Cel mai recent studiu derulat de EY Romania pe tema accesarii stimulentelor fiscale de catre companiile din Romania releva o serie de aspecte interesante si cel putin o situatie surprinzatoare: peste doua treimi dintre companiile romanesti intervievate (69%) au declarat ca nu sunt hotarate sa acceseze aceste oportunitati.
Scopul studiului a fost nu doar acela de a avea o analiza obiectiva a acestei chestiuni, ci si de a identifica principalele probleme pe care le au companiile atunci cand decid sa utilizeze facilitatile oferite de statul roman. Desi aceste facilitati, daca sunt adoptate, ar putea stimula activitatea economica si le-ar aduce avantaje competitive intr-un context in care competitivitatea si eforturile de mentinere pe piata sunt din ce in ce mai mari, companiile romanesti nu sunt inca foarte deschise in a accesa facilitatile fiscale prevazute in legislatie, comparativ cu firmele din Polonia sau Ungaria, de exemplu. Totusi, exista sperante ca situatia se va imbunatati, mai ales datorita faptului ca exista o serie de proceduri disponibile.
Pentru a vedea care sunt cauzele pentru care companiile romanesti sunt reticente in accesarea beneficiilor fiscale si accesul la sursele de finantare, acestea au fost invitate sa aprecieze cat de facil considera acest proces.
Aproape jumatate dintre companii (42%) au indicat ca este necesar sa prioritizeze obligatiile fiscale comparativ cu alte initiative, in timp ce pentru 37% dintre respondenti accesarea surselor de finantare este usoara, avand lichiditati care sa acopere obligatiile datorate. Peste o cincime (21%) dintre participantii la sondaj au apreciat ca acest demers este unul dificil, chiar „o mare provocare”.
Majoritatea companiilor participante la sondaj (64%) au declarat ca sunt familiarizate cu beneficiile fiscale disponibile, ceea ce este imbucurator. Cu toate acestea, peste o treime dintre companii (36%) au afirmat ca nu sunt informate cu privire la aceste beneficii fiscale, ceea ce denota faptul ca exista inca oportunitati de a identifica avantaje ce pot reduce povara fiscala.
Conform rezultatelor studiului, cele mai accesate beneficii au fost, in ordine: reducerea impozitului pe profit in baza OUG 153 pentru societatile capitalizate (indicat de 36% dintre respondenti), beneficiile salariale cu tratament fiscal preferential (33%) si scutirea de impozit a profitului reinvestit (32%). Au urmat, cu procente intre 26% si 3%, alte facilitati, precum: plata TVA la import prin taxare inversa, ajustarea TVA pentru creante neincasate, amortizarea accelerata, grupul de TVA, obtinerea de sume suplimentare de la buget, facilitati fiscale pentru angajati, deducerea suplimentara a cheltuielilor de cercetare-dezvoltare, Stock Option Plan (SOP), consolidarea fiscala in sfera impozitului pe profit, accelerarea recuperarii sumelor din FNUASS, ajustarea TVA aferenta taxei claw-back.
„Desi, incepand cu luna ianuarie 2025, facilitatile fiscale au fost semnificativ reduse la nivelul angajatilor, observam un interes crescut al contribuabililor sa-si mentina angajatii motivati prin accesarea facilitatilor existente, respectiv cele pentru cercetare-dezvoltare si Stock Option Plan. In mod specific, angajatorii din domeniul IT sunt atenti la cum pot sa faca tranzitia catre aplicarea facilitatilor din zona de cercetare-dezvoltare, pentru a diminua impactul eliminarii facilitatii fiscale pentru angajati”, a explicat Crina Onut, Manager, People Advisory Services Tax, EY Romania.
Latura surprinzatoare pe care o releva aceasta intrebare este ponderea celor care au indicat faptul ca nu aveau cunostinta, dar sunt interesati de accesarea beneficiilor: 29% dintre intervievati, la care se adauga inca 3% care au spus clar ca nu au accesat si nici nu sunt interesati de beneficiile fiscale.
„Ce ati dori sa obtineti prin accesarea unui beneficiu fiscal?” a fost intrebarea la care aproape aproape trei sferturi (73%) dintre respondenti au declarat ca vizeaza motivarea si retinerea angajatilor in companie, urmatoarele obiective vizate fiind, in ordine, scaderea impactului taxelor si impozitelor si imbunatatirea fluxului de numerar, cu 66% dintre raspunsuri, imbunatatirea indicatorilor financiari – 58% si dobanda pentru sumele primite cu intarziere – 36%.
Surprinzator insa, majoritatea respondentilor (69%) au mentionat ca sunt indecisi in privinta accesarii stimulentelor fiscale, in timp ce 7% dintre respondenti au raspuns cu un „nu”categoric, deci nu vor accesa aceste beneficii.
Rezultatele studiului arata ca mai mult de jumatate (55%) dintre respondenti nu au avut dificultati in accesarea beneficiilor fiscale pentru care au aplicat. Totusi, 35% considera ca prevederile legislative sunt neclare, existand si companii inca neincrezatoare in conditiile cerute de legislatie pentru a apela la beneficiile fiscale (8%).
„Speram ca reticenta companiilor de a accesa stimulentele fiscale din Romania va disparea in timp si situatia se va imbunatati, mai ales in sfera aplicarii facilitatii de cercetare-dezvoltare, unde exista la acest moment o procedura clara disponibila si chiar in prezent se lucreaza inclusiv la armonizarea mecanismului de acordare a facilitatii pentru a fi in linie cu reglementarile impozitului minim global - pilon II. Acest aspect arata ca autoritatile fiscale doresc incurajarea si sustinerea activitatilor de cercetare-dezvoltare”, explica Teona Braia, Manager, Departamentul Impozite Directe, EY Romania.
Pentru companiile care au declarat ca au accesat beneficii, intrebarea a fost pentru ce beneficiu au optat cel putin o data, cele mai multe raspunsuri, peste o treime din total (33%), indreptandu-se spre „Beneficii salariale cu tratament fiscal preferintial”, apoi „Facilitati fiscale pentru angajati”, cu 11% dintre raspunsuri, si varianta „Stock Option Plan (SOP)”, cu 10%.
Se observa si un interes crescut pentru aplicarea facilitatilor din sfera de cercetare-dezvoltare, unde aproximativ 26% dintre companiile intervievate au declarat ca doresc si intentioneaza sa o aplice, ceea ce era de asteptat avand in vedere contextul actual unde nu mai exista facilitatile din zona de IT pentru angajati.
„Facilitatile fiscale nu sunt doar utile, ci si generatoare de avantaje competitive, iar Romania se afla pe un trend ascendent in domeniul facilitatilor fiscale si al finantarii nerambursabile. Stimulentele fiscale pentru cercetare-dezvoltare pot reduce povara fiscala si pot sprijini investitiile in inovare. Este esential ca firmele sa exploreze aceste facilitati pentru a maximiza beneficiile fiscale si a ramane competitive”, a concluzionat Andra Casu, Partener, Liderul Departamentului Impozite Directe EY Romania.
Concluziile studiului EY Romania arata ca, desi facilitatile fiscale oferite de statul roman pot stimula activitatea economica si pot aduce avantaje competitive, companiile romanesti nu sunt inca foarte deschise in a le accesa. Principalul motiv pentru reticenta companiilor este si perceptia ca accesarea facilitatilor fiscale sau a surselor de finantare este dificila. Totusi, exista sperante ca situatia se va imbunatati, mai ales datorita procedurilor care sunt disponibile chiar daca nu intr-o forma perfecta. Este esential ca firmele sa exploreze facilitatile fiscale disponibile pentru a maximiza beneficiile si a ramane competitive.
***
Despre studiu
Au participat la studiu 85 de companii, dintre care 46% cu un numar intre 250 si 1.000 (si peste) de angajati si 47% companii mici si medii, intre 1 si 250 angajati. Din perspectiva taxelor pe afaceri, 35% dintre respondenti au fost contribuabili mari, 46% mijlocii si 19% mici, iar din punct de vedere al costurilor fiscale, respondentii au fost majoritar din categoria celor care au indicat ca au costuri mari (57%), iar restul de 43%, mici si medii. Studiul s-a derulat in perioada februarie – martie 2025.
Despre EY Romania
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 392.995 de angajati in peste 700 de birouri in 150 de tari si venituri de aproximativ 51,2 miliarde de USD in anul fiscal incheiat la 30 iunie 2024. Reteaua lor este cea mai integrata la nivel global, iar resursele din cadrul acesteia ii ajuta sa le ofere clientilor servicii prin care sa beneficieze de oportunitatile din intreaga lume.
Prezenta in Romania inca din anul 1992, EY furnizeaza, prin intermediul celor peste 1.000 de angajati din Romania si Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistenta fiscala, juridica, strategie si tranzactii, consultanta catre companii multinationale si locale.
Avem birouri in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Chisinau. EY Romania s-a afiliat in 2014 singurei competitii de nivel mondial dedicata antreprenorialului, EY Entrepreneur Of The Year. Castigatorul editiei locale reprezinta Romania in finala mondiala ce are loc in fiecare an, in luna iunie, la Monte Carlo. In finala mondiala se acorda titlul World Entrepreneur Of The Year. Pentru mai multe informatii, vizitati: www.ey.com