice activele neperformante pe piata secundara ca urmare a legislatiei fiscale nefavorabile privind vanzarea de credite neperformante. Desi s-au facut numeroase demersuri de modificare a legislatiei fiscale in acest sens de catre sectorul financiar, utilitati si recuperare a creantelor, din pacate Romania este una din putinele tari ale Uniunii Europene care taxeaza vanzarea de creante neperformante, in cele mai multe cazuri pretul de vanzare al creantelor neacoperind costul cu impozitul pe profit.

Tendintele care vor impulsiona activitatea de M&A in 2022: ESG, transformarea digitala si tehnologia

Tehnologia este esentiala pentru strategiile de pozitionare pe piata pe fondul perturbarii din partea fintech-urilor si a serviciilor oferite de companiile nefinanciare. Din acest punct de vedere, fuziunile, achizitiile, parteneriatele si aliantele strategice se vor concentra pe solutii pentru valorificarea datelor si de securitate cibernetica care sa eficientizeze operatiunile si sa accelereze si sa securizeze procesele de tranzactionare. De asemenea, este asteptata o intensificare a parteneriatelor si achizitiilor in zona de solutii financiare digitale pentru clienti, inclusiv in domeniul Buy Now, Pay Later (BNPL), in contextul in care institutiile financiare se confrunta cu o concurenta din ce mai mare atat din partea fintech-urilor, cat si a comerciantilor si a gigantilor tech, precum Apple, Google, Amazon sau IKEA.

Politicile de mediu, sustenabilitate si guvernanta (ESG) vor juca un rol tot mai mare in strategiile asiguratorilor si bancilor pe masura ce acestea devin finantatori importanti ai tranzitiei energetice. Spre exemplu, la evenimentul COP26, un consortiu de 450 de institutii financiare, reprezentand aproximativ 40% din activele bancare globale, s-a angajat sa-si alinieze creditele si investitiile la emisii nete zero pana in 2050. Aceste actiuni vor redefini atat gestionarea riscurilor, cat si crearea de valoare in sectorul serviciilor financiare.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS SERVICII SRL