loader
Alex Milcev, EY: Nevoia de predictibilitate fiscala ramane un aspect critic si in 2019

Alex Milcev, EY: Nevoia de predictibilitate fiscala ramane un aspect critic si in 2019

Managementul riscurilor devine o prioritate in domeniul preturilor de transfer

Anul 2018 a inceput sub semnul revolutiei fiscale: mutarea contributiilor, split TVA, noi restrictii pentru reducerea costurilor finantarii. Parea ca acest an urma sa fie unul de asezare a modificarilor deja introduse. Insa, in ultimele zile ale lui 2018, Guvernul a venit cu un nou si neasteptat pachet de masuri fiscale care au surprins si i-au nedumerit, deopotriva, pe contribuabili si chiar pe unele autoritati ale statului. Si se pare ca lucrurile nu se opresc aici, urmand sa apara si alte modificari in curand. Deci, apelul nostru la predictibilitatea legislatiei fiscale este si ramane la fel de actual”, a declarat astazi Alex Milcev, Partener, Liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica al EY Romania, in cadrul celei de a XIII-a editii a Conferintei anuale de fiscalitate EY.  

In cadrul acestei editii, specialistii EY au abordat teme privind reglementarile fiscale din Romania cu impact asupra raportarii fiscale, impozitele directe si impozitele indirecte, precum si cele mai noi evolutii in domeniul fiscalitatii si al procedurilor fiscale la nivel global.

Printre temele abordate in cadrul celei de a XIII-a editii a Conferintei anuale de fiscalitate EY s-au mai numarat: tendinte 2019 in fiscalitate si nevoia de transformare in Romania, strategia fiscala a Romaniei si alinierea la tendintele internationale, modificari ale legislatiei fiscale cu impact pentru 2019 in domeniul impozitelor directe si indirecte sau provocarile anului 2019 in privinta impozitului pe venit. Totodata, specialistii EY au analizat teme internationale de interes, cum ar fi Brexit si cateva dintre consecintele lui fiscale pentru contribuabilii din Romania si provocarile legislative pentru Romania aduse de Directivele Europene in domeniul TVA. 

Aspecte fiscale marcante pentru anul 2019:

  • Directivele europene ATAD si DST – printre prioritatile strategice ale mandatului de presedintie al Romaniei la Consiliul UE

Astazi am descris cele mai recente modificari ale legislatiei fiscale din Romania, dar si ce probleme practice trebuie avute in vedere de catre contribuabili cu ocazia inchiderii anului fiscal 2018. De asemenea, am discutat inclusiv despre trendurile fiscale internationale, cum ar fi de exemplu Directivele europene ATAD si DST, care vor face parte - cel mai probabil – din prioritatile strategice ale mandatului de presedintie al Romaniei la Consiliul UE”, subliniaza Andra Casu, Partener Asociat Impozite Indirecte, EY Romania.

  • Romania va trebui sa ia masuri cu privire la mecanismul de plata defalcata a TVA, altfel procedura de infringement poate continua

Ioana Iorgulescu, Partener Asociat Impozite Indirecte EY Romania: Anul 2018 nu a adus modifcari majore ale legislatiei de TVA. Poate cea mai importanta a fost introducerea cotei reduse de 5% pentru prestarile de servicii restaurant. Anul 2019 se arata, insa, mai provocator pentru Romania avand in vedere ca, in noiembrie 2018, Comisia Europeana a transmis tarii noastre o notificare formala cu privire la mecanismul de plata defalcata a TVA prin care i se solicita sa inceteze aplicarea acestuia, facand astfel primul pas inspre decalnsarea procedurii de infringement. Prin urmare, in 2019, Romania va trebui sa ia masuri in acest sens, altfel procedura de infringement poate continua.”

Mai departe, tot in 2019 (pana la sfarsitul anului), vor trebui implementate si in Romania asa numitele “quick fixes” – solutii rapide, adoptate la sfarsitul anului 2018 la nivelul Uniunii Europene. Acestea se refera la comertul intracomunitar cu bunuri si au ca scop reducerea fraudei in domeniul TVA.

  • Urmeaza inca un an cu provocari atat pentru angajatori, cat si pentru angajati

Stela Andrei, Director, Impozit pe venit si contributii sociale EY Romania:Modificarile in domeniul fiscal pentru industria constructiilor au ridicat multe intrebari privind modul lor de implementare. Oare vor rezolva aceste schimbari problemele ridicate in acest domeniu privind deficitul fortei de munca si evaziunea fiscala? Relaxarea conditiilor de obtinere a avizelor de munca pentru cetatenii straini ar putea sa ajute la rezolvarea, intr-o oarecare masura si in anumite domenii, a problemei deficitului cu forta de munca. In alte domenii, o astfel de rezolvare ar putea sa vina in contextul preocuparii angajatorilor de a crea politici flexibile si atractive de motivare si retinere a angajatilor.”

Modificarile aduse Pilonului II de pensii, vor veni cu provocari atat pentru contribuabili, privind optiunea pe care o au de a se transfera, in anumite conditii, la Pilonul I de pensii, cat si pentru fondurile care administreaza aceste pensii private, care vor fi afectate de noile cerinte legislative.

In urma schimbului de informatii atat intre autoritatile din Romania, cat si intre state, sunt de asteptat mai multe controale in ceea ce priveste impozitarea veniturilor salariale si personale, a rezidentei fiscale si a mobilitatii angajatilor, atat pentru strainii care vin in Romania, cat si pentru romanii care pleaca in strainatate.

  • Managementul riscurilor devine o prioritate in domeniul preturilor de transfer

Gabriela Bancescu, Senior Manager, Preturi de transfer EY Romania: ”In contextul cresterii numarului de controale efectuate de autoritatile fiscale din Romania in domeniul preturilor de transfer si avand in vedere complexitatea acestora, managementul riscurilor in acest domeniu reprezinta o prioritate pentru contribuabilii romani”.

Astfel, stabilirea si documentarea adecvata a preturilor practicate in tranzactiile intra-grup, dar si gestionarea controalelor fiscale si solutionarea eventualelor controverse in domeniul preturilor de transfer sunt aspecte critice pentru orice companie multinationala.

 

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL