loader
Tendinte pentru 2024. Viitorul Inteligentei Artificiale si modul in care aceasta va afecta piata muncii si industria IT

Tendinte pentru 2024. Viitorul Inteligentei Artificiale si modul in care aceasta va afecta piata muncii si industria IT

Cea de-a 11-a editie a Conferintei Nationale a Directorilor de IT din Romania a avut loc la Palatul BNR din Bucuresti, miercuri, 25 octombrie

Asociatia CIO Council Romania, in parteneriat cu Revista CARIERE, a organizat cea de-a 11-a editie a Conferintei Nationale a Directorilor de IT din Romania. Evenimentul a avut loc la Palatul Bancii Nationale a Romaniei din Bucuresti, miercuri, 25 octombrie.

Conferinta, care este cel mai reprezentativ eveniment pentru comunitatea de Directori IT din Romania, se desfasoara anual incepand cu anul 2013. Scopul evenimentului este de a aborda teme de interes major pentru comunitatea CIO, inclusiv aspecte din sfera afacerilor din Romania, noile trenduri in tehnologie si modul in care acestea sunt aplicate in lumea afacerilor, precum si provocarile din domeniul securitatii cibernetice.

Tema centrala a acestei editii a fost Inteligenta Artificiala si modul in care aceasta se aplica in business, in securitatea cibernetica si in viata de zi cu zi. Evenimentul a adunat in sala membri ai Asociatiei CIO Council Romania, CIO ai companiilor romanesti si internationale, lideri din mediul de afaceri IT, precum si reprezentanti ai sectorului public si guvernamental.

Bogdan Dumea, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Cercetarii Inovarii si Digitalizarii: “Trebuie sa ne asiguram ca AI este utilizat intr-un mod responsabil si etic”

Conferinta a fost deschisa de catre Bogdan Dumea, Secretar de Stat in cadrul Ministerului Cercetarii Inovarii si Digitalizarii, care a evocat importanta adoptarii solutiilor bazate pe Inteligenta Artificiala pentru mediul de afaceri dar si pentru mediul public. El a precizat ca in urma cu o luna MCID a lansat spre consultare publica Strategia Nationala pentru Inteligenta Artificiala. “Inteligenta Artificiala ne revolutioneaza deja viata in toate aspectele ei si are potentialul de a ne imbunatati felul in care muncim si in care ne relaxam. Cu toate acestea, exista o serie de provocari pe care am incercat sa le introducem in aceasta strategie”.

A evocat apoi provocarile aduse de AI: “Trebuie sa ne asiguram ca AI este utilizat intr-un mod responsabil si etic. Trebuie sa ne asiguram ca AI nu este utilizat pentru a crea sisteme care sunt discriminatorii sau care sa ne dauneze intr-un fel. Trebuie sa ne asiguram totodata ca AI este accesibil tuturor si in beneficiul tuturor oamenilor”.

Radek Moc, Partener Executiv, Gartner: “Trebuie sa fim dispusi sa ne schimbam”

Cele mai importante predictii ale companiei Gartner pentru urmatorii ani au fost prezentate de catre Radek Moc, Partener Executiv, Gartner. Conform lui Radek, Gartner considera ca spatiul de lucru va migra masiv in virtual in Metaverse, intrucat tendinta angajatilor este de a lucra de la distanta. In acest sens, peste 30% din investitiile in Metaverse vor adresa spatiul virtual de lucru.

Gartner mai prezice totodata ca organizatiile care lupta impotriva inechitatilor salariale dintre barbati si femei vor reduce ecartul cu pana la 30% pana in 2025, reducand totodata si presiunea pe lipsa talentelor.

O alta predictie a analistilor Gartner aduce in discutie si perspectiva unei sabii cu doua taisuri a Inteligentei Artificiale. Pana in 2025, fara practici de sustenabilitate solide, consumul energetic generat de noile implementari ale sistemelor bazate pe AI va creste cu pana la 25% si vor atinge echivalentul consumului energetic al unei tari europene medii.

In sfera atacurilor cibernetice, Gartner avertizeaza asupra aparitiei fenomenului de CDoS (Citizen Denial of Service) adica al atacurilor de tip DDoS pe care cetatenii nemultumiti le vor lansa prin intermediul dispozitivelor inteligente (gen Alexa, Siri) asupra unor portaluri web, ca o forma de activism / protest.

Ionut Dragoi, Senior Solutions Architect: ”AWS ne-a recomandat sa cream in siguranta aplicatii AI generative si sa controlam datele cu Amazon Bedrock”

Aplicatiile AI generative au captat atentia si imaginatia pe scara larga, deoarece AI generativ poate ajuta la reinventarea majoritatii experientelor si aplicatiilor clientilor, poate crea aplicatii noi nemaivazute pana acum si poate ajuta organizatiile sa atinga noi niveluri de productivitate. Cu toate acestea, a introdus si noi provocari de securitate. Amazon Bedrock este cea mai simpla modalitate de a construi si scala aplicatii AI generative cu modele de baza de la Amazon si startup-uri de IA de top”.

Adoptarea sistemelor bazate pe Inteligenta Artificiala in organizatie

Primul panel, moderat de catre Andreea Ionita, CIO, E.ON Romania, a abordat diferse teme referitoare la adoptarea sistemelor bazate pe Inteligenta Artificiala in organizatie. De la beneficiile concrete pe care AI le aduce in cadrul organizatiilor pe termen mediu si lung, pana la guvernanta sistemelor AI, dar si riscurile aduse de AI precum etica, moralitate, securitate sau data privacy.

Emilia Ciurea, Enterprise Account Executive in cadrul Google Cloud a punctat o suita intreaga de beneficii pe care AI si GenAI le aduc in domenii precum sanatate, zona publica, gaming, ajutand business-urile sa fie inovative, prin generarea de continut sau imagini, eliminarea tascurilor redundante, optimizarea proceselor de productie, asistenti virtuali, Google avand deja solutii implementate.

Remik Sieminski, Regional Sales Manager, SolarWinds, a punctat interesul pe care SolarWinds il acorda Inteligentei Artificiale si preocuparea lor de a ajuta specialistii IT cu sisteme de monitorizare bazate pe AI care aduc reactii mult mai rapide in procesele de monitorizare cibernetica.

Laurentiu Mandu, Vicepresedinte CIO Council a adus in atentie si faptul ca multe trenduri din industria IT au generat emulatie, dar nu au produs valoare reala pentru business. Intrebarea cheie pe care CIOs si business ul ar trebui sa si-o puna: “Care este totusi valoarea de business pe care AI o aduce”, a continuat Mandu.

Razvan Butucaru, Partener in cadrul Mazars a punctat ca AI aduce nu numai beneficii, dar si riscuri evocand un caz concret de discriminare cu ajutorul AI al unor pacienti pe baze etnice. Razvan a punctat totodata si chestiuni referitoare la data privacy pe care sistemele AI le aduc in plus, dar si de moralitate.

Iurie Cojocaru, Partener in cadrul NNDKP a abordat AI din perspectiva legalitatii evocand implicatiile aduse de GDPR si problematicile de protectie a datelor in cadrul implementarii sistemelor AI.

Andreea Ionita a mentionat importanta colaborarii bune dintre business si IT in special in generarea si implementarea proiectelor IT.

Alexandru Rusandu, Global Product Director pentru Cybersecurity Services, Eviden GDC Romania, an ATOS business, a explicat faptul ca Inteligenta Artificiala cognitiva reprezinta viitorul securitatii cibernetice

IA cognitiva este o zona a inteligentei artificiale (IA) care incearca sa construiasca sisteme capabile sa emuleze procesele gandirii umane, perceptia, luarea deciziilor si abilitatile de rezolvare a problemelor. Sistemele cognitive AI incearca sa imite modul in care oamenii gandesc, invata si inteleg informatiile, permitandu-le sa faca sarcini care necesita rationament, interpretare si interactiune complicate cu mediul inconjurator”.

Daca AI este o forta transformatoare, cum ne asiguram ca este o forta pentru bine?

La aceasta intrebare a raspuns Adrian Grigoras, Lead Enterprise Architect & Intelligent Automation Technology Lead, EY Romania.Gen AI este o tehnologie revolutionara cu potentialul de a spori eficienta, de a imbunatati structura costurilor si de a deschide noi oportunitati in sectorul serviciilor financiare. Cu toate acestea, ca si in cazul oricarei forte transformatoare, adoptarea nu este lipsita de riscuri. Pentru a asigura utilizarea responsabila si etica a Gen AI, aceasta sesiune va analiza modul in care companiile de servicii financiare pot stabili un cadru pentru utilizarea sa de incredere si conforma, in conformitate cu viitoarea Lege AI”.

Accelereaza rezultatele inteligente peste tot cu AI

Bogdan Stefanescu, CEE Channel Sales Specialist | Solutii de date nestructurate, Dell Technologies, ne-a explicat faptul ca AI nu vine, “este deja aici, producand valoare care conduce progresul digital folosind date colectate din surse de date traditionale, ca si de la marginea intreprinderii. Dell Technologies va permite sa identificati si sa activati datele dvs. de mare valoare, astfel incat sa poata crea valoare masurabila pentru organizatia dvs. Va ajutam sa puneti AI la lucru!”.

Gabriela Stanica, CIO Carrefour a prezentat doua studii de caz prin care Inteligenta Artificiala a fost introdusa in cadrul companiei, imbunatatind procesele operationale. Gabriela a descris modul in care specialistii Carrefour au implementat sisteme de analiza a sentimentului bazate pe AI, pentru a intelege comportamentul consumatorilor si reactia acestora la produs. Un alt sistem bazat pe “visual AI” a fost implementat in cadrul magazinelor pentru a depista eventualele pagube provocate de scanarile incomplete ale produselor, lipsa scanarii unui produs, accidentala sau intentionata, fiind semnalata de sistemele AI.

Inteligenta Artificiala poate fi folosita si de catre atacatori cibernetici

Sectiunea alocata securitatii cibernetice a fost deschisa de prezentarea lui Dan Cimpean, Director al Directoratului National de Securitate Cibernetica.

Specialistul a atras atentia ca Inteligenta Artificiala poate fi folosita atat de catre specialistii IT pentru organizarea apararii cibernetice, dar in egala masura, sau chiar cu mai bine, de catre atacatori cibernetici.

Mai mult AI poate fi utilizata ca instrument de atac, dar AI poate fi ea insasi tinta. Astfel, Dan Cimpean a explicat ca bazele si modelele de date utilizate ca sursa de catre AI pot fi atacate si manipulate astfel incat rezultatele algoritmilor de AI sa fie intepretate malitios.

Dan Cimpean a explicat ca atacurile cibernetice care s-au bazat pe AI sau au avut ca vector de intrare stickurile USB au crescut cu peste 8% in 2023.

Panelul din sectiunea de securitate cibernetica a fost moderat de catre Yugo Neumorni, Presedinte al CIO Council si expert in securitate cibernetica.

Discutiile s-au concretizat in jurul catorva puncte si mesaje cheie. Directiva NIS2 va acoperi o gama mult mai mare de companii, Cristian Cucu, membru CIO Council estimand ca numarul acestora va creste de la circa 1.300 la peste 15.000 de companii care intra sub incindenta NIS2.

Directiva NIS2 va aduce costuri suplimentare pentru companii

Implementarea Directivei NIS2 va aduce costuri suplimentare pentru companii undeva intre 15% si 25% conform lui Yugo Neumorni care a citat o sursa EY Poland. “Asigurarea securitatii cibernetice aduce costurile IT-ului la aproape 1% din veniturile companiilor ceea ce poate deveni nesustenabil mai ales pentru companiile mici si mijlocii” a continuat Yugo Neumorni.

Tot Yugo Neumorni a mentionat nevoia atragerii responsabilitatii furnizorilor de tehnologie in ecuatia cibernetica evocand faptul ca departamentele IT consuma peste 30% din resurse pentru patch management. “Furnizorii livreaza sisteme care au vulnerabilitati care sunt speculate de catre atacatorii cibernetici. Este nevoie de mai multa reglementare si control asupra industriei software” a mentionat Yugo.

Panelul a adresat si problematicile departamentelor IT referitoare la ransomware si phising precum si al guvernantei IT si gestionarea riscurilor.

Ion Ionut Georgian, Head of OMV Petrom Global Solutions IT, a mentionat ca trebuie sa existe o relationare foarte buna intre CIO, CISO, CRO dar si CFO, pentru asigurarea unei securitati cibernetice eficiente. Acesta a mentionat si faptul ca Petrom sustine periodic exercitii de restaurare in urma unui atac cibernetic de amploare si ca sunt luate in calcul cat mai multe scenarii. “Testarea periodica a planurilor de securitate si de recuperare in urma dezastrelor ne permite sa invatam si sa imbunatatim procesul”, a mentionat Ion Ionut Georgian.

Calin Rangu: “Birocratiile organizationale ingreuneaza obtinerea agilitatii necesare combaterii atacurilor cibernetice”

Calin Rangu, vicepresedinte CIO Council a punctat nevoia de organizare si de management mai buna in cadrul companiilor precum si importanta activitatilor de management al riscului. “Daca ne uitam in zona corporate, birocratiile organizationale care sunt verticalele din cadrul fiecarei institutii, ingreuneaza obtinerea agilitatii necesare combaterii atacurilor cibernetice, agilitate pe care o au baietii rai”.

Martin Lohnert, Managing Director Void SOC Cybersecurity Operations Center in cadrul Soitron Group a prezentat un plan concret de restaurare in urma unui atac de tip ransomware detaliind la nivel de minute, ore, zile si saptamani activitatile pe care departamentele IT si compania trebuie sa le efectueze. El a exemplificat si 4 cazuri concrete de atacuri de tip ransomware care s-au intamplat recent, cazuri in care companiile respective au suferit pierderi majore datorita lipsei de pregatire pentru aceste tipuri de atac.

Andrei Paraschiv, Director in cadrul practicii de Consultanta, Deloitte Romania a vorbit in cadrul conferintei despre AI generativa: abordarea provocarilor intreprinderii in moduri noi. Sesiunea expertului a evidentiat o serie de cazuri de utilizare care pot dezvalui implementari generatoare de valoare ale AI generative in interiorul organizatiilor.

Sergiu Zaharia, Cyber Strategy Advisory Director, Deloitte Romania, a venit in completarea lui Andrei Paraschiv si ne-a vorbit despre inteligenta artificiala generativa si securitatea cibernetica. Prin discursul sau si-a propus sa evidentieze modul in care GenAI contribuie la consolidarea securitatii cibernetice, dar si maniera in care putem gestiona aceasta tehnologie din punct de vedere cibernetic.

In finalul evenimentului membrii CIO Council Gabriel Herbei, Alfred Brujba, Laurentiu Bogdan si Costel Stefan au prezentat solutii practice pe care acestia in calitate de CIO le-au implementat in companiilor lor.

Dragos Stanescu, CIO Syngenta, CIO Council Member, a sustinut o sesiune despre cultivatorul de maine si agricultura de precizie. Cum sa dam posibilitatea cultivatorilor sa faca cea mai buna selectie de soi pentru fiecare camp din ferma, pentru a maximiza randamentul, folosind o platforma bazata pe date.

Bogdan Tudor, membru in Board-ul CIO Council a prezentat conceptul D-Brain un model de clasificare al nivelului de maturitate al Digitalizarii in companii si nivelul de pregatire al acestora pentru implementarea sistemelor AI.

Evenimentul este sustinut de parteneri importanti precum DELL Technologies, Intel si AWS, si beneficiaza de sprijinul altor parteneri precum Google Cloud, Datanet Systems, EY Romania, OMV Petrom, NNDKP, Powernet Consulting, Solarwinds, Mazars, Eviden, Deloitte Romania. De asemenea, conferinta este sustinuta de parteneri de networking precum Fort, msgPlaut si Tru. De asemenea, ne-au fost alaturi cei de la Traduce.re.

Partenerii Media: Revista HR Manager, Jurnalul de Afaceri, Biz, DoingBusiness.ro, Portal HR, HR Club, Softlead, Market Watch, Financial Intelligence, Learning Network, Spot Media, Hipo, Geeki, TechCafe, Wall-Street, Business Review.

 

 

Autori