loader
2019 – Cel mai bun an pentru ecosistemul de startup-uri din Romania

2019 – Cel mai bun an pentru ecosistemul de startup-uri din Romania

2019 are deja toate atributele unui an de referinta pentru dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri.

2019 are deja toate atributele unui an de referinta pentru dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri.  Acesta a crescut in 2019 si a atras interesul investitorilor externi, astfel ca finantarea startup-urilor s-a diversificat si a devenit mai accesibila.

Numarul startup-urilor a crescut in acest an cu peste 20% fata de anul anterior, fie ca avem in vedere startup-uri noi sau idei mai vechi, aduse la suprafata de prospectarea acceleratoarelor din Romania. Iar finalul anului curent aduce vesti si mai bune: o a doua investitie Serie A dupa UiPath, primita de FintechOS, si alte companii care sunt in negocieri tot pentru o investitie Serie A (AlphaBlock si TypingDNA).

Vorbind despre indicatorii de ecosistem, investitia medie pe runda de finantare a crescut cu peste 20% datorita numarului mare de investitii „Seed” de peste un milion de euro si, in special, a finantarii obtinute in decembrie de FintechOS. Cresterea valorii medii a investitiei pe runda este cu atat mai valoroasa pentru ecosistem, deoarece tot in cursul anului 2019 s-au facut cele mai multe investitii mici de tip „Seed” din istoria ecosistemului. Pentru analiza indicatorilor, nu au fost folosite datele UiPath, care ar fi modificat acesti  indicatori catre valori asemanatoare cu cele din piata din SUA.

Principalul hub pentru finantare este Bucuresti, tinand cont de numarul startup-urilor active si de programele dedicate lor. Mai mult, alti factori importanti de aici sunt forta de munca digitala si numarul mare de companii de tehnologie.

In ceea ce priveste fuziunile si achizitiile (M&A), desi se mentin semnificativ mai mici  comparativ cu Europa de Vest, corporatiile raman cei mai relevanti cumparatori pentru fondatorii de startup-uri. Companiile romanesti sunt vandute in etape de dezvoltare premature, in principal catre cumparatori din afara Romaniei. Prin urmare, din perspectiva M&A, se simte lipsa unei experiente cu un IPO. Piata bursiera locala, desi deschisa, nu reuseste sa devina atractiva pentru companiile locale.

Ca sa intelegem contextul investitional actual, Europa de Vest este, in prezent, mai atractiva decat in urma cu 10 ani. Europa de Est este considerata a doua cea mai atractiva regiune pentru investitii la nivel global. In acest context investitional pozitiv, Romania ar trebui sa profite de a doua cea mai mare economie din Europa de Est si de o lunga traditie in domeniul IT, pentru a capta cat mai mult din fluxul de investitii in tehnologie.

Cresterea ecosistemului de startup-uri din Romania este vizibila, in linie cu tendintele tarilor din Europa de Vest. Avem un unicorn care s-a remarcat, dar distanta dintre acesta si urmatorul loc este foarte mare. Pentru a reduce decalajul, investitorii si companiile din Romania trebuie sa depuna un efort mai intens ca pana in prezent.

Se anticipeaza ca 2020 va aduce multe surprize placute. Ramane insa de vazut daca evolutiile economice la nivel global vor permite mentinerea sau, de ce nu, cresterea ritmului de dezvoltare si implicare intr-un ecosistem tot mai efervescent, dispus sa se adapteze rapid in ecosisteme din Vestul Europei si din SUA.

Poate Romania sa genereze noi povesti de succes, precum UiPath?

Autori

foto
ERNST & YOUNG SERVICE SRL