loader
Revenire in forta pe piata muncii pentru startup-uri si companiile mici: peste 100.000 de joburi noi in primele 8 luni ale anului si aproape 2,5 milioane de aplicari

Revenire in forta pe piata muncii pentru startup-uri si companiile mici: peste 100.000 de joburi noi in primele 8 luni ale anului si aproape 2,5 milioane de aplicari

Astfel, din ianuarie si pana in august, peste 100.000 de locuri de munca au fost postate pe eJobs.ro de recrutorii din startup-uri, nivel similar cu cel din 2019, dar cu aproximativ 20% mai mult decat in 2020 si 2021

2022 a marcat o revenire puternica pe piata muncii nu doar pentru marii angajatori, care au scos in piata un numar record de joburi, ci si pentru angajatorii mici si pentru business-urile nou deschise. Dupa doi ani dificili pentru multe dintre aceste companii, primele 8 luni ale anului au reactivat acest sector si, odata cu el, si increderea candidatilor de a aplica pentru joburile din companiile cu cel mult 50 de angajati.

Astfel, din ianuarie si pana in august, peste 100.000 de locuri de munca au fost postate pe eJobs.ro de recrutorii din startup-uri, nivel similar cu cel din 2019, dar cu aproximativ 20% mai mult decat in 2020 si 2021. Cele mai multe joburi au venit de la angajatorii din servicii, urmati de cei din retail, transport / logistica, import / export si turism. Iunie a fost luna cea mai prolifica pentru acest segment de companii, insa este de asteptat ca, din toamna, sa creasca din nou numarul de oferte pentru candidati. Bucurestiul, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi au fost orasele cu cele mai multe start-up-uri care au cautat sa-si mareasca echipele.

Practic, unul din trei joburi postate de la inceputul anului si pana acum au fost din sectorul angajatorilor mici, cu maximum 50 de angajati. Au fost peste 10.000 de companii care au facut angajari. Vorbim fie de business-uri nou infiintate, fie de business-uri care anul acesta si-au reluat activitatea la cote normale sau chiar au accelerat-o. Foarte interesant este faptul ca, daca in 2020 si 2021, pentru aceasta categorie de angajatori aveam un procent mare de joburi remote, acum vedem o pondere marginala din totalul locurilor de munca disponibile – aproximativ 8%”, spune Roxana Draghici, head of sales in cadrul eJobs, cea mai mare platforma de recrutare din Romania.

Odata cu cresterea numarului de joburi scoase in piata de startup-uri si angajatorii mici, a crescut si interesul candidatilor fata de acestia. Astfel, in primele 8 luni ale anului au fost inregistrate aproape 2,5 milioane de aplicari, sub nivelul din 2021, insa cu 25% mai mult decat in 2019. „A fost o perioada cand cea mai mare parte a capitalului de incredere a fost transferata catre angajatorii foarte mari, catre multinationale, care erau direct  asociate cu ideea de stabilitate, de solvabilitate, cu bugete mari. Faptul ca pandemia a lovit in foarte multe business-uri mici si le-a fortat sa sisteze activitatea i-a facut pe candidati sa fie, pentru o perioada, mai circumspecti, insa acum par sa fi depasit acea etapa. Din cele aproape 7 milioane de aplicari totale, din ianuarie si pana acum, angajatorii mici au cumulat 2,5 milioane”, explica Roxana Draghici. Tot la capitolul capital de incredere, de mentionat este faptul ca tendinta candidatilor este de a aplica mai degraba la angajatorii mici din Romania decat din strainatate.

Cele mai cautate sub joburile din retail, servicii, IT / telecom, publicitate / marketing / PR si call center. Retailul, serviciile si IT / telecom cumuleaza jumatate din numarul total de aplicari. Disproportia cea mai evidenta apare in cazul transporturilor – este al treilea domeniu din punctul de vedere al numarului de joburi scoase in piata, insa ultimul din punctul de vedere al aplicarilor atrase.

Vedem diferente din ce in ce mai difuze intre angajatorii mari si cei mici. Sigur ca volumul de angajari difera, insa raportarea la tendintele pietei este aceeasi – cauta preponderent angajati full time, care sa lucreze de la birou, iar plafoanele salariale oferite sunt similare. Este si motivul pentru care candidatii nu mai au retineri in a aplica si la joburile din companiile mici”, adauga Roxana Draghici.

In acest moment, peste 34.000 locuri de munca pentru Romania si strainatate sunt disponibile pe www.ejobs.ro.

Despre eJobs

Lansata in 1999, eJobs este prima platforma de recrutare din Romania si liderul pietei locale de profil. Incepand cu anul 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internationala de media localizata in Zurich, Elvetia. eJobs.ro le ofera clientilor sai cea mai relevanta baza de candidati, pe care o pune la dispozitie prin metode eficiente, utilizand canale de media personale si cunostinte avansate de Performance Marketing si campanii de Employer Branding, precum si tactici de optimizare a rezultatelor de recrutare. Cu 4,8+ milioane de CV-uri, peste 2 milioane de vizitatori unici pe luna si 300.000+ companii care au beneficiat de serviciile lor, eJobs este cea mai mare platforma de recrutare la nivel local.

Autori

foto
EJOBS GROUP SRL