loader
Analiza Deloitte: Activitate consistenta in piata de fuziuni si achizitii in 2019

Analiza Deloitte: Activitate consistenta in piata de fuziuni si achizitii in 2019

Piata de fuziuni si achizitii (mergers & acquisitions – M&A) a numarat 110 tranzactii in Romania in 2019, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani.

Piata de fuziuni si achizitii (mergers & acquisitions – M&A) a numarat 110 tranzactii in Romania in 2019, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Spre comparatie, in 2018, numarul tranzactiilor a fost de 98, iar in anul anterior, 106. Potrivit estimarilor Deloitte, valoarea totala a acestora, inclusiv tranzactiile care nu au avut o valoare comunicata, a fost de 4–4,4 miliarde de euro in 2019 (fata de o valoare intre 3,8 si 4,3 miliarde de euro in 2018), in timp ce tranzactiile comunicate au totalizat 1,7 miliarde de euro (1,9 miliarde de euro in 2018).

„2019 a reprezentat un an cu o activitate intensa pe piata de fuziuni si achizitii, numarul tranzactiilor atingand un record al ultimului deceniu. Dupa un debut slab intr-un context particular, piata si-a revenit incepand cu trimestrul al doilea, iar numarul total de tranzactii a sarit de 100. Notam insa ca tendinta de a nu raporta valoarea acestora, pe care am observat-o si in anii anteriori, a devenit mai accentuata: numai 24 de tranzactii au avut valoare comunicata. In acest context, estimarea valorii pietei a devenit mai degraba un exercitiu de evaluare indicativa pentru echipa noastra”, a spus Ioana Filipescu Stamboli, Partener Corporate Finance, Deloitte Romania.

Noua tranzactii cu o valoare declarata sau estimata de minimum 100 de milioane de euro au fost anuntate anul trecut. In 2018, numarul acestora a fost de 14.

Cele mai mari tranzactii ale anului 2019 au fost: 

 • achizitia de catre grupul de investitii PPF a Central European Media Enterprises (CME) cu activitati in cinci state din regiune, care in Romania detine PRO TV, de la compania americana AT&T (valoare necomunicata pentru Romania);
 • runda de finantare in valoare de 568 de milioane de dolari (500 de milioane de euro), obtinuta de catre UiPath, companie din domeniul automatizarii robotizate a proceselor (RPA), care a stabilit un nou record pentru evaluarea companiei, de 7 miliarde de dolari. In cadrul acestei runde de finantare au participat mai multi investitori financiari;
 • preluarea de catre EximBank a 99,28% din Banca Romaneasca de la National Bank of Greece (valoare necomunicata);
 • achizitia de catre grupul AFI Europe a portofoliului de birouri al NEPI-Rockcastle constand in patru cladiri de birouri - Floreasca Business Park, The Lakeview, Aviatorilor 8 (Bucuresti), City Business Centre (Timisoara) -, o tranzactie record pentru sectorul imobiliar local (valoarea tranzactiei: peste 300 de milioane de euro);
 • achizitia unui pachet minoritar din actiunile Superbet, cel mai mare jucator de pe piata pariurilor sportive din Romania, de catre fondul de investitii Blackstone (valoare: 175 de milioane de euro);
 • preluarea de catre Ingka Group (care detine magazinele IKEA) a unui pachet de 80% in sapte parcuri eoliene, de la Vestas (valoare: 136 de milioane de euro);
 • preluarea de catre fratii Paval, proprietarii Dedeman, a cladirii de birouri The Office din Cluj-Napoca (valoare necomunicata);
 • preluarea de catre fondul de investitii MAS Real Estate a unui portofoliu de noua centre comerciale in Roman, Baia Mare, Slobozia, Focsani, Ramnicu Sarat, Targu Secuiesc, Fagaras, Gheorgheni, Sebes (valoare: 113 milioane de euro);
 • achizitia producatorului de materiale de constructii Adeplast de catre grupul Sika (valoare necomunicata);
 • achizitia de catre grupul Zentiva, detinut de fondul de private equity Advent International, a operatiunilor din Europa Centrala si de Est ale companiei Alvogen, inclusiv producatorul de medicamente Labormed din Romania (valoare necomunicata).

Investitorii financiari au avut o activitate semnificativa in 2019 pe partea de cumparare, cu un total de 22 de tranzactii. Printre acestea se numara achizitia CME (inclusiv Pro TV) de catre PPF, intrarea Blackstone in actionariatul Superbet, intrarea Greenbridge in Romania, cele trei achizitii realizate de catre CEE Equity, achizitiile Innova, Abris si Highlander (cate doua tranzactii fiecare), investitia realizata de catre The Rohatyn Group in Amethyst Radiotherapy si cea mai recenta runda de finantare a UiPath.

„Ramanem optimisti in legatura cu evolutia pietei de fuziuni si achizitii in 2020. Activitatea ramane intensa in aceasta perioada in care perspectivele macroeconomice se mentin solide, iar rezultatele companiilor isi pastreaza trendul ascendent. Semnalam din partea unor jucatori de talie mare deja prezenti in Romania un interes in crestere pentru mandate de asistenta la cumparare, ceea ce indica faptul ca tendinta de consolidare din anumite sectoare se va accentua in perioada urmatoare si ne asteptam sa fie demarate tranzactii semnificative in 2020. Pe partea de vanzare, pentru antreprenorii care se gandesc sa initieze un exit in acest an, contextul general este favorabil pentru finalizarea cu succes a unei tranzactii”, a mai spus Ioana Filipescu Stamboli.

Piata de M&A din Romania, in 2019

 • valoare piata (tranzactii cu valoare comunicata): 1,7 miliarde de euro;
 • valoare estimata piata (inclusiv tranzactii cu valoare necomunicata): 4–4,4 miliarde de euro;
 • numar tranzactii (inclusiv tranzactiile cu valoare necomunicata): 110;
 • valoare medie (calculata pentru tranzactiile cu valoare comunicata, excluzand mega-tranzactia UiPath): 52 de milioane de euro.

Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Consultanta M&A, Servicii Suport Tranzactii, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.

Deloitte furnizeaza la nivel global servicii de audit, consultanta, servicii juridice, consultanta financiara si managementul riscului, servicii de consultanta fiscala si alte servicii adiacente catre clienti din sectorul public si privat provenind din industrii variate. Patru din cinci companii prezente in topul Fortune Global 500® sunt clienti Deloitte, prin intermediul retelei sale globale de firme membre care activeaza in peste 150 de tari si teritorii, oferind resurse internationale, perspective locale si servicii de cea mai inalta calitate pentru a aborda provocari de business complexe. Obiectivul Deloitte este sa creeze un impact vizibil in societate cu ajutorul celor peste 312.000 de profesionisti ai sai.

Deloitte Romania este una dintre cele mai mari companii de servicii profesionale din tara noastra si ofera, in cooperare cu Reff & Asociatii SCA, servicii de audit, de consultanta fiscala, servicii juridice, de consultanta in management si consultanta financiara, servicii de managementul riscului, solutii de servicii si consultanta in tehnologie, precum si alte servicii adiacente, prin intermediul a peste 1.700 de profesionisti.

Autori

foto
DELOITTE AUDIT SRL