loader

Sterling Resources confirma existenta de gaze naturale in platoul continental romanesc al Marii Negre

Societatea Sterling Resources Ltd. confirma existenta gazelor naturale in platoul continental romanesc al Marii Negre, de la o adancime de 500 pana la 1.950 de metri, a anuntat joi un comunicat al companiei.


'Sterling Resources Ltd. anunta rezultatele sondei de explorare Ioana-1 de pe structura Ioana din Perimetrul XV Midia, situata in largul Marii Negre apartinand Romaniei. Sonda a fost sapata pana la o adancime totala de 1.950 metri pe traiect, respectiv de 1.513 metri de la nivelul marii pe verticala. Indicatii de gaze in fluidul de foraj s-au inregistrat de la adancimea de 500 metri pe traiect pana la adancimea totala de 1.950 metri pe traiect', se arata in comunicat. Obiectivul principal identificat prin studiile de seismica 2D, atins potrivit estimarilor, a indicat prezenta gazelor in fluidul de foraj pe un interval de 70 metri intre 1.186 si 1.422 metri pe verticala. Analiza investigatiilor geofizice de gaura libera de-a lungul acestui interval evidentiaza alternante de nisipuri si silturi in straturi subtiri cu permeabilitate redusa si saturatii de gaze similare cu silturile prezente in zacamintele Ana si Doina.


Indicatii de gaze in fluidul de foraj au fost identificate in nisipurile de mica adancime cu grosimea de 55 de metri in intervalul de 831-910 metri pe verticala, inainte de tubarea coloanei intermediare. Evaluarea acestei zone de mica adancime s-a realizat numai prin masuratorile radioactivitatii si rezistivitatii sedimentelor din timpul forajului, dar s-au executat si investigatii geofizice complexe ale gaurii tubate pentru evaluarea suplimentara a acestor intervale iar interpretarea acestor nisipuri si gresii de mica adancime va fi finalizata in urmatoarele saptamani. 'Suntem incurajati de saturatiile de gaze din obiectivul principal, care dovedesc potentialul gazeifer al rezervorului prin alimentarea cu gaze a structurii.


Totusi, dezvoltarea rezervorului in aceasta zona a prospectului este mai slaba decat am estimat si sunt necesare cercetari suplimentare de prospectiune seismica 3D si foraj pentru a evalua structura Ioana in continuare catre est', a declarat Patrick Whitley, Vice-Presedinte Sterling Resources, Explorari Internationale. Sonda Ioana-1 este situata la marginea vestica a unei structuri geologice ample de aproximativ 150 km2. Locul de amplasare a sondei a fost ales la cea mai mare adancime posibila a apei in care singura platforma de foraj marin de tip cantilever disponibila a Grup Servicii Petroliere SA ('GSP'), 'GSP Jupiter', putea functiona in conditii de siguranta. Locatia Ioana-1 a fost determinata prin datele seismice 2D, care s-au dovedit de succes in cazul descoperirilor Ana si Doina si a sondelor de evaluare, dar complexitatea formatiunilor intalnite la sonda Ioana-1 sugereaza ca o cercetare de prospectiune seismica 3D ar putea fi necesara pentru identificarea densitatii rezervorului si a altor foraje pe aceasta structura. 'La inceputul acestui an am dat asigurari puternice Guvernului roman, dupa ce am primit aprobarile necesare, ca vom relua mult-asteptatul program de explorare in Perimetrul Midia prin forajul sondei Ioana-1, cat mai curand posibil in anul 2012. In timp ce rezultatele de la prima sonda pe acest prospect nu au confirmat prezenta resurselor comerciale, indicatiile vaste de gaze din aceasta sonda confirma prezenta unui sistem activ de gaze in rezervorul Ioana', a declarat Mike Azancot, CEO si Presedinte Sterling.


Acesta a precizat ca societatea va evalua potentialul prospectului Ioana in baza unui program pentru anul viitor, care ar putea incepe cu achizitia de profile seismice 3D in prospectul Ioana si alte prospecte din Perimetrul Midia. 'In functie de contractarea unei platforme de foraj adaptata forajului in ape mai adanci (circa 100 de metri), ne propunem sa foram in cea mai promitatoare parte a prospectului Ioana, la sud-vest de sonda Ioana-1, unde amplitudinile seismice puternice si indicatorii directi de hidrocarburi indica prezenta unui rezervor cu gaze de o mai buna calitate. In plus, intentionam sa foram sonde de explorare si in alte prospecte din perimetrul Midia. Realizarea lucrarilor de mai sus depinde de obtinerea finantarii, a aprobarilor legale si ale partenerilor', a adaugat Azancot. Forajul sondei Ioana-1 este finalizat, in prezent desfasurandu-se lucrarile de abandonare. Dupa aceste operatiuni, platforma se va deplasa catre cea de-a doua sonda de explorare, Eugenia-1, la aproximativ 70 de kilometri spre nord.


Aceasta va fi prima sonda de explorare care va fi forata in Perimetrul cu potential de petrol Pelican, iar lucrarile de foraj se asteapta sa fie finalizate in 30 de zile. Midia Resources SRL, filiala detinuta integral de Sterling Resources Ltd (cota de participare de 65%), este operatorul perimetrelor Midia si Pelican din largul Marii Negre apartinand Romaniei, ceilalti parteneri fiind Petro Ventures Europe BV (20%) si Gas Plus International BV (15%). Sterling Resources Ltd. este o companie canadiana de petrol si gaze cu sediul la Calgary, listata la bursa in Canada. Compania deruleaza operatiuni in Regatul Unit, Romania, Franta si Tarile de Jos si actiunile sale sunt tranzactionate la Bursa de Valori TSX.