loader

Vineri 13 zi cu ghinion pentru soferi?

Desi superstitiile ne-ar putea determina sa credem ca vineri 13 au loc mai multe accidente in trafic, totusi statisticile realizate la nivelul portofoliului auto al Allianz-tiriac nu par sa confirme acest lucru. Dimpotriva, inceputul saptamanii pare sa aduca ghinion soferilor.

Inceputul saptamanii aduce cu sine cele mai multe accidente de circulatie

 

Desi ne-am putea gandi ca zilele de vineri, mai ales daca sunt asociate cu data de 13 a lunii, ar putea fi cele mai nefaste zile pentru soferi, o analiza a daunelor intamplate in randul detinatorilor de polite auto Allianz-Tiriac arata ca incidenta accidentelor se concentreaza, mai degaba, la inceputul saptamanii. Astfel, soferii asigurati la Allianz-Tiriac inregistreaza cele mai multe incidente in trafic in zilele de luni. Zilele de weekend par sa fie mai putin paguboase: sambata si duminica se inregistreaza cele mai putine accidente, conform statisticilor ce prezinta situatia ultimilor 5 ani analizati la nivelul portofoliului Allianz-tiriac. In plus, zilele de 1 ianuarie, Craciun si Paste par sa fie zile in care numarul accidentelor scade semnifcativ, comparativ cu alte date din an. Cele mai putine accidente auto (Casco si RCA) inregistrate la nivelul portofoliului Allianz-tiriac – 2 accidente - au avut loc in preajma sarbatorilor, pe 31 decembrie 2014.

 

Particularitatile statistice ale zilelor de vineri 13, la nivelul portofoliului Allianz-Tiriac

 

Statisticile ce reflecta situatia dosarelor de daune auto din ultimii 5 ani la nivelul portofoliului Allianz-Tiriac arata ca numarul dosarelor Casco si RCA avand ca data de inregistrare a incidentelor una din cele opt zile de vineri 13 din perioada analizata (2010-2014) este mai mic decat media zilnica a ultimilor 5 ani. Pentru perioada 2010-2014, cel mai mare numar de dosare de dauna avand ca data a accidentului vineri 13 a fost de 318 (Casco si RCA, in luna iunie 2014), numarul minim de dosare fiind atins in luna decembrie 2013, cu 196 dosare de despagubire auto (Casco si RCA). In plus, la nivelul portofoliului Allianz-tiriac, media numarului de dosare ce au ca data a accidentului vineri 13, este chiar mai mica decat media multianuala aferenta celor 1826 de zile ale perioadei analizate (2010-2014).

 

Analizate din perspectiva severitatii (valoarea daunelor), statisticile privind accidentelele produse de asigurati CASCO Allianz-tiriac in zilele de vineri 13 nu evidentiaza o dispozitie clara. Valoarea medie a indemnizatiilor achitate pentru evenimentele intamplate in zilele de vineri 13 se situeaza sub media zilnica a celor cinci ani analizati in cazul a patru din cele opt zile de vineri 13, in vreme ce pentru celelalte, valoarea medie depaseste valoarea medie zilnica multianuala.

 

Lunile cu cea mai mare, respectiv cea mai mica incidenta a riscului de accident pentru soferi

 

Datele statistice privind dosarele de dauna Casco pentru politele emise de Allianz-Tiriac, arata ca lunile nefaste pentru soferi par a fi martie si mai. Astfel, in trei din cei cinci ani analizati, cel mai mare numar de accidente au fost inregistrate in luna mai, in vreme ce in ceilalti doi ani, luna cu cele mai multe accidente a fost luna martie. in ceea ce priveste perioada din an cu cel mai mic numar de accidente, chiar daca poate parea surprinzator, in fiecare dintre anii 2010-2014, decembrie se dovedeste a fi luna care inregistreaza cele mai putine accidente la nivelul portofoliului Casco al companiei.

 

Allianz-tiriac este liderul segmentului de asigurari Casco din Romania, cu o cota de piata ce s-a situat in ultimii ani, in mod constant, la peste 20% pe acest segment de asigurari auto.

Autori

foto
ALLIANZ - TIRIAC ASIGURARI SA