loader

XTB: Revenirea economiei si rolul pe care ASF il va juca sunt principalele provocari ale pietei locale de capital in acest an

Evolutia economiei, in general, vanzarea pe bursa a unor pachete de actiuni detinute de stat in mari companii si procesul de reorganizare a autoritatii de supraveghere reprezinta principalele provocari ale pietei locale de tranzactionare in 2013, arata o analiza a XTB Romania, companie de brokeraj lider pe piata din Romania

In timp ce primii doi factori vor fi influentati de eficienta masurilor economice, atat pe plan local, cat si global, ultimul este mai usor de controlat, deoarece este o chestiune de pura „inginerie inteligenta” in termeni de constructie institutionala.

 

Continuarea tendintei de refacere a economiei reprezinta una dintre cele mai importante premise pentru dezvoltarea pietei locale de tranzactionare, dar ritmul va fi cel care va determina amplitudinea acestei dezvoltari. „Astfel, atingerea cifrelor estimate de crestere economica este cruciala nu numai deoarece implica faptul ca cetatenii au posibilitatea de a investi sume mai mari de bani, ci si pentru ca acest lucru genereaza incredere si asteptari pozitive, care ii stimuleaza sa investeasca”, declara Tadeusz Kuropatwinski, General Manager XTB Romania.

 

O provocare importanta cu care se va confrunta piata locala de capital o constituie desfiintarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) ca urmare a integrarii sale in Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). „Desi deadline-ul oficial este foarte apropiat (15 martie), multe detalii se afla inca in discutie si chiar si noul deadline propus, respectiv 15 aprilie, nu permite realizarea unor modificari importante”, este de parere Tadeusz Kuropatwinski. Dintre variabilele-cheie necunoscute, rolul pe care noua institutie de supraveghere este dispusa sa-l joace este determinant pentru evolutia pietei de capital in anii urmatori.

 

O alta provocare o reprezinta atractivitatea bursei locale, iar aceasta se afla in stransa legatura cu vanzarea unor pachete mari de actiuni in anumite companii in care statul are detineri importante, precum Transgaz sau Petrom. Efectul pozitiv al acestor listari consta atat intr-o mai buna lichiditate, cat si in noi actiuni atractive pentru investitori. „in plus, aceste listari trimit un semnal pozitiv catre investitori, in general, ca reformele vor continua si, in particular, ca exista vointa de a sprijini bursa locala”, crede Tadeusz Kuropatwinski.

 

Recastigarea increderii romanilor in tranzactionare este o alta provocare, legata nu numai de mediul economic, ci si de structura pietei si de nivelul de educatie al persoanelor care tranzactioneaza. Acest an va aduce o scadere a numarului de brokeri de pe piata romaneasca, deoarece, din cauza conditiilor economice dificile, doar companiile care respecta standarde inalte de calitate si isi satisfac clientii vor rezista pe piata. Totusi, aceasta „selectie naturala” trebuie insotita de o „curatenie” realizata de autoritatile locale de reglementare, astfel incat numai brokerii seriosi si autorizati sa ramana pe piata, determinand, in acest mod, o refacere a increderii populatiei in tranzactionare, in general. in ceea ce priveste nivelul de educatie, XTB Romania este constienta ca oamenii au nevoie de cunostinte in domeniu pentru a intelege atat beneficiile, cat si riscurile tranzactionarii si pentru a lua deciziile corecte. De aceea, XTB va investi aproximativ 1 milion euro in acest an in instrumente de educatie si de marketing, dupa investitii similare realizate in anii precedenti.

Autori

foto
DOINGBUSINESS.RO SRL