loader
Analiza EY Romania: Randamentele asteptate de investitori au continuat tendinta de crestere accelerata, inregistrand un avans semnificativ comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent

Analiza EY Romania: Randamentele asteptate de investitori au continuat tendinta de crestere accelerata, inregistrand un avans semnificativ comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent

La nivelul industriilor analizate s-au remarcat valori maxime ale costului capitalului in prima jumatate a anului 2022

Costul capitalului a continuat o tendinta crescatoare in cel de-al doilea trimestru al anului curent, conturata inca din a doua parte a anului 2021, conform analizei sectoriale EY Romania.

In cel de-al doilea trimestru al anului 2022, incertitudinea generata in contextul declansarii razboiului in Ucraina a fost amplificata, iar riscurile la nivel global au crescut semnificativ, inclusiv ca urmare a dificultatilor privind securitatea energetica, majorarii preturilor pentru combustibili, energie si materii prime.

Securitatea energetica a Uniunii Europene este caracterizata de perspective ingrijoratoare pe termen scurt, rezervele de gaz natural fiind situate la un minim al ultimilor 5 ani. Investitiile privind productia de energie regenerabila si cresterea eficientei energetice, precum si cele in capacitati de stocare sunt sustinute prin pachete de finantare nerambursabila promovate atat de Uniunea Europeana, cat si prin scheme de ajutor de stat la nivel national. Chiar daca temporar exista riscul unei utilizari mai ridicate a combustibililor fosili, pe termen lung este preconizata o accelerare a tranzitiei energetice. 

In Romania, investitiile au crescut in prima parte a anului 2022 si se doreste stimularea in continuare a acestora, in contextul atragerii de fonduri nerambursabile, fie prin Mecanismul de redresare si rezilienta, fie prin alte instrumente europene de finantare.

Majorarea preturilor, inasprirea politicii monetare, adoptarea unor masuri de limitare a dependentei de importurile rusesti, precum si provocarile climatice au infranat optimismul si progresele inregistrate anterior. Intr-o nota pozitiva, atragerea fondurilor nerambursabile, stimularea investitiilor in domeniile strategice si progresul privind tranzitia catre o economie verde sunt printre prioritatile de tara. In acest context investitional, randamentele asteptate de investitori pentru sectorul proprietatilor imobiliare si cel al materiilor prime au inregistrat cresteri semnificative, fiind la un maxim din perioada de 7 ani analizata”, declara Ileana Gutu, Partener si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

La finalul trimestrului al doilea, cele mai scazute randamente au fost inregistrate de sectoarele telecomunicatii si tehnologia informatiei, in timp ce sectorul proprietatilor imobiliare si cel al materiilor prime se afla la niveluri maxime.

Analiza se bazeaza pe datele financiare disponibile la sfarsitul celui de-al doilea trimestru (T2) al anului 2022, publicate de companiile listate din 10 sectoare: bunuri de consum si de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informatiei, materii prime, proprietati imobiliare si servicii de telecomunicatii.   

• Multiplicatorii financiari au stagnat ca nivel in majoritatea sectoarelor, insa poate fi observata o tendinta de scadere pentru sectorul bunurilor de larg consum, energie, sanatate si proprietati imobiliare 

Sectoarele ale caror multiplicatori financiari au inregistrat cresteri in cel de-al doilea trimestru al anului 2022 sunt proprietatile imobiliare precum si sectorul materiilor prime, care inregistreaza valori de 17x, respectiv 9,7x pentru multiplicatorul EBITDA. Cel mai redus nivel este inregistrat de companiile din sectorul de tehnologia informatiei, cu un nivel minim al multiplicatorului EBITDA de 4,1x.

Segmentul proprietatilor imobiliare a fost impactat semnificativ in contextul cresterii cheltuielilor cu materialele de constructii, dar si a incertitudinii conturate de noul context geopolitic. Avansul preturilor in segmentul proprietatilor rezidentiale a fost accelerat, insa la un nivel inferior mediei Uniunii Europene, iar numarul tranzactiilor in cadrul acestui segment a inregistrat o crestere de peste 50%, prin comparatie cu anul 2020. Cererea a fost sustinuta de o serie de factori, printre care se remarca cresterea sustinuta a veniturilor populatiei, fenomenul de telemunca, precum si asteptarile privind evolutia viitoare a preturilor in acest segment.

In Romania, in primul trimestru din 2022, Produsul Intern Brut a inregistrat un avans de 6,5%, raportat la perioada similara a anului precedent si un avans de 5,2% fata de ultimul trimestru al anului 2021. Aceasta evolutie pozitiva a fost sustinuta de consumul privat, ca urmare a cresterii salariilor in contextul unui mediu inflationist, precum si a eliminarii restrictiilor privind pandemia de Covid-19. Perspectivele privind evolutia economiei sunt de crestere, insa cu un avans mai lent, in conditiile unor riscuri semnificative: presiunile inflationiste, conflictul de la granita si diminuarea puterii de cumparare a populatiei, inasprirea politicii monetare, precum si evolutiile de pe piata energiei.

Contextul macroeconomic si geopolitic a modificat tendintele economice globale, determinand schimbari ale factorilor pe care investitorii ii iau in considerare atunci cand evalueaza planurile de investitii. Aceasta tendinta a fost observata mai ales in cazul investitiilor transfrontaliere, fiind de obicei caracterizate de incertitudine si de un nivel mai ridicat al riscului. Este mai important ca oricand sa se constientizeze necesitatea unor scheme de ajutor de stat functionale, care sa sustina investitiile majore in economia Romaniei”, declara Ileana Gutu, Partener si Coordonator al departamentului de Evaluare, modelare financiara si analize economice, EY Romania.

Instrumentul de analiza sectoriala este dezvoltat de Echipa de evaluare, analiza economica si modelare financiara (Valuation, Modelling and Economics - VME) din cadrul departamentului de Strategie si Tranzactii al EY Romania, iar analiza sectoriala poate fi accesata in sectiunea site-ului EY “Valuation Insights”/”Perspective de Evaluare”, baza de date fiind actualizata trimestrial.

Despre Instrumentul de analiza sectoriala:

Instrumentul ofera estimari despre evolutia randamentului, dar si despre valoarea relativa in 10 sectoare, pe baza datelor inregistrate incepand cu 30 septembrie 2016 pana in prezent (31 iulie 2022). Randamentul fiecarui sector a fost estimat prin determinarea costului capitalului propriu (pentru sectorul de servicii financiare) si al costului mediu ponderat al capitalului (pentru celelalte sectoare analizate). Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Valoarea relativa a fiecaruia dintre sectoarele analizate a fost estimata prin cuantificarea multiplicatorilor financiari, care reprezinta indicatori de evaluare folositi pe scara larga pentru evaluarea companiilor.

Conform principiului ca active similare sunt vandute pe piata la preturi similare, prin utilizarea unor multiplicatori rezultati dintr-o analiza a unui grup de companii comparabile si aplicarea asupra unor indicatori specifici companiei subiect, se poate obtine valoarea acesteia, dintr-o perspectiva de piata. Mai multe detalii referitoare la metodologia de calcul sunt disponibile aici.

Analiza este fundamentata pe prelucrari de date generate de baza de date S&P Capital IQ si are in vedere un esantion de companii listate reprezentative din Europa (inclusiv Romania), aferente fiecarui sector analizat, asa cum sunt acestea clasificate de catre sursa citata. Mai multe detalii despre sectoarele analizate si principalii jucatori din cadrul fiecaruia sunt disponibile aici.

De avut in vedere:

• Prezentul exercitiu nu a inclus o analiza de lichiditate si nici o analiza privind caracteristicile individuale (ex: marimea companiei, nivelul veniturilor) ale fiecarei companii din grupul de comparabile utilizat. Criteriile pe baza carora a fost realizata selectia au in vedere regiunea geografica si incadrarea sectoriala, asa cum este aceasta prezentata in baza de date utilizata (S&P Capital IQ).

• Ratele de actualizare fundamentate nu cuprind prime specifice (de ex. prima pentru marimea companiei subiect), intrucat prezenta analiza este sectoriala si nu o analiza individuala, specifica unei companii anume. Aceasta prima poate fi aplicata, daca este cazul.

• Nivelurile costului capitalului prezentate sunt exprimate in euro. Pentru a asigura o comparabilitate a datelor, cat si corectitudinea calculului, acestea ar trebui aplicate unor fluxuri de numerar exprimate in aceeasi moneda.

• In aplicarea multiplicatorilor trebuie luat in considerare faptul ca nu exista doua companii identice, acestea fiind diferentiate de multiple caracteristici individuale. Astfel, abordarea ar trebui aplicata tinand cont de acest aspect cu ajustarile necesare, daca este cazul. De asemenea, in aplicarea multiplicatorilor este foarte relevant indicatorul financiar al companiei la care se aplica (de ex. venituri, EBITDA). Pentru a avea o perspectiva clara si cat mai aproape de realitate, indicatorul ar trebui sa fie unul normalizat, adica sa reflecte un nivel pe care compania se asteapta sa il poata realiza in mod constant.

Despre EY Romania

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 40 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2021. Reteaua noastra este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ne ajuta sa le oferim clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.

Prezenta in Romania din anul 1992, EY este liderul de pe piata serviciilor profesionale. Cei peste 800 de angajati din Romania si Republica Moldova furnizeaza servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale. Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati pagina noastra de internet: www.ey.com

Despre Departamentul de Strategie si Tranzactii

Raspunzand nevoilor din piata, prin serviciile EY de strategie si tranzactii, se acorda sprijin companiilor pentru dezvoltarea si convertirea viziunii strategice ale acestora in planuri concrete. Datele de ultima ora, solutiile tehnologice si accesul la o baza larga de investitori si solutii de finantare, corelate cu informatiile strategice furnizate de echipele EY, vor sprijini companiile sa abordeze aspecte complexe, ajutandu-le sa isi redefineasca ecosistemele, sa isi remodeleze portofoliile si sa se reinventeze pentru un viitor mai bun.

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL