loader
Ambasada Sustenabilitatii lanseaza un apel de sustinere pentru un text mai ambitios al directivei privind comunicarea de date de sustenabilitate

Ambasada Sustenabilitatii lanseaza un apel de sustinere pentru un text mai ambitios al directivei privind comunicarea de date de sustenabilitate

Companiile responsabile din Romania sunt invitate sa se alature si sa sustina noua versiune a directivei prin semnarea unei scrisori deschise catre Parlamentul European

Ambasada Sustenabilitatii in Romania (ASR) invita companiile responsabile din Romania sa devina semnatare ale unei scrisori deschise catre Parlamentul European, in sprijinul adoptarii unui text mai ambitios in directiva europeana privind raportarea nefinanciara – Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).

Astfel, ASR se alatura demersurilor comunitatii de afaceri din Franta, unde documentul are deja peste 50 de semnatari, si invita companiile responsabile din Romania sa isi exprime sustinerea prin completarea acestui scurt formular, pana pe data de 30 noiembrie.

Lista companiilor va fi transmisa europarlamentarului Pascal Durand, raportorul rezolutiei privind modificarea directivei, prin intermediul retelei informale din care ASR face parte - Business Networks for a Climate Neutral Europe. Raportul oficialului european privind obligatiile de raportare nefinanciara are ca termen limita pentru depunerea amendamentelor in Parlamentul European (PE), data de 8 decembrie si va fi supus unui vot final in Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a PE in luna martie a anului viitor.

Noua versiune a CSRD va impune unui numar de aproximativ 50.000 de intreprinderi mari si companii listate din Uniunea Europeana (UE) -  fata de 11.000 in prezent - sa publice informatii referitoare la lantul lor de aprovizionare, la impactul lor asupra ecosistemelor, schimbarilor climatice, padurilor si comunitatilor locale, cat si la politicile lor de guvernanta.

Rolul companiilor in societate devine de la an la an tot mai complex, iar sustenabilitatea in business nu mai este optionala. La ASR, promovam modelul economic in care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale si de mediu fara a sacrifica eficienta economica. Legiferarea ferma si clara a raportarii nefinanciare va permite cu adevarat companiilor sa isi identifice riscurile si oportunitatile, sa-si masoare si gestioneze impactul direct si indirect, sa genereze valoare pentru toti stakeholderii lor si, pe termen mediu si lung, sa isi maximizeze competitivitatea si profitabilitatea. Facem un apel catre mediul de business din Romania sa vina alaturi de noi pentru a sustine in fata autoritatilor europene importanta aprobarii directivei in noua ei varianta, cu un text mai ambitios, ce poate accelera noul model de afaceri, cel in care atat oamenii, cat si planeta castiga”, a spus Dragos Tuta, Fondator si Director Executiv ASR.

Raportarea nefinanciara mai riguroasa, vitala pentru tranzitia la un model de business cu adevarat sustenabil

Nevoile de informare ale utilizatorilor au crescut semnificativ in ultimii ani si vor continua sa creasca. Exista mai multe motive care explica aceasta situatie. Unul dintre acestea este nivelul din ce in ce mai mare de constientizare de catre investitori a faptului ca aspectele legate de durabilitate/sustenabilitate pot pune in pericol performanta financiara a societatilor comerciale. Un alt motiv il reprezinta piata in crestere a produselor de investitii care urmaresc in mod explicit respectarea anumitor standarde de durabilitate sau atingerea anumitor obiective in materie de sustenabilitate.

O scurta analiza asupra celor mai importante modificari propuse de CSRD:

Extinderea domeniului de aplicare al cerintelor de raportare pentru includerea unor intreprinderi suplimentare, printre care toate societatile mari si societatile cotate la bursa (cu exceptia microintreprinderilor cotate la bursa). Investitorii, organizatiile neguvernamentale si alte categorii de parti implicate sunt din ce in ce mai interesate sa vada din partea companiilor informatii despre efectele activitatii lor asupra oamenilor si mediului, pentru a putea estima impactul pe care il au. In prezent, cerinta de a publica astfel de date se adreseaza doar companiilor cu peste 500 de angajati, in timp ce versiunea revizuita propune un prag redus de 250 de angajati.

Introducerea cerintei de asigurare a informatiilor privind sustenabilitatea. Raportarile actuale pot fi caracterizate ca „declaratii pe propria raspundere” ale celor care conduc companiile. Pe viitor, aceste declaratii – precum cele financiar-contabile – vor fi auditate de o terta parte, pentru un plus de credibilitate.

Precizarea mai in detaliu a informatiilor pe care societatile ar trebui sa le raporteze si introducerea cerintei ca acestea sa raporteze in conformitate cu standardele obligatorii ale UE de raportare privind durabilitatea. In prezent (potrivit Ordinului Ministrului Finantelor Publice Nr. 3.456 – publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 942/7 XI 2018) legislatia lasa la alegerea administratorilor ce „informatii privind cel putin aspectele de mediu, sociale si de personal, respectarea drepturilor omului, combaterea coruptiei si a darii de mita” declara despre societatea lor pentru a ajuta la „intelegerea dezvoltarii, performantei si pozitiei entitatii si a impactului activitatii sale”. In viitor, legea va enumera cu exactitate indicatorii ale caror valori vor trebui publicate. Managerii vor sti mai bine ce li se solicita, datele publicate vor fi comparabile, iar cititorii rapoartelor vor avea o imagine mult mai clara despre impactul companiilor.

Asigurarea faptului ca toate informatiile sunt publicate ca parte a rapoartelor de gestiune ale societatilor si prezentate intr-un format digital, care poate fi citit automat si contribuie la punctul de acces unic european prevazut in planul de actiune privind uniunea pietelor de capital. Orice administrator de firma stie ca raportarea financiar-contabila este obligatorie si o trateaza ca atare. Raportarea nefinanciara, care accentueaza / evidentiaza performanta sociala si de mediu a unei organizatii, isi va revendica acelasi statut. Mai mult, aceste rapoarte nu vor mai avea un caracter narativ, ci vor avea de prezentat – din nou, exact ca rapoartele financiare – date si cifre, in format digital, accesibil, transparent si comparabil.

Modificarile aduse noii directive inseamna un pas inainte catre transparenta, calitate, comparabilitate – benchmarking, obiectivitate si impact pe termen lung. Obiectivul prezentei propuneri este, prin urmare, de a imbunatati raportarea privind sustenabilitatea la cel mai mic cost posibil, in vederea valorificarii intr-o mai mare masura a potentialului pietei unice europene de a contribui la tranzitia catre un sistem economic si financiar pe deplin sustenabil si favorabil incluziunii, in conformitate cu Pactul Verde European si cu Obiectivele de Dezvoltare Durabila ale ONU, cele care guverneaza si Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila (SNDDR 2030).

Raportarea nefinanciara in Romania

In Romania, realizarea raportului nefinanciar, cunoscut si ca Raport de Sustenabilitate, este reglementata de Ordinul MFP 1938/2016 care transpune la nivel national Directiva UE 95/2014. Din pacate, la momentul actual, un numar redus de companii, aproximativ 10%, raporteaza privind impactul lor de mediu, social si de guvernanta (ESG).

ASR a fost implicata constant in adaptarea locala a directivei europene si a promovat importanta aplicarii acesteia pentru responsabilizarea unui numar cat mai mare de companii in sprijinul dezvoltarii unei economii sustenabile. Astfel, a dezvoltat in acest sens grupul de lucru “Companii transparente si responsabile”, pentru a clarifica si sprijini dezvoltarea cadrului legislativ national privind raportarea nefinanciara in Romania. De asemenea, in urma unor intalniri consultative si de lucru alaturi de reprezentanti din partea autoritatilor si mediului privat, ASR a reusit aprobarea eliminarii termenului „de utilitate publica”.

Pentru anul 2022, prin intermediul grupului de lucru dedicat, ASR ramane in dialog cu institutiile relevante in vederea transpunerii cat mai eficiente in plan local a directivei in noua ei varianta. De asemenea, o directie importanta va fi si promovarea raportarii nefinanciare in randul companiilor din Romania, cu focus pe beneficiile acesteia ca instrument de management si nu simplu demers de conformare legala.

Despre Ambasada Sustenabilitatii in Romania

Ambasada Sustenabilitatii in Romania (ASR) promoveaza modelul economic in care companiile, prin parteneriate, pot rezolva probleme sociale si de mediu fara a sacrifica eficienta economica. Alaturi de partenerii sai, Ambasada Sustenabilitatii deruleaza si programe si activitati precum Coalitia Romania Sustenabila, Sustainability Talks, Sustainability School si Sustainability Ambassadors, urmarind astfel sa contribuie la dezvoltarea comunitatii oamenilor ce actioneaza responsabil si la indeplinirea tintelor pentru fiecare dintre cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabila formulate de Organizatia Natiunilor Unite.

Despre apartenenta ASR la reteaua Business Networks for a Climate Neutral Europe - In luna mai 2021, Ambasada Sustenabilitatii in Romania (ASR) s-a alaturat retelei informale The European Business Networks for a Climate Neutral Europe, coordonate de catre Corporate Leaders Group Europe, o initiativa Cambridge Institute for Sustainable Leadership. Grupul reuneste retele nationale din 11 state membre ale Uniunii Europene, cu scopul de a disemina informatii despre dezvoltarea politicilor nationale si europene, dar si pentru a coopera in cadrul unei game de activitati menite sa contribuie la tranzitia catre o economie mai verde, in toate sectoarele.

Autori

foto
AMBASADA SUSTENABILITATII IN ROMANIA (ASR)