loader

Modelul de afaceri al companiilor de utilitati trebuie sa se modifice pentru a face fata unor provocari complexe

Generarea descentralizata de energie (pe baza surselor regenerabile), schimbarile tehnologice si modificarile comportamentului de consum pun sub presiune modelul traditional de afaceri al companiilor de utilitati, potrivit unui recent sondaj PwC in randul companiilor energetice si de utilitati.

Europa este cea mai avansata in privinta capacitatilor regenerabile de generare de electricitate si modelul lor descentralizat de distributie, iar acest lucru pune mari probleme marilor companii de utilitati. Stocurile de gaze naturale din depozite au scazut aproape de nivelurile critice, iar riscul unor pene de curent este in crestere, in vreme ce subventiile pentru energia regenerabila duc la cresterea costurilor pentru consumatori.

 

Sondajul arata ca foarte multi jucatori din industrie se asteapta ca actualul model de afaceri sa se transforme fundamental pana in 2030. Cresterea distributiei si productiei descentralizate de energie, din surse regenerabile, depinde insa de evolutiile tehnologiilor moderne de generare si de costul acestora. In Europa, capacitatile regenerabile au fost puternic sustinute de subventii, iar costurile ridicate ale acestor tehnologii fac ca proliferarea lor sa nu tina cont strict de regula cererii si ofertei.

 

„Capacitatile descentralizate de productie de energie pun deja presiune pe veniturile companiilor de utilitati si ridica semne de intrebare asupra viabilitatii structurilor conventionale de energie. Este posibil ca, in viitor, producatorii conventionali sa asigure numai servicii de sistem. in Europa Occidentala, acolo unde schimbarile sunt cele mai avansate, companiile de utilitati se confrunta cu dificultati fara precedent”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.

 

Daca pot fi depasite anumite obstacole, capacitatile descentralizate de generare pe baza resurselor regenerabile pot duce la transformari fundamentale in sectorul energetic, fiind nevoie de imbunatatirea eficientei energetice, scaderea preturilor panourilor solare, managementul cererii si de retele electrice inteligente. Acestia sunt, potrivit respondentilor, factorii care ar putea avea cel mai mare impact pentru sector.

 

Noile surse de combustibili fosili ar putea de asemenea avea un impact major asupra pietei, gazul si petrolul de sist putand schimba datele jocului in industria energetica.

 

Deloc surprinzator, impactul gazelor de sist este resimtit cel mai tare de catre respondentii din Americi, atat cei din Statele Unite care sunt deja avansati in acest domeniu, dar si cei sud-americani, un continent despre care ar putea deveni de asemenea un important producator. in acelasi timp, 38% dintre respondentii din Europa considera ca gazele de sist vor avea un impact major, iar opiniile in randul oficialilor din sector nu exclud posibilitatea deschiderii unei noi ere a abundentei energetice.

 

Despre sondaj

Cel de-al 13 sondaj anual in randul companiilor de electricitate si utilitati a fost derulat in perioada martie-iulie 2013, pe baza interviurilor cu oficiali ai 53 de companii de utilitati din 35 de tari din Europa (printre care si Romania), America, regiunea Asia Pacific, Orientul Mijlociu si Africa.

Autori

foto
PRICEWATERHOUSECOOPERS AUDIT SRL