loader

Al treilea an de scadere fara precedent pe piata de fuziuni si achizitii

In pofida asteptarilor ca activitatea de fuziuni si achizitii sa intre intr-o faza de crestere sustenabila la inceputul acestui an, 2013 a marcat o scadere fara precedent la nivel global, pentru al treilea an consecutiv.

Aceste scaderi pozitioneaza activitatea de fuziuni si achizitii la cel mai scazut nivel din ultimii opt ani si sub nivelul perioadei ”dot com”, in urma cu treisprezece ani. Conform analizei EY, activitatea globala de fuziuni si achizitii a scazut cu 6,2% fata de anul 2012, cu 37.257 de tranzactii anuntate in cursul anului, in valoare de 2,3 mii de miliarde de USD, in scadere cu 6,3%, in pofida unor mega-tranzactii  – cum ar fi Vodafone – Verizon, a treia cea mai mare tranzactie realizata vreodata.

 

Activitatea globala de fuziuni si achizitii in functie de valoare si volum

 

Pip McCrostie, Vicepresedinte global EY, servicii de asistenta in tranzactii, spune:

In timp ceultimul trimestru al anului 2013 a inregistrat o imbunatatire economica modesta, situatia de pe piata de M&A a ramas nu foarte optimista. Ca urmare, inertia din domeniul tranzactiilor s-a mentinut, deoarece multi jucatori au optat ca si pana acum sa ramana spectatori decat sa participe activ pe piata de M&A. Dar  2014 ar trebui sa reprezinte un punct de cotitura si sa marcheze iesirea din aceasta perioada de recesiune prelungita de pe piata M&A. Exista o baza solida pentru tranzactionare in ceea ce priveste numerarul si disponibilitatea creditarii. imbunatatirea increderii din consiliile de administratie din companii indica si faptul ca multe corporatii isi propun sa obtina crestere in 2014 prin realizarea de achizitii”.

 

China isi consolideaza locul 2 in clasament, insa economiile mature sunt pregatite sa preia conducerea in activitatea de fuziuni si achizitii in 2014

 

Activitatea de fuziuni si achizitii a inregistrat rezultate mixte in cadrul tarilor BRIC, cu o scadere abrupta in Brazilia (-27,5%), Russia (-23,8%) si India (-9,2%), in timp ce China si-a consolidat pozitionarea ca a doua cea mai importanta piata pentru activitatea de fuziuni si achizitii. Volumul tranzactiilor din China a crescut cu 4,6% comparativ cu 2012, iar valoarea a crescut, de asemenea, cu 38%.

 

Cum era de asteptat, China a fost si destinatia preferata de corporatii in 2013 pentru investitii in piete emergente.

 

Totusi, o scadere si mai abrupta a valorii sectorului de fuziuni si achizitii de la nivel global a fost contrabalansata de o performanta relativ robusta in S.U.A., unde s-a inregistrat o crestere de 27% a valorii tranzactiilor fata de anul precedent pentru achizitia de active cu baza in Statele Unite.

 

Per total, activitatea de fuziuni si achizitii din S.U.A. - incluzand tranzactiile de pe piata interna, cele venite din afara tarii si cele initiate de companiile cu sediul in S.U.A. - a contribuit cu 52% ca valoare si cu 28% ca volum la totalul tranzactiilor globale – ilustrand impactul semnificativ pe care economia tranzactiilor din S.U.A. il are la nivel global.

 

Influenta economica globala a Chinei este in crestere si acest lucru va continua”, a declarat PipMcCrostie. „insa, reintrarea pe crestere a activitatii de fuziuni si achizitii in 2014 va fi condusa de economiile mature, pentru ca majoritatea capitalului destinat investitiilor este alocat pietelor dezvoltate si volumul si valoarea tranzactiilor in acele piete va avea un impact semnificativ in piata globala a tranzactiilor”.

 

Germania a ocupat locul 3 ca valoare totala a tranzactiilor, pozitionare la care a contribuit si o dublare a activitatii de fuziuni si achizitii venind din afara tarii, care a insumat 74 de miliarde de USD in 2013. Marea Britanie si Canada ocupa urmatoarele pozitii din top 5 ca valoare a tranzactiilor.

 

 

Sectoare cu volume in scadere ale tranzactiilor

 

Activitatea de fuziuni si achizitii a scazut la nivel global in majoritatea sectoarelor comparativ cu 2012. Doar sectoarele de energie si utilitati si cel de imobiliare au inregistrat cresteri ale volumelor de tranzactii. Cele mai mari scaderi au avut loc in sectorul metalurgic si de minerit, cu 27%, si in cel de petrol si gaze, cu 21%. Aceste rezultate nu sunt surprinzatoare avand in vedere nivelul activitatii de fuziuni si achizitii in aceste sectoare intre 2008 si 2010.

 

In ceea ce priveste valoarea, mega-tranzactiile au adus o crestere de 153% in sectorul de telecomunicatii, mai ales prin tranzactia Verizon-Vodafone, iar sectorul de media si divertisment a inregistrat o crestere de 33%. Sectorul de biotehnologie a inregistrat, de asemenea, o crestere de 32%. Tranzactiile din sectorul telecomunicatiilor au fost determinate de apetitul in crestere pentru solutiile in banda larga, pe masura ce operatorii se concentreaza pe oferta de servicii de date. Au avut loc, de asemenea, cateva tranzactii notabile intre sectoare, mai ales in zona de tehnologie, media si telecomunicatii, cum ar fi cumpararea diviziei de terminale mobile a Nokia de catre Microsoft si cumpararea Kabel Deutschland de catre Vodafone.

 

Sectorul metalurgic si de minerit a inregistrat o scadere de 51% in termeni de valoare, in absenta oricaror tranzactii apropiate ca valoare de unele precum Glencore/Xstrata sau TNK/BP. Sectorul bancar si de piete de capital, care luase un oarecare avant in 2012 prin realinierea portofoliilor ca urmare a noilor masuri de reglementare, a inregistrat, de asemenea, o scadere semnificativa a valorii tranzactiilor in 2013. 

 

Perspective incurajatoare de crestere pentru 2014

 

In pofida unui nou an sub semnul recesiunii pentru activitatea de fuziuni si achizitii, exista perspective reale de relansare a activitatii de tranzactionare in 2014.

 

Peste o treime dintre corporatiile globale au in plan sa realizeze achizitii in anul urmator – o crestere semnificativa a apetitului pentru tranzactii comparativ cu cel inregistrat in aceeasi perioada din anul trecut1.

 

Exista deja semnale ca segmentul cel mai critic de tranzactii, si anume cel cu valori cuprinse intre 500 de milioane de USD si 1 miliard de USD, isi revine, acesta fiind considerat, cel mai adesea, un etalon pentru activitatea de fuziuni si achizitii in general. in cea de-a doua jumatate a anului 2013, a fost inregistrata o crestere medie lunara de 29% a volumului de tranzactii in acest segment si o crestere medie lunara de 26% a valorii tranzactiilor – cea mai mare crestere inregistrata din anul 2000 incoace, exceptand scurta revenire din 2010. 

 

Segmentul superior din segmentul mediu de piata se bucura de un context favorabil iar activitatea de tranzactionare are un start bun pentru crestere – chiar daca modesta – in 2014”, spune Pip McCrostie. “stim ca 68%[1] dintre marile companii globale care au in vedere sa faca tranzactii in 2014 spun ca vor efectua achizitii cu valori cuprinse intre 500 de milioane de USD si 1 miliard de USD. Mega-tranzactiile sunt, in mare masura, imune la conditiile din piata si vor continua sa se intample. in plus, ne asteptam ca segmentul mediu sa impulsioneze cresterea activitatii de fuziuni si achizitii, deoarece consiliile de administratie din companii tintesc sa-si consolideze activele cu unele care sa le sprijine strategiile de crestere.

 

Dupa mai multi ani de recesiune, ar trebui sa asistam la o revenire, treptata dar constanta, pe crestere a activitatii de fuziuni si achizitii in 2014, pe masura ce tranzactiile reintra in atentia companiilor care cauta sa incheie tranzactii ingenioase si sustenabile”.    

 

Nici in Romania piata de fuziuni si achizitii nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor de la inceputul anului 2013, ramanand, in cel mai bun caz, la acelasi nivel cu 2012. Lipsa de predictibilitate a cadrului fiscal si de reglementare, precum si dificultatea atragerii de finantare bancara, au influentat evolutia pietei in 2013. S-au remarcat in 2013 un numar de tranzactii importante in sectorul serviciilor financiare, in timp ce sectorul energiei, in particular cel al energiei regenerabile, a fost cel mai afectat de instabilitatea mediului de reglementare. Pentru 2014, piata fuziunilor si achizitiilor ar trebui sa reia tendinta de crestere, pe fondul imbunatatirii conditiilor de creditare si al recastigarii asteptate a statutului de tara cu rating investment grade,“ spune Bogdan Campianu, director executiv Corporate Finance, EY Romania.

 

Despre datele folosite in raport

Volumele si valorile au ca sursa ThomsonOne (25.11.13) iar datele despre apetitul pentru fuziuni si achizitii provin din studiul EYCapital Confidence Barometer (octombrie 2013).

Valorile si volumele au la baza date anuale actualizate (25.11.13), extrapolate pe baza unor modele M&A dezvoltate in urma analizei anuale si istorice 2000-2012. Aceste modele se aplica global, geografic si pe industrii. Volumele sunt, de asemenea, ajustate in functie de o analiza a decalajului in raportare realizata de catre ThomsonOne.


[1]EY Capital Confidence Barometer – octombrie 2013

Autori

foto
ERNST & YOUNG SRL