loader

Yvo de Boer, consultant la nivel global al KPMG, a participat la conferinta KPMG Romania pentru Sustenabilitate in afaceri

Conferinta “Sustenabilitatea: O oportunitate de imbunatatire a performantei in afaceri”, organizata de KPMG la Bucuresti in data de 16 mai, s-a concentrat pe nevoia stringenta de a integra aspectele legate de sustenabilitate in strategiile de dezvoltare economica, atat in sectorul privat, cat si in cel public, si a evidentiat necesitatea cresterii transparentei in comunicarea informatiilor nefinanciare.

Evenimentul a beneficiat de participarea extraordinara a domnului Yvo de Boer, consultant la nivel global al KPMG in domeniul schimbarilor climatice si sustenabilitate si fost Secretar Executiv al Conventiei Cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice.

 

Dl. de Boer a condus Secretariatul Conventiei Cadru a Natiunilor Unite pentru Schimbari Climatice din 2006 pana in 2010. Participa, din 1994, la elaborarea politicilor din domeniul schimbarilor climatice, contribuind la pregatirea pozitiei Uniunii Europene in negocierile privind Protocolul de la Kyoto.

 

In conditiile in care, in prezent, in centrul atentiei se afla criza economica si financiara pe termen scurt, abordarea riscurilor nefinanciare pe termen lung necesita sustinere politica, sprijin din partea publicului si cooperare internationala, insa acestea sunt limitate in prezent. Conferinta KPMG in Romania a reunit membri ai Guvernului Romaniei, reprezentanti ai administratiei publice locale, lideri de companii, asociatii din mediul de afaceri, institutii publice, companii de consultanta in afaceri si mass-media.

 

Printre cei care au luat cuvantul s-au numarat dl. Serban Toader, Senior Partner al KPMG in Romania si Moldova, dl. Yvo de Boer, Consultant la nivel global, Divizia Schimbari climatice si sustenabilitate din cadrul KPMG International, dl. Wim Bartels, Partner, Coordonator la nivel global pentru servicii de Assurance in domeniul sustenabilitatii din cadrul KPMG Olanda, dl. Mugurel Radulescu, Manager Afaceri Publice & Comunicare, Coca – Cola Hellenic.

 

 

Dl. de Boer a afirmat: “Provocarile la nivel global, de la cresterea demografica si insuficienta resurselor pana la lipsa apei si clima in schimbare, creeaza un cadru de operare tot mai complex pentru mediul de afaceri din intreaga lume. Companiile trebuie sa gestioneze riscurile si sa foloseasca oportunitatile generate de aceste provocari pentru a crea si dezvolta o valoare comerciala pe termen lung. Desi este responsabilitatea guvernelor sa asigure cadrul politic necesar si conditiile adecvate, mediul de afaceri trebuie sa contribuie cu inovatiile si solutiile necesare.”

 

In plus, Dl. de Boer a comentat: “Imi face o deosebita placere sa vizitez Romania si sa particip la aceasta conferinta. Sustenabilitatea reprezinta o problema critica pentru pietele emergente, unde companiile doresc, evident, sa se dezvolte, dar in acelasi timp trebuie sa tina cont de impactul pe care il au asupra mediului si comunitatilor in care opereaza. Este un semnal incurajator sa observ ca un numar tot mai mare de companii romanesti inteleg importanta raportarii de informatii nefinanciare, indiferent daca acesta este un exercitiu separat sau face parte dintr-un proces de raportare integrata.“

 

 

Serban Toader a adaugat: “Domeniul schimbarilor climatice, sustenabilitatii si politicilor de mediu devine tot mai important pentru toate organizatiile si multi lideri din mediul de afaceri recunosc ca sustenabilitatea influenteaza dezvoltarea viitoare a companiilor pe care le conduc. In cadrul KPMG, firmele noastre membre au echipe care au cunostinte si abilitati robuste, care pot crea noi oportunitati si ii pot ajuta pe clienti sa navigheze prin reteaua tot mai complexa de cerinte si noi reglementari legate de guvernanta si raportarea corporativa.”

 

 

“Membrii din conducerea financiara a societatilor care inca au incertitudini legate de raportarea in domeniul sustenabilitatii ar putea fi nevoiti sa isi reconsidere pozitia”, este de parere Dl. Wim Bartels, Coordonator la nivel global al serviciilor de Assurance in domeniul sustenabilitatii din cadrul KPMG. „Astfel de rapoarte devin obligatorii. Un nivel minim de informatii privind sustenabilitatea este in prezent obligatoriu in 10 dintre cele mai importante economii din lume. Incepand cu anul 2009, Danemarca a impus companiilor mari sa includa in rapoartele lor anuale informatii privind sustenabilitatea sau sa justifice printr-o declaratie absenta acestora. Tot mai multe burse au adoptat cerinte de listare care includ informatii privind impactul asupra mediului si guvernanta. Adoptarea „raportarii integrate” – prin care companiile prezinta strategia corporativa, guvernanta si performanta financiara alaturi de factorii generatori de valori nefinanciare, inclusiv sustenabilitatea – castiga teren. In 2011 Comitetul International pentru Raportarea Integrata a lansat un program pilot care spera ca va conduce la un nou cadru aplicabil la nivel global” a completat Dl. Bartels.

 

In plus, Dl. Bartels este de parere ca firmele si in special, membrii din conducerea financiara a acestora, trebuie sa dedice mai mult timp pentru a intelege modul in care raportarea contribuie la cresterea performantelor: „Concentrarea asupra factorilor generatori de valori nefinanciare ne ajuta sa intelegem mai bine care elemente au o influenta reala asupra rezultatelor financiare finale. S-a dovedit ca intelegerea modului in care acesti factori pot fi gestionati si monitorizati mai eficient permite companiilor sa isi imbunatateasca performantele financiare  - atat prin reducerea costurilor, cat si prin valorificarea noilor oportunitati de piata.”

 

“Daca exista un consens, acela este ca raportarea corporativa trebuie sa se schimbe. Trebuie sa evolueze si sa se adapteze scopului sau, intr-un mediu in schimbare. Raportarea integrata ofera posibilitatea de realizare a unui echilibru intre raportarea corporativa si procesul decizional al investitorilor”, a concluzionat Dl. Toader.

 

Geta Diaconu, Director al Departamentului de asistenta in domeniul sustenabilitatii din cadrul KPMG Romania,comenteaza: “In aceasta perioada tot mai multe companii inteleg importanta aspectelor legate de sustenabilitate si de integrarea acestora in strategiile de dezvoltare a organizatiei, precum si in activitatile zilnice. Raportarea informatiilor nefinanciare reprezinta, de asemenea, o activitate tot mai raspandita in randul companiilor romanesti. Aceasta tendinta este in general influentata de cererile venite de la partile interesate, de la public si mass-media. In prezent, majoritatea managerilor de la cel mai inalt nivel sunt constienti ca a nu aborda aspectele legate de sustenabilitate poate crea riscuri serioase pentru organizatie, care pot afecta reputatia acesteia sau implica alte costuri”.

 

Despre KPMG


KPMG este reteaua globala de firme de servicii profesionale care furnizeaza servicii de audit, consultanta fiscala si in domeniul afacerilor. Ne desfasuram activitatea in 156 de tari si avem 152.000 de angajati in firmele membre din intreaga lume. Societatile independente membre ale retelei KPMG sunt afiliate la KPMG International Cooperative ('KPMG International'), o entitate elvetiana. Fiecare societate KPMG este din punct de vedere legal o entitate separata si distincta si se descrie ca atare.

 

In Romania si Republica Moldova, KPMG isi desfasoara activitatea in cadrul celor sase birouri din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Timisoara si Chisinau. In prezent dispunem de un numar de peste 600 de angajati si parteneri, atat cetateni romani, cat si straini.

Autori

foto
KPMG ROMANIA SRL